FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 18. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

VUKOVAR - PIK-ovi Belje i Vrbovec od danas su i službeno u vlasništvu Agrokora, jer je Vlada na sjednici u Vukovaru verificirala ugovore o njihovoj prodaji. Odluka o prodaji Belja i PIK-a Vrbovec Agrokoru donijeta je prije dva mjeseca. Kod Belja prodan je udio od 52 posto za jednu kunu, te diskont od 99 posto na sva potraživanja državnih vjerovnika, izvijestio je novinare ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Jedan od uvjeta za privatizaciju te tvrtke je i ulaganje kupca od 270 milijuna kuna u iduće dvije godine. Agrokor će, kaže ministar, sto milijuna kuna uložiti u idućih mjesec dana, daljnjih 20 milijuna u idućih godinu dana, a preostalih 150 u dvije godine. Agrokoru je 92 posto dionica PIK-a Vrbovec prodano po cijeni od milijun kuna i iskupljenje svih potraživanja državnih vjerovnika u iznosu od 40 milijuna kuna.

VUKOVAR - S početkom iduće godine počet će se voditi upisnik u koji će se bilježiti založna prava na pokretninama, pravima, poslovnim udjelima u trgovačkim društvima. Zakonski prijedlog koji to omogućuje Vlada je utvrdila na današnjoj sjednici u Vukovaru. Riječ je o zakonu o upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika na pokretnim stvarima i pravima. Taj će zakon omogućiti jače osiguranje vjerovnika, bržu provedbu ovrha, ustvrdila je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Javnom evidencijom prava na pokretninama i pravima, štiti se i interes potencijalnih vjerovnika, jer će moći doći do informacije o kreditnoj sposobnosti dužnika. Upisnik bi se vodio pri Financijskoj agenciji (FINA-i), bio bi javna knjiga i svatko bi imao pravo tražiti da mu se omogući uvid u njega.

VUKOVAR - Vlada je danas odlučila zadužiti se kod sindikata banaka na domaćem tržištu u iznosu od 500 milijuna eura, što je namijenjeno vraćanju euro obveznica izdanih u ožujku 2000. S tim zaduženjem na domaćem tržištu ukupan se vanjski dug Hrvatske smanjio za 4,4 milijarde kuna, izjavio je novinarima nakon zatvorenog dijela sjednice Vlade u Vukovaru ministar financija Ivan Šuker. Zajam je uzet uz kamatu koja trenutno iznosi oko 2,63 posto (šestomjesečni Euribor uvećan za 0,45 posto). Prva tranša tog zajma, u iznosu od 250 milijuna eura, na naplatu stiže krajem siječnja 2009., a druga, u istom iznosu, godinu dana kasnije.

VUKOVAR - Vlada je danas na sjednici u Vukovaru utvrdila izmjene u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu prema kojemu bi općinska i gradska vijeća morala u roku od dva mjeseca nakon stupanja na snagu zakona donijeti programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem; u suprotnom bi to učinilo županijsko poglavarstvo. Isto bi se postupilo i ako ta vijeća u roku od dva mjeseca od dobivanja suglasnosti na program ne bi raspisala natječaje za zakup, odnosno prodaju. Vlada planira izmijeniti i redoslijed prvenstva kod kupnje državnog zemljišta, prioritet dobivaju obiteljska gospodarstva upisana u registar obveznika poreza na dohodak kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, zatim obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pravne osobe registrirane za poljoprivredu, te ostale fizičke i pravne osobe koje nisu u registru, a kane se baviti poljoprivredom.

VUKOVAR - Premijer Ivo Sanader i članovi Vlade razgovarali su danas s vukovarsko-srijemskim gospodarstvenicima. Predsjednik uprave "Borova" Nino Bajza upozorio je kako se na području Srbije i Crne Gore, BiH i Makedonije nalazi dvjestotinjak prodavaonica "Borova" i tri pogona, a u čiji posjed "Borovo" ne može doći. Bajza je zatražio pomoć Vlade u rješavanju duga "Borova" prema Hrvatskom fondu za privatizaciju u iznosu 70 milijuna kuna, a predsjednik Uprave VUPIK-a Zoran Mudri predložio je otpis VUPIK-ova duga prema Ministarstvu financija u iznosu 51 milijun kuna. Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je da ministarstvo priprema dokument s popisom 200 tvrtaka u državnom vlasništvu, regionalnog značenja, koje po osnovi obveza nastalih kao posljedica rata imaju nepodmirenih dugovanja u iznosu tri milijarde kuna. Svima njima država će pomoći kako bi u proces privatizacije išli bez tih opterećenja, rekao je Šuker.

VUKOVAR - Župan vukovarsko-srijemski Nikola Šafer upozorio je na sjednici Vlade da se Županija suočava s nizom problema, a poseban je odlazak mladih, te da se zauzima da im se kroz gospodarstvo i zapošljavanje stvore uvjeti za povratak. Vlada je u tom pogledu, izvijestio je premijer Ivo Sanader, povećala površinu postojeće i dala koncesiju i za drugu slobodnu zonu; odobrit će tri milijuna bespovratnih kuna za jačanje planova Lučke uprave Vukovar, a tu je i darovnica belgijske Vlade od 450 tisuća eura za dizalicu u luci. Vlada je odobrila milijun kuna za opremanje ureda državne uprave. Veći broj zaposlenih, bolja turistička i kulturna ponuda očekuje se od projekta Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol vrijednog 227 milijuna kuna - 169 milijuna zajmom će financirati Razvojna banka Vijeća Europe, a 56 milijuna hrvatska država.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je donio dopune Zakona o boravišnoj pristojbi po kojemu će se boravišne pristojbe za turistički smještaj utvrđivati paušalno, na temelju prosječnog broja noćenja po krevetu u prethodnoj godini. Sabor je dopunio Zakon o Financijskoj agenciji, koja će pružati tehničku potporu Vladinom projektu "One Stop Shop", te za korisnike usluga državne uprave pribavljati potrebne dozvole i druge dokumente. Na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Sabor je skinuo zastupnički imunitet petorici saborskih zastupnika, a imunitet nije skinuo HSS-ovki Ljubici Lalić jer to nije običaj za kazneno djelo kelevete za koje ju se sumnjiči. Imunitet je skinut HDZ-ovcima Ivici Klemu i Željku Nenadiću, koje su sumnjiči da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno kazneno djelo davanja netočnih podataka.

POŽEGA - Predsjednik SDP-a i Nacionalnog odbora za pregovore s EU Ivica Račan izjavio je večeras u Požegi da se na "lošu odluku" Europske unije "ne smije odgovoriti greškom". Predstojeće vrijeme moramo iskoristiti da se bolje pripremimo, rekao je Račan, dodavši da imamo što raditi. Ocijenio je kako neke reforme, npr. od pravosuđa do državne uprave, moramo napraviti zbog sebe samih, a ne zbog Europe. Na konferenciji za novinare Račan je prokomentirao i porast broja onih koji se protive ulasku u EU. "Temeljni razlog tog euroskepticizma je domaći, a ne europski. U ovoj su zemlji ljudi više ljuti i nezadovoljni zbog socijalnih i ekonomskih uvjeta svog života, nego zbog Europe, pa se onda ta ljutnja i nezadovoljstvo zbog loših gospodarskih trendova izražava i kada je riječ o Europi", rekao je Račan.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić i novinari koji su se zbog tvrdnji da ih je prisluškivala POA pritužili saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost - nakon današnjeg su sastanka izrazili "relativno zadovoljstvo" rezultatom istrage i zaključcima Odbora. S predsjednikom HND-a sastali su se Gordan Malić (Globus), Marijo Kavain i Ivanka Toma (Jutarnji list) te Željko Peratović (Vjesnik). Na sastanku je zaključeno da se "od nadležnih tijela javne vlasti koja su znala ili trebala znati za postupke POA-e traži da se ispričaju novinarkama i novinarima koji su postupkom POA-e pretrpjeli ozbiljnu profesionalnu i ljudsku štetu". Zatražena je reforma sigurnosnih službi što uključuje usklađivanje Zakona o sigurnosnim službama s Ustavom te suspendiranje Vladine uredbe o obvezama iz područja nacionalne sigurnosti.

SPLIT - Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi potvrdio je danas kako je donio rješenje o otvaranju istrage nad bivšim vojnim policajcima osumnjičenima za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori 1992. Rješenje je dostavljeno osumnjičenicima, odnosno njihovim braniteljima, koji imaju pravo na uložiti priziv u roku od osam dana, o čemu odlučuje Izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Za kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava te za ratni zločin Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči petoricu od osmorice bivših vojnih policajaca već optuženih za ratni zločin nad civilima u Lori u istom razdoblju. Trojica su od njih u pritvoru, i ispitani su u predistražnom postupku, dok su ostali u bijegu.

ZADAR - Vodstva gradskih organizacija SDP-a, HNS-a, LS-a i HSS-a danas su Zadru potpisala koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na idućim lokalnim izborima za Gradsko vijeće. Koalicijske će stranke u idućem razdoblju aneksom sporazuma odrediti mjesta na izbornoj listi.

PULA - Nositelj liste Istarskog demokratskog sabora (IDS) za Skupštinu Istarske županije bit će predsjednik stranke i istarski župan Ivan Jakovčić koji je kandidat i za sljedeći mandat župana. Na drugom mjestu liste nalazi se potpredsjednik stranke i saborski zastupnik Damir Kajin, priopćeno je na današnjoj konferenciju za novinare IDS-a u Puli. Jakovčić je rekao kako je Predsjedništvo stranke sastavilo takvu listu kandidata koja oslikava političko i društveno stanje u Istri, da je na njoj 42 posto žena, da su zastupljeni i predstavnici nacionalnih manjina, Matice umirovljenika, Saveza antifašističkih boraca Istre te mladi Istre.

ZAGREB - Zbog propusta u slučaju silovane i pretučene djevojke koja je u četiri navrata zvala policijsku pomoć na 92, četvorica zagrebačkih policajaca danas su privremeno udaljena s posla i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak, dok su dvojica oslobođena odgovornosti. Kako je danas priopćeno iz Policijske uprave zagrebačke, protiv četiri policijska službenika - dva operatera u Operativno-komunikacijskom centru policije i dva policijska službenika VI. policijske postaje Novi Zagreb, danas će se primijeniti mjera privremenog udaljavanja iz službe uz pokretanje disciplinskog postupka. Riječ je o policijskim službenicima koji su zaprimali i prenosili obavijesti o dojavi oštećene i postupali po dojavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙