FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada je izrazila duboko nezadovoljstvo Odlukom Vijeća ministara BiH o privremenoj suspenziji dijelova Ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom, ocijenivši ju diskriminirajućom. Vlada je donijela odluku o upućivanju diplomatske note koja će biti uručena predstavnicima BiH u Hrvatskoj, te hrvatskom veleposlaniku u Sarajevu koji će je predati BiH vlastima. Vlada očekuje da će odluka biti povučena u najkraćem mogućem roku i da će se zajednički pokušati doći do najboljeg mogućeg rješenja za obje države, prenijela je novinarima državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić.

ZAGREB - Uz urednu dokumentaciju, poduzetnici bi rješenje o upisu u sudski registar ubuduće morali dobiti u roku 15 dana, predviđeno je izmjenama Zakona o sudskom registru. Te izmjene, koje omogućavaju jednostavniji i brži upis poduzeća, te zaživljavanje projekta One Stop Shopa, Vlada je utvrdila danas, izvijestila je nakon sjednice ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Izmjene predviđaju i da se u sudski registar upisuju zadruge i njihovi savezi, da se upis objavljuje samo u Narodnim novinama, ne, kao sada, i u još jednim dnevnim novinama. Saboru je Vlada predložila potvrđivanje Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji sa BiH, potpisanog u ožujku 2003. Vlada je odobrila pokretanje postupka za sklapanje sporazuma o policijskoj suradnji s francuskom vladom, te odredila izaslanstvo koje će voditi pregovore.

ZAGREB - Hrvatska bi u ovoj i idućoj godini trebala sudjelovati u devet programa Europske zajednice, među njima i programima namijenjenim istraživanju i tehnološkom razvoju, malom i srednjem poduzetništvu, jednakosti spolova. Da bi to omogućila Vlada se suglasila da resorna ministarstva započenu pregovore s EU za sudjelovanje u tim programima, a detalji će biti uređeni posebnim memorandumima.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za parlamentarnu suradnju i član Odbora za ljudska prava Milorad Pupovac izjavio je na susretu s desetak francuskih novinara da bi Hrvatska 17. ožujka trebala početi pregovore s EU kako bi se nedemokratske snage onemogućilo da dovedu u pitanje dosegnutu razinu demokratizacije i prihvaćenih europskih vrijednosti. Pupovac je naglasio da Hrvatska, unatoč propuštenim prilikama u proteklom razdoblju, u zadnjih nekoliko mjeseci čini velike napore kako bi riješila i posljednji otvoreni slučaj, onaj odbjeglog generala Ante Gotovine. Upitan kakav je položaj Srba u Hrvatskoj, Pupovac je rekao da je srpska zajednica danas postala demokratskom sastavnicom hrvatskog društva, da još nisu riješeni svi problemi, ali da ih Srbi mogu rješavati unutar demokratskog sustava države. Na pitanja francuskih novinara odgovarao je i nezavisni zastupnik na listi SDP-a Ivo Josipović, stručnjak za međunarodno pravo, koji je izrazio uvjerenje da veći dio hrvatske javnosti podržava suradnju s Haagom i priključenje Hrvatske EU.

ZAGREB - Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od Hrvatskog sabora ukidanje zastupničkog imuniteta Srećku Ferenčaku kako bi protiv njega i direktora Hrvatskog nanbudo instituta Petra Turkovića pokrenulo kazneni progon u vezi preprodaje gradskog zemljišta, na kojoj su obojica navodno zaradili višemilijunske iznose. O zahtjevu Hrvatskom saboru i postojanju osnovane sumnje da su Ferenčak i Turković počinili kaznena djela danas je izvijestilo Državno odvjetništvo, navodeći samo inicijale osumnjičenih. Ferenčaka i Turkovića tereti se za zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, kaže se u priopćenju zamjenika glavnog državnog odvjetnika Laze Pajića.

ZAGREB - Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je na konferenciji za novinare upitao Vladu, koja se deklarativno zalaže za socijalno partnerstvo, kako misli razvijati socijalni dijalog ako sindikati o Nacionalnom razvojnom planu doznaju iz novina. Nacionalni razvojni plan do 2009., koji je izradio Središnji državni ured za razvojnu strategiju, bio je povod Severu da ponovno izrazi nezadovoljstvo, kako Vladinim odnosom prema socijalnim partnerima tako i sadržajem strategije koja predviđa daljnje smanjenje radničkih prava. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata pred novinare je izašao noseći papagaja u krletci kako bi ilustrirao svoju tezu da vlast "papagajski ponavlja iste teze" koje promiču MMF i Svjetska banka. Riječ je prije svega o zahtjevu za fleksibilizacijom tržišta rada.

HVAR - Za danas najavljeno predstavljanje obvezujućih ponuda za osnivanje javno-privatnog partnerstva u hotelsko-turističkoj tvrtki "Sunčani Hvar" na sjednici hvarskog Gradskog vijeća nije održano, jer se, unatoč najavi, nisu odazvali predstavnici luksemburške tvrtke "Orco Hotel Group", već samo investicijskog fonda "Quaestus Private Eqiuty Partneri" iz Zagreba. Premda su na sjednici oba ponuđača vijećnicima, građanima i predstavnicima crkve, čije su nacionalizirane nekretnine u sastavu "Sunačnog Hvara", trebala detaljno izložiti svoje ponude, predane u siječnju ove godine, Luksemburžani su na predstavljanje poslali tek svojega financijskog savjetnika Ivicu Krešića iz tvrtke "De Loyd" koji nije imao formalne ovlasti za predstavljanje ponude.

ZAGREB - Vijeće Agencije za telekomunikacije je na sjednici dalo suglasnost na cijene i uvjete za dodatni tarifni sustav T-HT-a za javne govorne usluge u nepokretnoj mreži uz primjenu obračunske jedinice u trajanju od 1 sekunde, priopćeno je iz Agencije. Dodatni tarifni sustav omogućuje preplatniku korištenje javnih govornih usluga u nepokretnoj mreži uz primjenu obračunske jedinice u trajanju od 1 sekunde uz dvije opcije - opciju minimalnog trajanja poziva i opciju naknade za uspostavu poziva. Iz provedenog postupka ocijene opravdanosti cijena i uvjeta dodatnog tarifnog sustava T-HT-a za javne govorne usluge u nepokretnoj mreži, Vijeće je zaključilo da prva opcija nudi povoljnije uvjete za razgovore duže od 1 minute, a druga opcija je povoljnija za vrlo kratke razgovore do 30 sekundi.

SPLIT - Član Hrvatskog bloka Mirko Čondić, invalid Domovinskog rata, poznat kao predsjednik Stožera za obranu digniteta, ocijenio je "krajnje licemjernom" izjavu premijera Ive Sanadera u Saboru da je cijelo njegovo političko djelovanje upitno. Sanader je to izjavio reagirajući na Čondićevu ideju o osnivanju političke stranke s vojnim krilom. "Moja je izjava bila, a mediji su je korektno prenijeli, kako je sazrelo vrijeme da branitelji osnuju svoju političku stranku koja će, među ostalim, imati svoje vojno ili braniteljsko krilo, pa je iz toga vidljivo da neću ja osnivati tu stranku", rekao je Čondić na konferenciji za tisak. Zanijekao je da je najavljivao osnivanje stranačke vojske ili rušenje ustavnog poretka. Čondić je ustvrdio kako bi se vojno krilo te stranke bavilo zaštitom branitelja, ali i pobijanjem svih optužbi koje vlast i međunarodna zajednica upućuju na njihov račun.

ZAGREB - Domagoj Šeks, tragično preminuli sin predsjednika Hrvatskog sabora Vladmira Šeksa, ispraćen je na posljednji počinak ispred mrtvačnice zagrebačkog groblja Mirogoja, a bit će pokopan poslijepodne na osječkom Donjogradskom groblju. Ispraćaju su uz obitelj Šeks, rodbinu i prijatelje, bili nazočni predstavnici hrvatske zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, bivši državni dužnosnici, predstavnici političkih stranaka, gospodarskog, znanstvenog, kulturnog, sportskog i javnog života Hrvatske. Od Domagoja su se biranim riječima, u ime Filozofskog fakulteta, čiji je Domagoj bio student, oprostili prodekan za znanost Damir Boras te profesor sociologije s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Benjamin Perasović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙