FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska policija u posljednjih je mjesec dana potrage za haškim bjeguncem generalom Antom Gotovinom i njegovim mogućim pomagačima provjerila više od dvije tisuće osoba, prostorija i objekata, kontrolirala gotovo 65 tisuća vozila, tri tisuće brodova na moru, a na granici oko 23 tisuće osoba, doznaje se u srijedu u MUP-u. Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kazao je da je u posljednjih mjesec dana poduzet niz konkretnih policijskih akcija i da je potraga intenzivirana, o čemu govore i navedene brojke, no za sada ništa nije urodilo plodom. Policija je poduzela 2.225 raznih provjera pojedinih osoba, prostorija i objekata te 64.845, kako kažu, ciljanih i unaprijed planiranih kontrola vozila i vozača. Na moru je prekontrolirano 2.923 plovila, a na granici i graničnim područjima oko 23 tisuće osoba. U MUP-u tvrde da je u posljednje vrijeme pojačana i međunarodna suradnja putem Interpola, ali i stalnim kontaktima s policijskim časnicima za vezu pri veleposlanstvima stranih zemalja u Hrvatskoj.

ZAGREB - Bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije Franjo Turek saslušan je u srijedu u zagrebačkoj policiji povodom kaznene prijave koja je protiv njega podnesena krajem studenoga prošle godine, zbog navodno nezakonitog prisluškivanja i snimanja, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti. Turek je po izlasku novinarima izjavio kako ne očekuje da će protiv njega biti podignuta optužnica jer ne vidi ništa spornog u onome za što ga se sumnjiči. Prema pisanju medija, Tureka se u kaznenoj prijavi tereti da je na odobrenje Vrhovnog suda za prisluškivanje umirovljenog pukovnika Mire Lace dopisao brojeve još nekih osoba. Turek je ustvrdio da na obavijesnom razgovoru predmet razgovora uopće nije bilo navodno dopisivanje imena na odobrenje Vrhovnog suda te da su takve optužbe na njegov račun netočne i da je riječ o "insinuacijama". Ocijenio je da je riječ o "političkoj kaznenoj prijavi" koju je protiv njega podnio njegov nasljednik na mjestu ravnatelja POA-e Joško Podbevšek. Turek je nazvao "netočnostima i konstukcijama" tvrdnje iz izjave glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte da su hrvatske tajne službe špijunirale haške istražitelje i o tome izvještavale haškog bjegunca Antu Gotovinu.

ZAGREB - Saborsko istražno povjerenstvo kojemu je cilj utvrditi jesu li HNS-ovac Radimir Čačić i HSS-ovac Zlatko Tomčić u prošlom mandatu, kad su obnašali dužnosti ministra graditeljstva i predsjednika Sabora, bili u sukobu interesa održalo je u srijedu konstituirajuću sjednicu. Povjerenstvo je odlučilo od Trgovačkog suda zatražiti podatke o udjelima koje ta dvojica dužnosnika imaju u pojedinim tvrtkama, a od samih tvrtki zatražiti da se očituju tko im vodi knjige dionica. Od Vlade će, pak, zatražiti informaciju o svim natječajima na temelju kojih su državna tijela i tvrtke u državnom vlasništvu poslovale s Čačićevim i Tomčićevim tvrtkama, u razdoblju od 2000. do 2003.

ZAGREB - Zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru pozdravili su u srijedu prijedlog ratifikacije sporazuma sa SiCG-om o zaštiti hrvatske manjine u toj državi te srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj kao još jedan korak u normalizaciji odnosa dviju država. Sabor je popodne završio i kratku raspravu o prijedlogu potvrđivanja Međunarodne konvencije za suzbijanje terorističkih napada, a uz manje primjedbe i raspravu o već dogovorenim izmjenama saborskog Poslovnika.

ZAGREB - Let Vladina zrakoplova kojim je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks putovao u Indiju kako bi identificirao tijelo svoga sina Domagoja u potpunosti će platiti obitelj Šeks i HDZ, priopćeno je u srijedu iz Vlade, a tu su informaciju potvrdili i HDZ-ovi zastupnici u Saboru. Dio je medija, naime, izvijestio da će taj let platiti Sabor, što HDZ-ovci opovrgavaju. HDZ-ov saborski zastupnik Branimir Glavaš izjavio je da će taj let platiti, prije svega, Šeksova obitelj, a pomoći će im i stranka. HDZ ističe i da će snositi troškove autobusnog prijevoza zastupnika do Mirogoja, gdje će se sutra održati ispraćaj pokojnog Domagoja, te u Osijek na Domagojev pogreb.

OSIJEK - Demokratska zajednica Mađara Hrvaske pozvala je u srijedu saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine Jene Adama da, nakon jednoipolgodišnjeg mandata, započne obnašati svoju dužnost, onako kako to od njega očekuju njegovi birači, pripadnici mađarske nacionalne manjine ili da podnese ostavku na zastupničku dužnost. Izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvaske Šandor Jakab ustvrdio je na konferenciji za novinare kako izvješće o aktivnostima, koje je nadležnim saborskim tijelima podnio zastupnik Adam, obiluje neistinama, da su netočne tvrdnje o njegovim domaćim i inozemnim putovanjima te da je sredstva, koja je za svoj rad dobijao od Sabora, trošio nenamjenski.

ZAGREB - Zastupnik madžarske manjine u Hrvatskom saboru Jene Adam odbacio je u srijedu tvrdnje da je više od 250.000 kuna koje je kao zastupnik dobio za svoj politički rad trošio nenamjenski te da je to htio prikriti u svom izvješću o troškovima. "Bivši zastupnici Tibor Santo i Jakab Šandor, kojima je stalo isključivo do vlastite političke karijere, optužuju druge za ono za što su sami krivi", kazao je Adam za Hinu, zamoljen da komentira zahtjev Demokratske zajednice Madžara Hrvatske iz Osijeka da "počne ozbiljno raditi svoj posao ili vrati zastupnički mandat". Adam ističe da je sav novac koji mu je dodijeljen potrošio za svoje zastupničko djelovanje.

OKUČANI - Loše vrijeme odgodilo je početak razminiranja pojasa uz trasu autoceste od Novske do Okučana, planirana za početak ovog tjedna, pa će radovi početi odmah nakon uskrsnih blagdana, 30. ožujka, i trajat će do 21. svibnja. To su se u srijedu na sastanku u Okučanima nakon obilaska terena dogovorili predstavnici Hrvatskih autocesta, Hrvatskog centra za razminiranje i MUP-a. Tijekom razminiranja osobni automobili i autobusi bit će preusmjereni na usporedne državne i županijske ceste, a teretna će se vozila propuštati povremeno. Mještani Okučana ipak strahuju kako će znatno povećanje prometa kroz njihovo mjesto, dok traju radovi, još više uništiti prometnice te ugroziti sigurnost, to više što na pojedinim mjestima uz ceste kojima se kreće i velik broj djece nema nogostupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙