FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 19. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 19. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

VUKOVAR - Predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader poručio je sinoć kako Hrvatska neće odustati od ulaska u EU. "Baš to što nas neki hoće zaustaviti u ulasku u EU glavni je razlog da uđemo u EU, a osim toga nema niti jedne zemlje čiji stanovnici danas žive lošije nego prije ulaska u Uniju", rekao je Sanader na 15. obljetnici osnutka HDZ-a u Vukovaru.

Također je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da je oko ulaska Hrvatske u EU stvoren konsenzus svih političkih stranaka u Hrvatskoj. Pozdravljajući velik broj okupljenih članova i simpatizera vukovarskog HDZ-a, dr. Ivo Sanader zahvalio je Vukovarcima što su, kako je rekao, "ostali vjerni HDZ-u kada je bilo najteže". "HDZ je najbolja politička stranka u hrvatskoj povijesti jer je ostvario najznačajnije političke ciljeve hrvatskog naroda", ustvrdio je Sanader.

BENKOVAC - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta pozvao je sinoć članove benkovačkog HDZ-a da imaju povjerenja i razumijevanja za neke odluke koje donosi današnji HDZ. "I kao što su neke odluke u prošlosti za vrijeme dr. Franje Tuđmana na prvi pogled djelovale čudno, a kasnije se pokazale mudrima, isto tako i danas treba imati povjerenja u neke odluke aktualne vlasti koje samo na prvi pogled izgledaju čudno", rekao je Kalmeta na proslavi 15. obljetnice benkovačkog HDZ-a. Dodao je da je hrvatski narod imao sreću što je na čelu države bio dr. Franjo Tuđman, ali isto tako i danas ima sreću što ima za premijera dr. Ivu Sanadera. Naglasio je da je za HDZ Domovinski rat bio i ostao u temeljima hrvatske države. "I prije i sada za HDZ nema dvojbe tko je bio agresor, a tko žrtva u ratu koji smo prošli", rekao je Kalmeta.

ZAGREB - Opera HNK Zagreb premijerno je sinoć izvela jedno od najpopularnijih Verdijevih djela "Rigoletto" u režiji Krešimira Dolenčića i pod dirigentskim vodstvom Zorana Juranića. Zagrebačka publika u prepunom gledalištu dugotrajnim je pljeskom i ovacijama nagradila večerašnje izvođače Sergeja Kiseljova (Vojvoda od Mantove), Tomislava Bekića u ulozi Rigoletta, Martinu Zadro (Gildu), Luciana Batinića (Sparafucile), Martinu Gojčetu Silić (Madalenu), Ozrena Bilušića (grofa Monterone), i druge. Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević a kostimografkinja Danica Dedijer-Marčić.

Praizvedba "Rigoletta" održana je 1851. godine u Veneciji trijumfalnim uspjehom. Kako se navodi u programskoj knjižici predstave to je opera u kojoj kroz lajtmotivsku uporabu Rigolettove opsesije prokletstvom veliki autor pokazuje svoju opsjednutost sudbinom.

RIJEKA - Pijanist Ivo Pogorelić sinoć je održao koncert u riječkom HNK "Ivana pl. Zajca" čime je započela njegova turneja u Hrvatskoj i BiH. Na programu koncerta su bili Chopina, Skrjabin i Rahmanjinov. Organizatori koncerta bili su Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu i njezin Područni odjel u Rijeci i HNK "Ivana pl. Zajca". Suradnja Pogorelića i Muzičke akademije započela je 2003. njegovim koncertom u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" s kojega je prihod bio namijenjen izgradnji zgrade za ovu akademiju. Kako prostor akademije još nije riješen, Pogorelić je prije riječkog koncerta najavio da će u svibnju održati nekoliko koncerata u cilju prikupljanja potrebnog novca. Nakon Rijeke, Pogorelić turneju nastavlja koncertima u Zadru, Osijeku te Sarajevu i Tuzli.

OSIJEK - U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu sinoć je izvedena nova glazbena premijera u 98. sezoni ove kazališne kuće, vodvilj opereta u tri čina "Madame troubadour", hrvatskog skladatelja i dirigenta Srećka Albinija (1869-1933), u režiji Vlade Štefančića. Ovo Albinijevo djelo nastalo je u Beču 1906., a praizvedeno je u Zagrebu 1907. godine. S uspjehom je igrano i na američkim pozornicama, gdje je samo na Broadwayu izvedeno 400 puta. Riječ je trećem uprizorenju ove Albinijeve operete u povijesti osječkoga kazališta, koja je prvi puta izvedena 1909., a posljednji put 1917. godine. Redatelj Štefančić napomenuo je kako je riječ o djelu raskošne kazališne prošlosti, koje se odlikuje bogatstvom glazbenih tema, briljantnom orkestracijom i dramaturškim razlikama, te da se, po nekim naznakama, o toj opereti može govoriti kao preteči mjuzikla.

ZAGREB - Zagrebački nakladnik Kršćanska sadašnjost predstavila je sinoć na tribini "Književni petak" u Zagrebu knjigu Antuna Šuljića "Za križem u slici i riječi: susreti s osorskim križnim putem", a nakon predstavljanja u Gradskoj knjižnici je otvorena izložba fotografija postaja križnoga puta iz Osorske katedrale koje je snimio Darko Horvatić. Uz slike križnoga puta iz Osorske katedrale koje je u svojoj knjizi objavio Antun Šuljić, na izložbi je postavljena i fotografija slike "Uskrsnuće" slikara Josipa Botterija Dinija. O knjizi, štovanju križa, križu i križnim putovima u likovnim umjetnostima i književnosti govorili su teolog Adalbert Rebić, autor Antun Šuljić i profesorica Marijana Jakovljević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙