FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati
ZAGREB, 13. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

DUBROVNIK - Sudionicima trodnevnog međunarodnog seminara "U susret euroatlantskim integracijama" koji je u Dubrovniku organizirala Parlamentarna skupština NATO-a u suradnji s Hrvatskim saborom, jučer se obratio i ministar obrane Republike Hrvatske Berislav Rončević. Istaknuo je da je vrijednost toga seminara što će se na njemu predstaviti Hrvatska kao čimbenik stabilnosti ovoga dijela Europe. "Hrvatski primjer ubrzanih reformi, postizanja potrebnih kriterija i za Europsku uniju i za NATO, može biti samo poticaj zemljama, našim susjedima", rekao je ministar Rončević. Dodao je kako pravilan odnos prema Hrvatskoj može i njima biti samo poticaj, da i oni dovrše svoje reforme. Središnja tema seminara je "Napredak i izazovi u jugoistočnoj Europi", a na njemu sudjeluje 150 sudionika, predstavnika NATO-a, te političkih i stručnih predstavnika država jugoistočne Europe. Tijekom jučerašnje rasprave rečeno je kako je Hrvatska u približavanju Sjevernoatlantskom savezu ostvarila veliki napredak, te da se pozivinica za NATO može očekivati iduće godine.

BELIŠĆE - Saborski zastupnik i predsjednik osječko-baranjskog županijskog odbora HDZ-a, Branimir Glavaš, izjavio je sinoć u Belišću kako je siguran da general Ante Gotovina nije jedini razlog ako pregovori s Europskom unijom ne počnu 17. ovog mjeseca". "Premda postoji otvoreni problem generala Gotovine da se pojava pred Haaškim sudom, siguran sam da to nije jedini razlog ako pregovori s Europskom unijom ne počnu 17. ovog mjeseca", rekao je Glavaš na proslavi 15. obljetnice osnutka HDZ-a u Belišću. Naglasio je kako mišljenje o generalu Gotovini iznosi "kao svoje osobno". Također je ocijenio kako je "general Gotovina samo neuvjerljivi izgovor manjeg broja europskih političkih močnika" te da je riječ "o tradicionalnoj nesimpatiji pojedinaca prema hrvatskom pitanju". Ta "nesimpatija pojedinaca nije od danas, ona je nastavak one politike, istina u nešto blažem obliku, koja nije bila sklona povijesnoj težnji hrvatskog naroda da ima svoju suverenu državu", kazao je Glavaš. Napomenuo je i da se ništa neće dogoditi, te da za Hrvatsku i njene građane nije propast svijeta ako pregovori s EU ne počnu 17. ožujka, dodavši da trebamo "rješavati životne probleme naših građana, otvarati nova radna mjesta te povećavati standard, jer je to prava priprava za ulazak u Europsku uniju, koji će se dogoditi do 2008. illi 2009. godine".

SLAVONSKI BROD - Zajednica Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) Brodsko-posavske županije s otvorene konvencije u Slavonskome Brodu uputila je sinoć zahtjev hrvatskom državnom vodstvu da "odmah pokrene odgovarajući postupak pred Vijećem sigurnosti UN-a, s ciljem održavanja rasprave, na kojoj bi se, na temelju objektivnih činjenica i povijesne istine, rezolucijom odlučilo o relevantnim političko-pravnim pitanjima u vezi s Domovinskim ratom". Naglašeno je i kako branitelji nisu protiv ulaska u EU ali ne na štetu hrvatskih nacionalnih interesa. Predsjednik HVIDR-e Kaštela, Željko Strize, ponovio je da nema raskola među udrugama HVIDR-e već s njezinim vodstvom. Dodao je kako je zato HVIDR-a Splitsko-dalmatinske županije zatražila da se u roku mjesec dana sazove Izvanredni sabor HVIDR-e, na kojem će tražiti da predsjednik HVIDR-e Josip Đakić i vodstvo stave svoj mandat na raspolaganje.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je jučer da su pri kraju podzakonski akti vezani uz Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te da će njegova primjena početi krajem mjeseca. Ministrica Kosor, koja je kao gošća jučer sudjelovala na izvještajnom saboru Zajednice udruga udovica Domovinskog rata , naglasila je da je novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja usklađen s Obiteljskim zakonom tako da djeca poginulih branitelja imaju pravo na obiteljsku mirovinu i godinu dana nakon školovanja. Posebice je istaknula zdravstvene probleme udovica hrvatskih branitelja, koje sve češće oboljevaju od malignih bolesti kao posljedica stresa zbog gubitka muževa i rata.

ZAGREB - U Muzeju Mimari sinoć je otvorena "Pasionska baština" na kojoj sudjeluju mnogobrojni umjetnici vezani uz glazbu, likovnu umjetnost i literaturu, čija su djela inspirirana mukom, smrti i Kristovim uskrsnućem. Sinoć je otvorena i Treća natječajna izložba "Pasionske baštine" pod nazivom "Pasionski motivi". Prvu nagradu dobio je Neno Mikulić, drugu Josip Mijić, a treću Nikola Vučković. Priredba "Pasionska baština" trajat će do 28. ožujka, a i ove je godine ispunjena mnogim programima, koncertima o Kristovoj muci i smrti, izložbama, tribinama o Križnom putu, te tradicionalnim predstavljanjem lirike Velikog petka. Ove godine bit će to predstavljanje zbornika pod nazivom "Vukovar kao paradigma Muke". "Pasionska baština" završava 28. ožujka svečanim uskrsnim koncertom u Hrvatskome glazbenom zavodu, na kojem će nastupiti solisti Marijinskog teatra iz Petrograda.

RIJEKA - Opera "Trubadur", Giuseppea Verdija, premijerno izvedena 1999. u riječkom Hrvatskom narodnom kazališu "Ivana pl. Zajca, sinoć je prikazana u svečanoj obnovi u toj kući. Redatelj ove izvedbe "Trubadura" je Poljak Ches Themann Urich, a dirigirao je maestro Miroslav Homen. U glavnim ulogama nastupili su Mirella Toić, Olga Kaminska i Sofia Ahmed, uz gosta iz Koreje, tenora Johna Leeja. Ostale uloge pjevali su Paolo Rumetz, Ivica Šarić, Milica Marelja i drugi. Scenograf predstave je Rinaldo Olivieri, kostime je izradila Isabella Lonardi Olivieri, a autor scenskog pokreta je Valeri Raskazov, prema koreografija Carlosa Arayje. Uz orkestar i zbor riječkoga HNK-a u predstavi je nastupio i baletni ansambl te kuće.

ZAGREB - Odjel kriminaliteta droga zagrebačke Policijske uprave provodi kriminalističku obradu nad trima osobama s područja Velike Gorice - bračnom paru, 34-godišnjem muškarcu i 33-godišnjoj ženi, te 27-godišnjem muškarcu - a u protekla tri dana zaplijenili su 20.594 tablete ecstasyja, 44 grama smrvljenih tableta ecstassyja, 2293 grama amfetamina, 30-ak grama marihuane te manju količinu hašiša, izvijestio je sinoć zamjenik načelnika Policijske uprave Dubravko Novak. Uhićeni 27-godišnjak hrvatski je državljanin, a sumnja se da je s osumnjičenim supružnikom organizirao nabavu i preprodaju droge. Obojica su već evidentirani zbog zloporabe opojnih droga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙