FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pet članica EU-a traži da se o Hrvatskoj raspravlja na proljetnom summitu

BRUXELLES,18. ožujka(Hina) - Pet zemalja članica EU-a zatražilo je odluksemburškog premijera i predsjedatelja Europskog vijeća Jean-ClaudeaJunckera da se pitanje hrvatskoj pristupa EU-u stavi na dnevni redsummita EU-a, koji se održava sljedeći tjedan u Bruxellesu, potvrđenoje Hini iz luksemburškog predsjedništva.
BRUXELLES,18. ožujka(Hina) - Pet zemalja članica EU-a zatražilo je od luksemburškog premijera i predsjedatelja Europskog vijeća Jean-Claudea Junckera da se pitanje hrvatskoj pristupa EU-u stavi na dnevni red summita EU-a, koji se održava sljedeći tjedan u Bruxellesu, potvrđeno je Hini iz luksemburškog predsjedništva.

"Predsjedništvo je primilo zahtjev pet zemalja članica da se pitanje Hrvatske stavi na dnevni red", rekao je izvor iz luksemburškog predsjedništva, koji nije mogao reći o kojim je zemljama riječ.

Predsjedništvo EU-a još nije donijelo odluku u pogledu toga zahtjeva, ali je najvjerojatnija opcija da će se o Hrvatskoj raspravljati, nakon što se odrade već utvrđene točke dnevnog reda summita, koji će se održati u utorak i srijedu u Bruxellesu. Prema luksemburškom predsjedništvu, ne treba očekivati nikakve formalne odluke o Hrvatskoj.

Ministri vanjskih poslova EU-a odgodili su na svom sastanku srijedu početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji su trebali početi 17. ožujka. Prema odluci ministara, pregovori će moći započeti čim Vijeće utvrdi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

U utorak će u Bruxellesu boraviti i hrvatski premijer Ivo Sanader, koji će sudjelovati na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka. Riječ je o tradicionalnom susretu, koji se organizira uoči svakog summita EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙