FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

OSIJEK - Slavonski seljaci spremni su i na radikalne poteze, ako se ne riješe postojeći problemi u poljoprivredi, posebice cijena plavog dizela, zbog čijeg je poskupljenja upitna i proljetna sjetva, izvijestilo je danas u Osijeku vodstvo Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB). Predsjednik Udruge Antun Laslo kazao je na konferenciji za novinare kako su količine "plavog dizela" ograničene na 80 litara po hektaru, odnosno 40 litara za proizvođače duhana, dok, kako tvrdi, ribari imaju neograničenu potrošnju. "Vlada ne smije dopustiti ovakvo poskupljenje inače proljetne sjetve neće biti", ustvrdio je Laslo.

ZAGREB - Svega 15-ak minuta radilo je danas saborsko povjerenstvo koje istražuje poslovanje s državom tvrtki u vlasništvu, odnosno suvlasništvu Radimira Čačića (HNS) i Zlatka Tomčića (HSS) dok su bili visoki državni dužnosnici. Povjerenstvo, naime, još nije dobilo prošli tjedan zatraženu dokumentaciju od Sabora i Vlade, Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, trgovačkih sudova u Zagrebu i Varaždinu. Rok za dostavu dokumenata istječe koncem ovoga tjedna, pa nema razloga predbacivati bilo kome, rekao je predsjednik Povjerenstva Nenad Stazić.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa izvijestilo je danas da će u suradnji s akademskom zajednicom odlučno nastaviti provedbu Bolonjskoga procesa. Zaključeno je to, kako se navodi, na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministarstva s članovima Rektorskog zbora, prorektorima, predsjednicima Nacionalnog vijeća za znanost i Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, Vijeća visokih škola, privremene ravnateljice Agencije za znanost i predstavnikom Studentskog zbora. Ministar Dragan Primorac je na sastanku istaknuo da hrvatski obrazovni sustav ne će ni trenutka zaostajati za europskim kad Hrvatska uđe u EU.

ZAGREB - "Žene svjedoci" - Inicijativa ženskih humanitarnih nevladinih udruga koje su od 1991. vodile antiratnu i humanitarnu kampanju uputile su danas otvoreno pismo glavnom tajniku UN-a, predsjedniku Haaškog suda, glavnoj haaškoj tužiteljici, predsjedatelju Vijeća Europe i međunarodnim institucijama za ljudska prava u kojemu ih pozivaju da sada, kada odlučuju o pristupanju Hrvatske EU ne ponove pogriješke iz 1991. "Zašto nas opet zaustavljate", pitaju ih u otvorenom pismu koje je na konferenciji za novinare pročitala Marija Slišković.

ZAGREB - Prava potrošača jedan su od glavnih temelja svakog demokratskog društva, a učinkovita pravna zaštita potrošača preduvjet je za ispravno i neometano funkcioniranje tržišnog gospodarstva, istaknuo je državni tajnik Ministarstva gospodarstva Vladimir Vranković uz današnji Međunarodni dan potrošača. Načelnica u odjelu za zaštitu potrošača Željka Lukačević Subotić kao najveće probleme u dvogodišnjoj primjeni Zakona izdvojila je područje javnih usluga (voda, struja) i telekomunikacija te probleme vezane za neadekvatne deklaracije na proizvodima.

DUBROVNIK - Željko Kulišić, predsjednik Županijskog vijeća HSP-a Dubrovačko-neretvanske županije, kandidat je stranke za gradonačelnika Dubrovnika, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare dubrovačkog HSP-a. Kako je rečeno, prema nedavno provedenoj anketi HSP je treća stranka po snazi u Dubrovniku i Županiji, te na predstojećim izborima očekuje 13 do 15 posto glasova.

ZAGREB - Koordinacija sindikata HŽ-a udruženih u Udrugu radničkih sindikata Hrvatske upozorila je danas da nijedno HŽ-ovo poduzeće nije pripremljeno za privatizaciju koja bi trebala početi ove godine. Radna skupina za pripremu modela privatizacije HŽ-ovih 16 ovisnih društva, sastavljena od predstavnika Vlade, sindikata i HŽ-a, još nije počela raditi jer Uprava HŽ-a nije imenovala svoje članove. Najviše nas brine što je privatizacija tih 16 društava spuštena na razinu HŽ-a, koji ih može prodati kako želi, bez obzira na sudbinu radnika, ustvrdio je Ivan Salma, predsjednik Sindikata radionice željezničkih vozila Čakovec.

ZAGREB - Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) traži označavanje svih proizvoda koji sadrže genetski modificirane organizme (GMO), pa bilo to i u najmanjoj mjeri, rekla je predsjednica HUZP-a Vesna Brčić - Stipčević na konferenciji za novinare te udruge održanoj u povodu Svjetskog dana zaštite potrošača. Nije znanstveno dokazano, kaže predsjednica HUZP-a, da GMO nema štetnih posljedica na ljudsko zdravlje, pa dok je to tako potrošače treba upozoriti na njegovo prisustvo u namirnicama. Uz označavanje namirnica za ljudsku prehranu, HUZP traži i označavanje genetski modificiranih sastojaka u prehrani životinja koje se koriste kao ljudska hrana.

SPLIT - Novi program kreditiranja podizanja dugogodišnjih nasada, koji provodi Hrvatska banka za obnovu i razvoj i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo ima za cilj punomoći poljoprivrednicima pri podizanju novih nasada maslina, vinove loze i voćnjaka kojih bi do 2007. godine u Hrvatskoj trebalo biti 33.500 hektara, rečeno je na današnjem predstavljanju u Splitu. Krediti se odobravaju s rokom otplate od 10 do 15 godina, s počekom otplate od 2 do 5 godina, ovisno o vrsti i visini kredita koja za fizičke osobe može iznositi od 80 tisuća do 1,5 milijuna kuna, odnosno za pravne osobe od 100 tisuća do 3,5 milijuna kuna, kazala je Marina Jurašin iz HBOR-a.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i japanski veleposlanik u Hrvatskoj Kaname Ikeda potpisali su danas ugovor o japanskoj darovnici za nabavu opreme za učenje japanskog jezika na zagrebačkome Sveučilištu. Tim je ugovorom, u okviru višegodišnje tehničke suradnje vlada dviju zemalja, Hrvatskoj darovano 960.000 kuna za nabavu opreme za učenje japanskog jezika. Darovnica je namijenjena Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojem je u akademskoj godini 2004./5. uveden trogodišnji slobodni dopunski studij japanologije.

ZAGREB - SDP-ovci su danas iznijeli niz primjedbi na Vladin paket zakona vezanih uz lokalnu samoupravu, tvrdeći da ničim ne poboljšavaju proceduru u provedbi lokalnih izbora, te da potiču centralizaciju države. Predsjednik SDP-a Ivica Račan posebno je kritizirao prijedlog da se briše odredba po kojoj nositelj izborne liste obvezno mora biti prvi na listi. "Dolazimo do načela da se može raditi sve što zakonom nije zabranjeno, da se za čelna mjesta u svih 549 lokalnih jedinica kandidira samo jedna osoba", smatra i SDP-ovac Mato Arlović.

RIJEKA - Međunarodna financijska organizacija (International Finance Organization - IFC) i Njemačka razvojna banka (DEG) ponovno su danas, po treći put, odgodili provedbu ovrhe na dijelu imovine brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u stečaju na kojoj imaju hipotekarna prava, doznaje se danas na riječkom Trgovačkom sudu. Na zahtjev tih financijskih kuća ovrha je odgođena do 15. travnja ove godine. Povjerenik SMH u brodogradilištu Viktor Lenac Damir Bačinović danas je pozdravio odluku IFC-a i DEG-a o odgodi ovrhe.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) intervenirala je danas na deviznom tržištu otkupivši na aukciji od poslovnih banaka 28,1 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,456904 kune za jedan euro. Ovo je druga intervencija središnje banke tijekom ovog mjeseca te treća od početka godine. Na današnjoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj eura iznosi 7,453813 kuna te je za 0,10 posto niži u odnosu na jučerašnju tečajnicu.

ZAGREB - Zagrebačka policija utvrdila je identitet dvojice nasilnika koji su, uz još dvojicu, na dana rukometne utakmice Zagreba i Partizana na ulici pretukli trojicu srbijanskih novinara, teže ozlijedivši novinara Televizije Banat Gorana Tadića. "Utvrdili smo identitet dvojice napadača u dobi od 20 i 21 godine za koje sumnjamo da su sudjelovali u napadu i za njima se traga", izjavila je glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama. Policija je jučer izvijestila da je 28-godišnjem novinaru Tadiću slomljena vilica. Operiran je odmah u nedjelju, a iz bolnice je pušten jučer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙