FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor u srijedu će u nastavku 13. sjednice raspraviti konačni prijedlog zakona o proizvodnji i opskrbi toplinskom energijom po kojemu bi se cijena toplinske energije određivala tarifnim sustavom u kojemu bi jedna od bitnih komponenti bila cijena goriva. Vlada je tim prijedlogom odustala od prvotne nakane da se cijena grijanja određuje automatizmom prema rastu cijena goriva, svjesna da bi to bio udar na standard građana. Sabor je 13. sjednicu počeo 9. ožujka, a planira ju završiti 1. travnja i u tom roku odraditi više od 50 točaka.

CRIKVENICA - Predsjednica Demokratskog centra i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt rekla je u utorak u Crikvenici da tijekom dana iz Europske unije nije stigla ni jedna nova naznaka o potvrdi početka pregovora s Hrvatskom 17. ožujka. Ministrica Škare Ožbolt, govoreći na osnivačkoj sjednici tamošnjega gradskog ogranka DC-a, istaknula je kako je interes Demokratskog centra da se dozna puna istina o Domovnskom ratu, te da taj interes nalaže potrebu pune suradnje s Haškim sudom.

SLAVONSKI BROD/SLOBODNICA - Dva kilometra zapadno od Slavonskog Broda, kod Slobodnice, u utorak poslije podne je primijećeno manje puknuće cijevi Janafova naftovoda iz koje je, prema prvoj stručnoj procjeni, isteklo oko tisuću litara sirove nafte. Taj incident ne bi trebao imati veće posljedice za okoliš jer u blizini nema vodotokova, rekao je županijski inspektor zaštite okoliša Željko Rubil nakon obilaska terena. Puknuće cijevi primijetili su Janafovi radnici koji na dionici Sisak - Slavonski Brod obavljaju pojačani nadzor stanja cjevovoda te su odmah poduzeli potrebne mjere radi zaustavljanja daljnjega istjecanja nafte i počeli sanaciju.

OSIJEK - Sudionici tribine "Trebaju li Hrvatskoj GM usjevi", održane u utorak navečer u Osijeku, niječno su odgovorili na to pitanje i zaključili su da je upravo ekološka proizvodnja šansa Hrvatske. GM usjevi među sudionicima sinoćnjeg razgovora nisu našli niti jednog zagovaratelja. Naprotiv, podržana je inicijativa Osječkih zelenih i Press centra za okoliš Hrvatske da se Osječko-baranjska županija proglasi županijom bez GMO-a. Tribinu je vodio je prof.dr. Marijan Jošt, poznati hrvatski genetičar i protivnik genetske modifikacije usjeva. On je rekao kako vjeruje da će se Hrvatska othrvati "moćnim svjetskim lobijima koji zagovaraju GM", te ustvrdio da je netočno da GM usjevi daju bolje prinose i trebaju manje herbicida.

ZAGREB - Dug opće države, s dugom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, krajem prošle godine iznosio je 98,6 milijardi kuna, što je približno 48 posto očekivane vrijednosti nominalnog BDP-a za 2004., podatci su Hrvatske narodne banke. Doda li se tom unutarnjem i inozemnom dugu države i 13,2 milijarde kuna potencijalnog duga po osnovi izdanih državnih jamstava, ukupni dug na kraju 2004. penje se na 111,8 milijardi kuna, ili na približno 54,1 posto očekivane vrijednosti BDP-a. Dug opće države s dugom HBOR-a tijekom čitave prošle godine povećan je za 12,5 milijardi kuna, što je povećanje od 29 posto u odnosu na 2003. No, analitičari središnje banke pritom ističu da je bitno promijenjena struktura povećanja duga u korist domaće komponente zaduživanja.

ZAGREB - U ciklusu Forte Fortissimo Koncertne direkcije Zagreb u utorak je u dvorani Lisinski nastupio Festivalski orkestar Vilnius s jednim od najtraženijih svjetskih violinista Vadimom Rjepinom. Izveli su djela Mozarta, Stravinskog i Čajkovskog, a Rjepin je svirao na Stradivarijevoj violini Ruby iz 1708. koju mu je na korištenje ustupilo Stradivarijevo društvo iz Chicaga.

ZAGREB - Dvojezično izdanje Gramatike moliškohrvatskoga jezika Antonija Sammartina predstavili su u utorak navečer u Zagrebu moliškohrvatski nakladnik Fondazione "Agostina Piccoli" iz Montemitra i zagrebački nakladnik Profil international. O moliškohrvatskom jeziku, kojim govore davni hrvatski iseljenici izbjegli pred turskom najezdom s makarskoga područja u središnju Italiju, govorili su recenzenti i jezikoslovci Ivo Pranjković i Josip Silić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙