FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Nekoliko tisuća umirovljenika prosvjedovalo je danas na glavnom zagrebačkom trgu tražeći povrat duga, sukladno odluci Ustavnog suda, ukidanje povlaštenih mirovina i reformu mirovinskog sustava. Prosvjed je organizirala Akcija socijaldemokrata Hrvatske, a njezin predsjednik Zlatko Klarić zatražio je da se za povrat duga umirovljenicima podigne kredit kod Europske banke za obnovu i razvoj. Klarić je poručio Vladi da ne priznaje povrat duga tek 2007. jer da tada ona više neće biti na vlasti, te izrazio nezadovoljstvo što u Fondu mirovinskog osiguranja još nisu započeli izračun duga svakom pojedinom umirovljeniku.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izjavio je danas kako vjeruje u socijalni dijalog i uvjeren je da najavljenog štrajka liječnika neće biti. Ljubičić je za petak, 18. ožujka najavio sastanak sa svim zdravstvenim sindikatima. Na današnjoj konferenciji za novinare ministar je rekao da je spreman prihvatiti anekse granskog kolektivnog ugovora koje predlaže liječnički sindikat: 10 posto povećanje plaće, položajne dodatke i dodatke za dežurstva. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić najavio je da će Štrajkaški odbor HLS-a danas donijeti odluku o početku štrajka.

ZAGREB - Ispred zgrade zagrebačke podružnice udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) danas je osvanuo veliki plakat s likom Ante Gotovine veličine pet puta pet metara. U zagrebačkoj HVIDR-i kažu da su plakat postavili u znak potpore generalu Gotovini jer smatraju da je general najzaslužniji da se uopće može pregovarati s Europskom unijom.

ZAGREB - Saborski klubovi u prvom su čitanju danas načelno podržali donošenje novog zakona o sudovima, no oporba smatra da Vladin prijedlog neće značajno unaprijediti pravosuđe ni otkloniti nakupljene probleme, poput predugačkih sudskih postupaka i zaostalih neriješenih predmeta. Prijedlog je uvodno obrazložila ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, ističući da je riječ o još jednom koraku u reformi pravosuđa i stvaranju bržega i učinkovitijeg pravosudnog sustava. Predloženim zakonom Vlada, među ostalim, predviđa podjelu sudova na redovne i specijalizirane. Redovnim sudovima smatrat će se općinski i županijski, a specijaliziranima prekršajni, trgovački, visoki prekršajni, visoki trgovački i upravni sud.

ZAGREB - Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina predložit će Saboru da Vladi vrati na doradu prijedlog izmjena Izbornog zakona za lokalne izbore, odlučili su danas članovi Odbora, ocjenjujući da bi vezivanje prava glasa za "stvarno prebivalište" u nepovoljan položaj dovelo izbjeglice i prognanike. Na sjednici je upozoreno da je nejasno kako će se primjenjivati institut "stvarnog prebivališta", koji pravo glasa na lokalnim izborima priznaje samo građanima koji imaju prijavljeno prebivalište, ali i stvarno prebivaju u jedinici lokalne samouprave u kojoj glasuju.

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik skinuo je danas oznaku hitnosti sa zakonskih prijedloga koji se tiču lokalnih izbora, te formirao višestranačku radnu skupinu koja treba doraditi neka sporna pitanja u njima. Radna skupina će u petak razmotriti primjedbe da predložene izmjene zakona o izboru članova predstavničkih tijela županija, gradova i općina nisu u skladu sa ustavnim zakonom o manjinama, da će odredba o stvarnom prebivalištu onemogućiti glasovanje Vukovarcima koji nisu u Vukovaru itd. Kako bi se zakoni donijeli u roku koji neće ugroziti održavanje svibanjskih lokalnih izbora, Sabor će ih još ovaj tjedan raspraviti u prvom čitanju, a donijeti koncem idućeg tjedna ili najkasnije do konca ožujka.

ZAGREB - Zbog propusta u postupanju nakon četiri telefonska poziva u pomoć 21-godišnje silovane i pretučene djevojke stegovno će odgovarati operater koji je primio pozive i policajci novozagrebačke policijske postaje koji su trebali intervenirati, izvijestila je danas zagrebačka policija. U policiju kažu kako su utvrđeni propusti operatera Operativno-komunikacijskog centra (OKC) jer u kontaktu s djevojkom nije prikupio dovoljno preciznijih obavijesti i nije izvijesti nadređene, odnosno pomoćnika i voditelja smjene. Utvrđeni su propusti i prilikom obaviještavanja VI. policijske postaje Novi Zagreb, čiji službenici također nisu poduzeli potrebne izvidne mjere i radnje, kažu u policiji.

ZAGREB - Na radnom sastanku koji je sazvao ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac odlučno je osuđeno u novije vrijeme sve češće javno blaćenje pojedinih uglednih hrvatskih znanstvenika. Osim ministra Primorca sastanku su nazočili predsjednica i članovi Rektorskog zbora, prorektori, dekani hrvatskih sveučilišta, predsjednici Nacionalnog vijeća za znanost i Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje te predstavnik Hrvatskoga studentskog zbora. Kako se ističe u današnjem priopćenju iz Ministarstva znanosti, takve se pojave posebice događaju putem anonimnih pisama razaslanih na razne adrese, a među ostalim i medijskim kućama, putem neutemeljenih optužaba za nečasne čine i slične potvore.

SISAK - Predsjednik Uprave sisačke Valjaonice cijevi Damir Begović izjavio je da je "izrađena tehnološka, ekonomska i tržišna analiza projekta spajanja željezara u Sisku i Splitu i osnivanja holdinga 'Cro steel koja pokazuje da je taj projekt gospodarski opravdan i isplativ". "Projekt se zasniva na proizvodnji od 300 tisuća tona čelika u Valjaonici u Sisku, od toga za potrebe proizvodnje bešavnih cijevi u Sisku 100 tisuća, a za proizvodnju u splitskoj Željezari 200 tisuća tona", iznio je Begović. Po njegovim riječima o "o projektu 'Cro steela' idućeg tjedna raspravljat će Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Vlada.

ZAGREB - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka izvijestilo je danas da će ovaj tjedan u otočne gradske i općinske uprave biti dostavljene vinjete kojima će otočno stanovništvo na državnim trajektnim linijama imati pravo na jeftinije karte za prijevoz vozila. Gradonačelnici i načelnici otočnih gradova i općina obvezni su najkasnije do 31. ožujka vinjete podijeliti vlasnicima vozila na području grada/općine, kako bi se od 1. travnja otočani mogli koristiti pravom na nižu cijenu karte za prijevoz vozila, ističe se u priopćenju Ministarstva. Za otočane niže će cijene vrijediti cijelu godinu, a ostali će moći jeftinije prevoziti vozila od 1. listopada do 1. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙