FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 18. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 18. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - HDZ-ova stranačka tijela ocijenila su u četvrtak na zajedničkoj sjednici da zaključci Vijeća ministara EU predstavljaju daljnji korak prema otvaranju pregovora o punopravnom članstvu između Hrvatske i EU, a osobito je pozitivno ocijenjeno usvajanje pregovaračkog okvira te zaključci u pogledu potvrde statusa Hrvatske kao kandidata za punopravno članstvo i potvrde punopravnog članstva kao konačnog cilja pregovora. U zaključcima HDZ-ovih stranačkih tijela navodi se da je uočen dosadašnji izostanak konsenzusa među zemljama članicama EU o pitanju suradnje Hrvatske s Haaškim sudom i izražava se nada da će u najskorije vrijeme biti zajednički prihvaćena ocjena o punoj suradnji, te da će početi pregovori. Pozitivnim se također ocjenjuje suglasnost parlamentarnih stranaka o strateškoj važnosti punopravnog članstva u EU, kao zajedničkog političkog i društvenog interesa. Govoreći o pripremama za predstojeće lokalne izbore predsjednik stranke Ivo Sanader kazao je novinarima da je dogovoreno da neće biti nositelja lista, nego će se afirmirati ljude s terena.

ZAGREB - Hrvatski sabor u petak će raspravljati o dopunama Zakona o financijskoj agenciji - Fini, koja bi, po Vladinom prijedlogu, trebala biti nositelj poslova predviđenih Vladinim projektom "One Stop Shop". Fina bi obavljala poslove tehničke potpore državnim tijelima na njihov zahtjev, poslove nadzora pravnih subjekata, prikupljanja, obrade i dostavljanja podataka. Sabor bi potom trebao raspraviti izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva, odnosno odlučiti hoće li HNS-ovu zastupniku Srećku Ferenčaku skinuti zastupnički imunitet, zbog sumnji u zlouporabu ovlasti u "slučaju nanbudo". Zastupnici bi trebali raspraviti i dva zakonska prijedloga vezana uz lokalnu samoupravu - izmjene Zakona o područnoj (regionalnoj) samoupravi te Zakona o područjima županija, gradova i općina.

ZAGREB - Hrvatska Vlada u petak će zasjedati u Vukovaru i tom prilikom raspraviti pitanja značajna za taj grad i Vukovarsko-srijemsku županiju. Imenovat će i vijeće projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol". Vlada će na sjednici u Vukovaru utvrditi izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu i o morskom ribarstvu, te se očitovati o prijedlogu da se osiguraju sredstava za početak rada i opremanje ureda državne uprave u tom gradu. Članovi Vlade dobit će izvješće o tome kako se u prošloj godini provodio zakon o pravu na pristup informacijama. Sjednica u Vukovaru prva je ovogodišnja Vladina sjednica izvan Zagreba.

ZAGREB - Mala antologija velike mađarske poezije 20. stoljeća, koja sadrži 12 pjesama i jedno pismo, predstavljena je u četvrtak u Zagrebu. Pjesme i pismo s mađarskog je prevela povjesničarka umjetnosti Jadranka Damjanov, a prepjevala Milica Vujnović. Jadranka Damjanov u antologiju je kao prvoga uvrstila vodećega mađarskog pjesnika Endre Adyja, a djelo završava s pismom vodeće mađarske spisateljice Margite Kaffke upućene Adyju. Malu antologiju velike mađarske poezije 20. stoljeća objavio je zagrebački nakladnik Sipar, uz podršku Mađarske zaklade za knjigu i autora. Uz antologiju koja je predstavljena u knjižnici "Marija Jurić Zagorka" otvorena je i izložba portreta mađarskih pjesnika.

ZAGREB - U prostorijama Hrvatske paneuropske unije u četvrtak je otvorena izložba slika Tajanstvo vječne ženstvenosti Ane Marije Botteri Peruzović. Autorica je 1993. diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a nakon akademije boravila je na različitim studijima u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Osim slikarstvom bavi se izradom mozaika i vitraja. Književnica Nevenka Nekić na otvorenju izložbe, na kojoj je autorica izložila dvadesetak najnovijih radova, istaknula je kako je slikarstvo Ane Marije Botteri Peruzović osobito i samosvojno te u hrvatskim likovnim prostorima danas ima posebno mjesto.

ZAGREB - Prvi hrvatski međunarodni biomedicinski kongres za studente i mlade znanstvenike, International CROSS, počeo je u četvrtak s radom u Zagrebu. Kongres će u tri dana rada okupiti gotovo 200 sudionika, studenata svih biomedicinskih fakulteta u Hrvatskoj - medicine, stomatologije, veterine i biofarmacije - i manji broj njihovih kolega iz inozemstva, koji će podnijeti oko 70 znanstvenih i stručnih radova. Državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Velimir Božikov podržao je povezivanje studenata i rekao da je Hrvatska spremna krenuti u promjene koje donosi Bolonjska deklaracija. Organizator International CROSS-a je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uz pomoć zagrebačkog Sveučilišta.

ROVINJ - Dvije su osobe poginule u teškoj prometnoj nesreći koja se u četvrtak u 23,20 sati dogodila na cesti Rovinj-Okreti, četiri kilometra od Rovinja. Nesreća se dogodila kada je vozač osobnog automobila "fiat punto", pulskih registracijskih oznaka, najvjerojatnije uslijed neprilagođene brzine sletio s ceste i udario u stijenu. U nesreći su poginula dvojica neidentificiranih muškarca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙