FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 9. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati.
ZAGREB, 9. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa zatražilo je u utorak od Prekršajnog suda u Umagu da ne postupi po zamolbi slovenskih vlasti koje su zatražile saslušanje savudrijskog ribara zbog navodna ribarenja u slovenskom teritorijalnom moru. Ministarstvo je objasnilo da je od umaškog suda zatražilo da ne postupi po zamolbi slovenskoga nadležnog tijela jer sadržaj te zamolbe "šteti suverenitetu Republike Hrvatske". U slovenskoj zamolbi navodi se da se događaj zbog kojega se traži saslušanje dogodio u području pod slovenskom jurisdikcijom, no hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova naknadno je izvijestilo Ministarstvo pravosuđa da se prijeporni događaj zbio u hrvatskom teritorijalnom moru, pa je zbog povrjede državne granice na moru Hrvatska 30. prosinca 2004. o tom događaju uputila prosvjed Sloveniji. U Ministarstvu pravosuđa kažu da su nakon primitka te informacije od suda u Umagu zatražili da ne postupi po slovenskoj zamolbi, pozivajući se na članak Ugovora o pravnoj pomoći između dviju država kojim je propisano da država može odbiti tu pomoć ako bi udovoljenje zamolbe bilo u suprotnosti s njezinim pravnim poretkom ili bi moglo štetiti njezinoj suverenosti i sigurnosti.

ZAGREB - Izložba "Iranske slikovnice i ilustracije za dječju knjigu" otvorena je u utorak u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u sklopu Tjedna iranske kulture u Zagrebu. Na izložbi je predstavljeno pedesetak originalnih ilustracija poznatih iranskih likovnih umjetnika ilustratora koje su nagrađivane na međunarodnim natjecanjima, a izložene slikovnice su iz kolekcije iranskog nakladnika Shabaviz. U Iranu se s oslikavanjem knjiga, koje to nisu bile u današnjem smislu te riječi, počelo prije dvije i pol tisuće godina. Bili su to rukopisi, uglavnom svete knjige, popraćene slikom, a prva knjiga napisana i ilustrirana isključivo za djecu stara je više od 700 godina. Iranski ilustratori započeli su suradnju s Autorskom kućom - udruženjem umjetnika, pisaca i ilustratora te će se uskoro u Zagrebu pojaviti prva iranska slikovnica za djecu na hrvatskom jeziku autora Mohameda Reza Jusufija, najavila je na otvorenju izložbe Sanja Lovrenčić, članica spomenutog udruženja.

ZAGREB - Knjiga kolumni zagrebačkog arhitekte Krešimira Rogine "Jutarnji ogledi o arhitekturi" predstavljena je u utorak u Zagrebu. Knjiga na oko 500 stranica donosi približno 125 napisa koje je Rogina redovito dvije godine, počevši od veljače 2000., objavljivao u Jutarnjem listu. Predstavljač, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Zvonko Maković ocijenio ju je jedinstvenom knjigom u Hrvatskoj. U njoj je Rogina znao prepoznati ono što je bitno i kvalitetno u arhitekturi te to predstaviti u tekstovima u kojima su usklađeni zdrava argumentacija, dobra informiranost i sjajan stil, kazao je Maković. Urednik kolumne u Jutarnjem listu Ivica Buljan i urednik i izdavač knjige Branko Čegec (Meandar, Zagreb) složili su se da isti tekstovi odlično funkcioniraju na novinskim stranicama i u knjizi. Potpredsjednica Udruge hrvatskih arhitekata Helena Paver Njirić zahvalila je Rogini jer je doprinio javnom dignitetu struke, te edukaciji šire javnosti o suvremenim pitanjima arhitekture.

ZAGREB - Da bismo zaštitili prirodu od čovjeka, najprije se moramo zaštititi od pohlepe, izjavio je u utorak Zagrebu, govoreći o zaštiti prirode i čovjeka u Hrvatskoj na tribini Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, profesor s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta u Zagrebu Valerije Vrček. On je istaknuo kako ekološki trenutak u Hrvatskoj karakteriziraju neratificirani Kyotski protokol, donošenje zakona o genetski preinačenim organizmima, trakavica oko neisplativa i ekološki nedopustiva projekta Družba-Adrie, slunjski vojni poligon kroz koji štetni metali prodiru u podzemne vode, arsen u Karbonu o kojem šute toksikolozi, aditivi u hrani pronađeni u "Kraševim" bombonama za djecu i problem otpada. Profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu sociolog Ivan Cifrić kazao je kako se Hrvatska unatoč tomu što raspolaže velikom količinom pitke vode razbacuje svojim potencijalima.

KOSTRENA - Na sjednici Odbora vjerovnika brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u stečaju u utorak je predložena nova inačica provedbe stečaja i podržavljenja brodogradilišta, a od vjerovnika se očekuje očitovanje o tom prijedlogu. Stečajni upravitelj Milenko Škrlec kazao je novinarima da na sjednici nisu bili ovlašteni predstavnici Međunarodne financijske organizacije (IFC) i Njemačke razvojne banke (DEG) koji imaju hipotekarna prava na opremi brodogradilišta, pa nije postignut konkretniji zaključak. Prema novoj inačici stečajnog plana s IFC-om i DEG-om bi se pokušalo dogovoriti da prodaju svoja razlučna prava, da im se isplati određeni iznos novca te da zadrže 'dok 7' na kojemu imaju hipoteku i prodaju ga, rekao je Škrlec dodavši da prodaja 'doka 7' ne bi imala utjecaja na daljnju proizvodnju. U sklopu tog plana predviđa se da se dok 11 ne prodaje nego da ostane u sastavu novog poduzeća nakon stečaja.

ZAGREB - Na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi ITB koja se održava od 11. do 15. ožujka u Berlinu bit će predstavljena hrvatska turistička ponuda, izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice. HTZ se zajedno sa suizlagačima predstavlja na štandu veličine 348 četvornih metara, na kojem će posebno biti predstavljen i park prirode Lonjsko polje. Hrvatski kulturni turizam ove će se godine predstaviti u hali "Art Cities in Europe", gdje će na štandu HTZ-a nastupiti gradovi Dubrovnik, Split i Zagreb. Kako su najavili iz HTZ-a, u petak, prvog dana održavanja sajma, konferenciju za novinare održat će državni tajnik za turizam Zdenko Mičić i direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić. U subotu pak, 12. ožujka, bit će potpisan ugovor o ispitivanju čistoće i kakvoće mora između HTZ-a i ADAC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙