FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD se miri s političkom ulogom Hezbollaha u Libanonu - NYT

WASHINGTON,10. ožujka 2005.(Hina) - Nakon godina protivljenjaradikalnoj šijitskoj stranci Hezbollah u Libanonu Sjedinjene Državepod utjecajem Francuske i Ujedinjenih naroda, mijenjaju stajališta,piše u četvrtak list The New York Times.
WASHINGTON,10. ožujka 2005.(Hina) - Nakon godina protivljenja radikalnoj šijitskoj stranci Hezbollah u Libanonu Sjedinjene Države pod utjecajem Francuske i Ujedinjenih naroda, mijenjaju stajališta, piše u četvrtak list The New York Times.

Promjena nazora Bushove administracije je priznanje preko volje da Hezbollah, uz to što ima miliciju i pokrovitelj je napada na Izraelce, ima i ogromnu političku snagu u Libanonu koja može blokirati napore Zapada da navede Siriju da povuče svoje snage iz zemlje, piše list pozivajući se na neimenovane američke, europske i i dužnosnike UN-a.

Hezbollah je pokazao svoju snagu izvevši u utorak stotine tisuća prosvjednika u Bejrutu radi potpore savezu sa Sirijom od koje SAD zahtijeva da povuče svojih 14.000 vojnika iz Libanona prije izbora u svibnju.

Novi stav opisuje dužnosnik američke administracije koji je želio ostati neimenovan zbog dugogodišnje američke odbojnosti prema Hezbollahu.

"Oni su u istoj kategoriji kao i al Qaida", kaže on. "Administracija ima apsolutnu averziju prema priznavanju uloge Hezbollaha u Libanonu, ali to je put kojim idemo".

Sjedinjene Države su sada u osnovi usvojile stajalište Francuske, koje prihvaćaju i drugi u Europi, da bi bilo opasno izazivati neprijateljstvo tako snažnog Hezbollaha u politički podijeljenom Libanonu i da ga treba ohrabriti da se koncentrira na politiku i izađe sa svojim kandidatima na izbore predviđene za svibanj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙