FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati.
ZAGREB, 11. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Misija OESS-a u Hrvatskoj izrazila je danas zabrinutost da bi predložene promjene u hrvatskom izbornom zakonodavstvu, koje su u Hrvatski sabor upućene u hitnu proceduru, mogle ozbiljno ograničiti pravo glasa mnogih građana, poglavito manjinskih birača. Misija preporučuje uporabu istih propisa o upisu birača kao i na posljednjim lokalnim izborima te drži da svaka reforma treba biti zasnovana na širokom konsenzusu između političkih i čimbenika civilnog društva nakon provedene javne rasprave. OESS je priopćio kako smatra da bi prijedlozi uključeni u nacrt izmjena i dopuna Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave mogli ograničiti pravo glasa mnogih birača koji privremeno rade ili žive izvan mjesta svoga prebivališta, a što će po njima najvjerojatnije imati nerazmjeran učinak na izbjeglice. U priopćenju se prenosi izjava voditelja Misije OESS-a Petera Semnebya da "raseljenim hrvatskim Srbima koji ne žive svojevoljno izvan Hrvatske mora biti omogućeno glasovanje".

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker izjavio je danas da će deficit državnog proračuna za 2004. godinu biti nešto veći od planiranog, ali da sigurno neće biti 5 posto Bruto domaćeg proizvoda. "Ne znam da li 4,8 ili 4,9 posto, ali sigurno neće biti 5 posto BDP-a", izjavio je ministar Šuker komentirajući neke procjene da bi proračunski deficit za prošlu godinu mogao dosegnuti 5 posto. Proračunski deficit za prošlu godinu će sigurno biti nešto veći nego je planirano (4,5 posto), ali MMF oko toga ne stvara nikakve probleme, rekao je Šuker na otvaranju radova na modernizaciji graničnog prijelaza Bregana. Ministar financija je potvrdio da će pregovori s MMF-om biti nastavljeni u svibnju.

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta prihvatio je danas zahtjeve saborske oporbe da se malim iznajmljivačima omogući da sami odluče hoće li boravišnu pristojbu plaćati paušalno ili dosadašnjim režimom obračuna pristojbe po noćenju. "Ako se tako dogovori, nema problema da se to prihvati, ali se treba utvrditi tko su mali iznajmljivači", kazao je Kalmeta, dodavši da je, po njegovu mišljenju, mali iznajmljivač onaj koji iznajmljuje jednu do dvije sobe ili jedan apartman. Oporba, naime, uvjerava da mali iznajmljivači ne mogu ostvariti procjenjena 42 noćenja po sezoni, te da stoga paušalnim plaćanjem pristojbe s točno utvrđenim iznosom ne bi mogli zaraditi. Ministar Kalmeta neizravno je odbio ideje da se rasprava o konačnom prijedlogu zakona tretira kao prvo čitanje te najavio da će se ponuđena rješenja popravljati kroz amandmane.

ZAGREB - Hrvatska Vlada i SDP, najbrojnija oporbena stranka u parlamentu, dobili su danas punu potporu Sabora za odvojene prijedloge koji nude isto rješenje. Oba prijedloga idu za tim da brdsko-planinska i područja od posebne državne skrbi do daljnjega mogu zadržati prihode ostvarene od poreza na dohodak i dobit. Po važećem zakonu, za općine i gradove na tim područjima, ta bi povlastica istekla koncem srpnja, no Vlada se odlučila ukinuti taj rok i povlasticu produžiti do daljnjega. Za isti se postupak zauzimao i Klub zastupnika SDP-a, koji je kao i Vlada, svoj zahtjev uobličio u izmjene Zakona o brdsko-planinskim i o područjima posebne državne skrbi. Ta područja po standardu i prihodima još uvijek nisu rame uz rame s ostalim područjima, pa im je potrebna financijska injekcija, rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. S takvim su stajalištem suglasni i u SDP-u.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić sastao se danas s predstavnicima sindikata koji djeluju u MUP-u, a glavna tema je bila primjena odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, priopćeno je iz MUP-a. Predstavnici sindikata obavijestili su ministra da problemi postoje u tzv. srednjem menadžmentu, odnosno u neujednačenom postupanju prilikom primjene pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora, posebice onih koje se odnose na plaćanje prekovremenog rada i tzv. pasivnog dežurstva. Poručeno im je da će MUP reagirati na svaku situaciju u kojoj se utvrdi da Kolektivni ugovor nije poštivan, ali da u tome treba biti krajnje racionalan zbog ograničenja MUP-ovog proračuna. Razgovarajući o tužbama koje se policijski službenici proteklih godina podigli protiv MUP-a, dogovoreno je da se, gdje je god moguće, pokuša dogovoriti nagodba. Ministar Mlinarić sindikaliste je izvijestio da je potrebno ojačati graničnu policiju, u koju planiraju regrutirati višak zaposlenih iz specijalne i interventne policije.

ZAGREB - Potpredsjednik DC-a Joško Morić najavio je danas da će stranka Hrvatskom saboru uputiti prijedlog novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, ali da za njega još nemaju potporu koalicijskih partnera jer nisu još ni sa kime razgovarali. "Umjesto najavljenih promjena Zakona o sigurnosnim službama i o tajnosti podataka, koje će biti nova improvizacija, DC predlaže ozbiljnu organizaciju sustava nacionalne sigurnosti", rekao je Morić na konferenciji za novinare. Zakonom treba propisati osnivanje Glavne obavještajne agencije, propisati Obavještajnu akademiju, Koordinaciju nacionalne sigurnosti i doraditi odredbe o sigurnosnim službama. Po tom zakonu ravnatelji sigurnosnih službi i drugi manadžeri, na svim razinama tog sustava, birali bi se na internom natječaju na rok od osam godina s mogućnošću reizbora, a ranije bi bili smjenjivi samo u slučajevima zlouporabe ili protuzakonitog djelovanja.

ZAGREB - Udruga "Počasni Bleiburški vod" objavila je danas da će se 60-ta obljetnica tragedije na Bleiburškom polju, kada su partizanske postrojbe ubile velik broj zarobljenih pripadnika hrvatskih domobrana, ustaša i civila, zbog lokalnih izbora u Hrvatskoj obilježiti 14. umjesto 15. svibnja. Glasnogovornik i tajnik Udruge Božo Vukušić rekao je da se na svečanosti neće tolerirati isticanje bilo kakvih obilježja NDH. Ocijenio je da su ljudi koji su ranije, tijekom obilježavanja te tragedije, ali i drugih manifestacija nosili ustaška i druga obilježja NDH, provokatori kojima je cilj da austrijske vlasti zabrane okupljanje na Bleiburgu. U slučaju takvih provokacija organizator obilježavanja obljetnice na Bleiburgu tražit će pomoć austrijskih vlasti, rekao je Vukušić.

VUKOVAR - Nakon prošlotjedne provale u Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru završetkom revizije spisa utvrđeno je da ne nedostaje niti jedan od spisa iz odvjetništva, potvrdio je državni odvjetnik Vukovarsko-srijemske županije Božidar Piljić. Piljić je dodao da i dalje ne raspolaže saznanjima tko bi i zašto provalio u odvjetništvo. U zgradu Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru provaljeno je u noći s nedjelje na ponedjeljak te su razbacani spisi, a provaljeno je i u arhiv odvjetništva koji je također ostavljen u neredu.

VUKOVAR - Vukovarsko gradsko Poglavarstvo na današnjoj je sjednici prihvatilo inicijativu Upravnog odbora Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara za razrješenjem Željka Tice s mjesta predsjednika Fonda, priopćeno je iz ureda vukovarskog gradonačelnika. Članovi Poglavarstva također su zaključili da "zbog narušenih odnosa unutar Fonda trenutačno niti jedna osoba iz sadašnjeg sastava zaposlenika unutar Fonda ne treba biti postavljena na čelno mjesto Fonda". Istodobno, pokrenuta je inicijativa za izmjene Zakona o obnovi i razvoju grada Vukovara s namjerom ukidanja Fonda za obnovu i razvoj kao posebne institucije te se predlaže da se ovlasti Fonda prenesu na Grad Vukovar, navodi se u priopćenju. Upravno vijeće Fonda je prošli tjedan uputilo prijedlog Vladi da se Željko Tica razriješi dužnosti predsjednika Fonda zbog "sporosti u realizaciji projekata koje Fond provodi u Vukovaru i neučinkovitosti Uprave Fonda".

PULA - Petero indijskih imigranata, koji su prije nekoliko dana pobjegli iz azilantskog centra Šašna greda, pronađeno je u mjestu Črnci kod Momjana, izvijestila je danas istarska policija. Prema podacima policije, mladi su Indijci u dobi između 20 i 30 godina, a sredinom veljače u Hrvatsku su doputovali iz Indije i zatražili politički azil pa su slijedom toga najprije smješteni u prihvatni centar Ježevo, a zatim u Šašnu gredu. Oni su prilikom uhićenja privedeni, najprije u policijsku postaju Buje, a zatim i kod prekršajnog suca u Umagu jer protiv njih slijedi prekršajni postupak po Zakonu o strancima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙