FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 12. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati
ZAGREB, 12. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Ministar finacija Ivan Šuker izjavio je jučer kako će deficit državnog proračuna za 2004. godinu biti nešto veći od planiranog, oko 4,8 ili 4,9 posto, ali sigurno neće biti 5 posto BDP-a. "Proračunski deficit za prošlu godinu će sigurno biti nešto veći nego je planirano (4,5 posto), ali MMF oko toga ne stvara nikakve probleme", rekao je ministar Šuker. Također je prenio i ocjenu čelnika MMF-a da je Hrvatska u prošloj godini učinila izuzetno velike fiskalne napore - u smanjenju deficita tekućeg računa platne bilance, smanjenju proračunskog deficita koji je 2003. iznosio 6,3 posto na 4,8 ili 4,9 posto u prošloj godini.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić bit će kandidat i za nositelja liste na idućim lokalnim izborima i za zagrebačkog gradonačelnika, odlučeno je jednoglasno na sinoćnjoj sjednici Gradskog odbora SDP-a. O tome je na konferenciji za novinare izvijestio predsjednik Gradskog odbora SDP-a Ivo Jelušić, najavivši da će na lokalne izbore SDP u Zagrebu izići s Hrvatskom seljačkom strankom (HSS) i Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU). Predsjednik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić istaknuo je da njega na čelu liste žele i ti koalicijski partneri te da će se o pojedinostima suradnje s njima dogovoriti u dva kruga razgovora. Izborna je kampanja već počela, a službeno počinje nakon raspisivanja izbora, što se, kako tvrdi Bandić, očekuje 7. travnja. O sadašnjem partneru HNS-u Bandić nije želio puno govoriti, rekavši tek kako ne mogu nikoga natjerati da ide sa SDP-om ako to ne želi, te da obnova te koalicije SDP-u neće biti potrebna.

ZAGREB - Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Zlatko Mehun potvrdio je sinoć Hini da je MUP zaprimio obavijesti o pismima navodno prijetećeg sadržaja koja su posljednjih nekoliko dana upućena na adrese više veleposlanstava i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatsko. Kako bi se utvrdili sadržaj i mogući autori pisma poduzeto je niz operativnih radnji, kriminalističkih vještačenja i provjera, istaknuo je glasnogovornik MUP-a. Također je rekao da Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a provodi potrebne mjere nadzora objekata veleposlanstava i predstavništava međunarodnih institucija u Zagrebu.

ZAGREB - Udruga "Počasni Bleiburški vod" objavila je jučer da će se 60. obljetnica tragedije na Bleiburškom polju kada su tadašnje partizanske postrojbe ubile velik broj zarobljenih pripadnika hrvatskog domobranstva, vojske Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i civila, zbog lokalnih izbora u Hrvatskoj obilježiti 14. umjesto 15. svibnja, na Spomendan sjećanja na žrtve Bleiburga. Glasnogovornik i tajnik Udruge Božo Vukušić rekao je da se na svečanosti neće tolerirati isticanje bilo kakvih obilježja NDH. Podsjetio je i da austrijski zakoni zabranjuju nošenje bilo kojih stranih vojnih odora pa i povijesnih, a da se naročito, kaznom do tri godine zatvora, kažnjava nošenje odora sila osovine iz Drugog svjetskog rata. Uz obilježavanje ovogodišnjeg Spomendana na bleiburške žrtve u planu je i mimohod hrvatskih branitelja od spomen područja na Ovčari do Bleiburga, kojem će se priključiti i mnogi ljudi iz Hrvatske i BiH. U ime Udruge hrvatskih veterana "Hrvatski domobran", predsjednik Vladimir Fuček rekao je da se i njegova udruga ograđuje od nošenja crnih ustaških uniformi.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je sinoć euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, u spomen na treću obljetnicu smrti kardinala Franje Kuharića. Kardinal Bozanić u propovijedi je naglasio kako je kardinal Kuharić cijeloga života - svojim rječima i ponašanjem - živio poput biblijskog pravednika. Podsjetio je i da je kardinal Kuharić otvoreno govorio kada su vrebali svaku njegovu riječ, kako je smatran neprijateljem, ali se Boga nije odricao. U propovijedi kardinal Bozanić pozvao je vjernike na evanđeosku hrabrost, rekavši kako "ne smijemo odustati u tumačenju istine o nama i o Domovinskom ratu", te da se "moramo poslužiti svim mogućim sredstvima i institucijama, u zemlji i u svijetu". "Ne smijemo posustati zbog naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te iz ljubavi prema novim naraštajima", kazao je kardinal Bozanić, naglasivši da "ne smijemo dopustiti da se diskriminira nedavna prošlost." Zagrebački nadbiskup zatražio je od "odgovornih da se otvorena pitanja razjasne, da svatko preuzme odgovornost prema mjeri službe u našem društvu, a da se s javnošću ne manipulira poluistinama, prenaglašavanjem beznačajnih pojedinosti".

ZAGREB - Zagrebački nakladnici Kršćanska sadašnjost i Glas koncila predstavili su jučer u Zagrebu knjigu o pohodima kardinala Franje Kuharića hrvatskim iseljenicima "Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu - Sjeverna Amerika". Knjigu je kao četvrti svezak svoga petoknjižja priredio mons. Vladimir Stanković. Predstavljajući knjigu mons. Juraj Jezerinac podsjetio je kako je kardinal Kuharić bio posebno omiljen među hrvatskim iseljenicima zbog svojih nastojanja u premošćivanju jaza između iseljene i domovinske Hrvatske. "Tijekom sedam desetljeća nacionalnih poniženja tornjevi zagrebačke katedrale često su bili jedini svjetionici," napomenuo je Jezerinac i dodao kako još i danas neki pokušavaju blatiti hrvatsko iseljeništvo. "Iseljena Hrvatska je sastavni dio Domovine i ona se pokazala i dokazala u Domovinskom ratu", rekao je mons. Jazerinac. Pomoćni biskup Valentin Pozaić kazao je kako su na udaru jugoslavenskih vlasti posebno bili hrvatski iseljenici. "Dovoljno je pogledati Beogradski protokol iz 1966. godine pa da se vidi taj pritisak na hrvatsko iseljeništvo, a taj pritisak nije jenjavao sve do demokratskih izbora", naglasio je.

DUBROVNIK - Dubrovačko-neretvanska županija i ove će godine u tijeku turističke sezone organizirati rad turističkih ambulanti. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivo Mujo izvijestio je kako domovi zdravlja u Županiji u sklopu svojega redovita rada pružaju pomoć i usluge i osobama koje ljetuju na području Dubrovačko-neretvanske županije. Tako je u tri ljetna mjeseca 2004. ostvareno 4230 pregleda pacijenata i 5780 usluga gostiju, a sav taj posao stajao je oko 600 tisuća kuna. Prošle je godine tako zaposleno 28 ljudi, a osim poboljšanja zdravstvenih usluga za turiste i domaće stanovništvo tim se projektom unaprjeđuje i turistička ponuda, istaknuo je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙