FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska diplomacija posreduje u prilog 17. ožujka - list

RIM, 11. ožujka 2005. (Hina/AR) - Talijanska diplomacija posreduje međueuropskim zemljama za početak pregovora 17. ožujka između Europskeunije i Hrvatske, piše u petak talijanski dnevni list Corriere dellaSera.
RIM, 11. ožujka 2005. (Hina/AR) - Talijanska diplomacija posreduje među europskim zemljama za početak pregovora 17. ožujka između Europske unije i Hrvatske, piše u petak talijanski dnevni list Corriere della Sera.

U opširnom tekstu svoga dopisnika iz Bruxellesa list piše da su veleposlanici 25 zemalja prihvatili ocjenu glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, Carle Del Ponte, po kojoj Hrvatska nedovoljno surađuje u hvatanju generala Ante Gotovine i predložili su odgodu početka pregovora sa Zagrebom. Idući tjedan veleposlanici će se ponovno sastati, a zatim i ministri vanjskih poslova, pa bi mogli donijeti i drugačiju odluku, ali prema sadašnjoj pregovori će biti odgođeni za dva do tri mjeseca, piše list istodobno ističući i talijansko posredovanje kako bi se ipak omogućio početak pregovora 17. ožujka.

Velika Britanija, Nizozemska, Švedska, Finska i Danska su protiv početka pregovora, dok su Austrija, Mađarska i Slovačka za početak pregovora 17. ožujka. Talijanska diplomacija, prema pisanju Corriere della Sera, nastoji uvjeriti zemlje koje su za odgodu kako je Hrvatska ispunila ključne zahtjeve za početak pregovora.

"Italija, i djelomično Njemačka i Francuska, priznaju da su 'kandidati' trebali učiniti nešto više za uhićenje Gotovine. No, istodobno potiču kako bi EU počela usvajati tzv. pregovarački okvir, odnosno pravni temelj s kojim se potvrđuje da Hrvatska poštuje četiri politička kriterija iz Kopenhagena: demokraciju, načelo legaliteta, zaštitu ljudskih prava i štovanje manjina", piše list dodajući da "dakle, postoje uvjeti za početak pregovora". Slijedeći tjedan će veleposlanici ponovno izučavati slučaj i vidjet će se da li će "fronta koja podupire odgovor 'ne' " biti voljna barem usvojiti pregovarački okvir, ostavljajući političkoj razini (ministrima vanjskih poslova ili šefovima vlada i država) da donese odluku o početku pregovora. Jasno je da će, u svakom slučaju, biti ključno ili uhićenje ili naznaka gdje se nalazi Gotovina", piše Corriere della Sera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙