FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 14. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 14. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

DUBROVNIK - Ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović, sudjelujući jučer na međunarodnom seminaru "U susret euroatlantskim integracijama: napredak i izazovi u jugoistočnoj Europi", rekla je kako euroatlantski procesi približavanja služe Hrvatskoj u prvome redu kao vremenski okvir za provedbu reformi ponajprije namijenjenih građanima, a ne Europskoj uniji. "Bitno je da proces euroatlantskih integracija ima individualni pristup jer se tako stvara pozitivno natjecanje među državama", istaknula je ministrica Grabar Kitarović na seminaru koji se održava u Dubrovniku u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a i u suradnji s Hrvatskim saborom. Dodala je da hrvatska Vlada u vezi sa 17. ožujkom nije ni skeptična ni optimistična, nego odlučna. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt rekla je da je 90-ih godina Hrvatska morala gledati neodlučnost međunarodne zajednice, a sada, kad je reformama uspjela nadoknaditi izgubljeno vrijeme i ispunila kriterije za početak pregovora, ponovno ju se stavlja na čekanje. "U posljednjih godinu dana suradnja s Haagom je potpuna", istaknula je ministrica Škare-Ožbolt.

ZAGREB - U Vladin konačni prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO), koji je u saborskoj proceduri, uvrštena je odredba po kojoj će Vlada biti obvezna u pojedinim slučajevima ograničiti ili zabraniti uporabu GMO-a. Tako će Vlada, bude li nedostajalo znanstvenih podataka o mogućim razmjerima negativnih posljedica na biološku raznolikost, okoliš i zdravlje ljudi, na prijedlog ovlaštena tijela privremeno ili trajno ograničiti ili zabraniti uvoz i uporabu GMO-a, ili proizvoda koji sadrže ili potječu od GMO-a. Ograničena uporaba GMO-a uvrštava se u jednu od četiriju razina opasnosti, a provodi se u zatvorenu sustavu koji udovoljava svim propisanim uvjetima za razinu opasnosti od namjeravane uporabe. Podnositelj prijave obvezan je zatvoreni sustav prije prve ograničene uporabe GMO-a prijaviti ovlaštenu tijelu te izraditi procjenu rizika za namjeravanu uporabu. U procjeni će se utvrditi ocjena mogućega štetnog utjecaja, razina opasnosti, potrebne mjere sprječavanja i druge sigurnosne mjere.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić posjetio je jučer učenike Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova koji su nakon prometne nesreće u Zagrebu primljeni u Kliniku za traumatologiju, te je izvijestio da je najteže ozlijeđena M.K. uspješno operirana i sada joj je stanje relativno stabilno. U prometnoj nesreći na raskrižju Savske ulice i Ulice Izidora Kršnjavog sudarili su se osobni automobil i minibus riječkih registarskih oznaka, koji je na natjecanje prevozio desetero učenika. Ozlijeđeno je osmero učenika rođenih od godine 1986. do 1989., troje teško, a petero lakše, a lakše je ozlijeđen i vozač osobnog vozila, doznaje se u zagrebačkoj Policijskoj upravi.

ZAGREB - Izložba pod nazivom "Uz Križ stati - Hrvatski Uskrs", koja prikazuje narodnu i umjetničku hrvatsku uskrsnu tradiciju, otvorena je jučer u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Predstavivši izložbu, njezin autor Josip Brlek podsjetio je da je Uskrs poseban blagdan u hrvatskom narodu koji se slavi i kroz njegovu posebnost, a to su pisanice. Na izložbi je na poseban način umjetnički predstavljena korizma te Veliki tjedan uoči samog Uskrsa. Hrvatska tradicijska baština predstavljena je kroz narodne nošnje i umjetnine. Na otvorenju je gostovalo nekoliko kulturno-umjetničkih sastava iz svih krajeva Hrvatske, a izložbu je otvorio poznati likovni povjesničar, franjevac Bonaventura Duda. Izložba "Uz Križ stati - Hrvatski Uskrs" u Etnografskom muzeju, s oko 120 katalogiziranih eksponata, bit će otvorena do 10. travnja.

ZAGREB - U zgradi Vojnog ordinarijata otvorena je jučer izložba likovnih radova pod nazivom "Raspeća Isusova", priopćio je Vojni ordinarijat. Izložba je sakralnog značaja, a priznati hrvatski likovni umjetnici: Dubravka Babić, Kruno Bošnjak, Rudi Labaš, Lucija Kondo Labaš, Vjera Lalin, Frane Paro, Dimitrije Popović, Zdenka Pozaić, Ljubomir Stahov, Matko Trebotić, Miro Vuco, Branko Vujanović i Šime Vulas izložili su 20-tak radova. Tim djelima u različitim tehnikama iz fundusa Galerije "Šovagović" Vojni ordinarijat nastavlja praksu koju je počeo prije Božića da uoči velikih blagdana upriliči izložbu u svojim prostorijama, čime se i djelatnicima i posjetiteljima Ordinarijata svakodnevno omogućuje duhovno uzdizanje kroz sakralne umjetnine kršćanske provenijencije.

ZAGREB - Krediti banaka stanovništvu u Hrvatskoj su po prvi put premašili polovicu ukupnih kredita. Tako je udio kredita stanovništvu u ukupnim kreditima na kraju prošle godine iznosio 50,7 posto. Ili od ukupno 128,7 milijardi kuna kredita nebankarskom sektoru krediti stanovništvu na kraju 2004. iznosili su 65,2 milijarde kuna, pokazuju podatci Hrvatske narodne banke (HNB). Krediti poduzećima činili su 41,4 posto (ili 53,3 milijardi kuna) od ukupnih kredita nebankarskom sektoru. Ostatak se odnosi na kredite središnjoj i lokalnoj državi (ukupno 7 posto), te ostalim nebankarskim institucijama. Ovi podatci pokazuju orijentaciju banaka na financiranje stanovništva motiviranog izdašnijim prinosima i prihvatljivim rizikom, a da bankari i dalje računaju na dinamično kreditiranje građana govore i najnovije najave više banaka o daljnjem snižavanju kamatnih stopa i poboljšanja uvjeta za odobravanje pojednih vrsta kredita, pogotovo stambenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙