FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 8. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je kako postoji mogućnost da se haška optužnica protiv bivšeg načelnika glavnog stožera Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića proširi i za zločine počinjene u zadarskom zaleđu. Takva mogućnost zasigurno postoji s obzirom da je Perišić već i u Hrvatskoj pravomoćno osuđen u odsutnosti za zločine počinjene u zadarskom zaleđu, kazala je Škare Ožbolt, odgovarajući na novinarsko pitanje prilikom posjeta štandu Ministarstva pravosuđa na Zagrebačkom Velesajmu. Škare Ožbolt je ponovila kako Hrvatska radi sve da se zatvori i jedino preostalo otvoreno pitanje u suradnji s Haaškim sudom - otkrivanje odbjeglog generala Ante Gotovine. Ocijenila je da bi se Hrvatskoj u vezi pristupanju Europskoj uniji trebali vrednovati svi napori na poboljšanju suradnje s haškim sudom.

ZAGREB- U Hrvatskoj je lani bilo više od 14.700 policijskih intervencija zbog nasilja u obitelji što je 3,6 posto više nego u 2003., rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor na tribini u povodu Međunarodnog dana žena. Jadranka Kosor je pritom istaknula i problem velike nezaposlenosti žena, potplaćenosti i nedovoljne participacije žena u politici. Pomoćnik ministra zdravstva i socijalne skrbi Nino Žganec upozorio je da u Hrvatskoj postoji znatna tolerancija u društvu prema nasilju nad ženama i da treba učiniti sve da se to promijeni. Predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin je ocijenila da je politička ravnopravnost središnje pitanje ravnopravnosti žena i naglasila da pred lokalne izbore treba inzistirati da predlagatelji izbornih lista vode računa o ravnomjernoj zastupljenosti žena.

ZAGREB - Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zatražili su novu mirovinsku reformu kojom bi se spriječilo daljnje obezvrjeđivanje radničkih mirovina. Nova mirovinska reforma trebala bi ponajprije ojačati prvi stup, javni mirovinski sustav međugeneracijske solidarnosti, rečeno je na konferenciji za novinare Ženske sekcije SSSH i SUH-a. Mirovinska reforma u Hrvatskoj, vođena prema modelu Svjetske banke i MMF-a, dovela je do osiromašenja tzv. novih umirovljenika. Prosječna starosna mirovina korisnika koji su otišli u mirovinu prije 1. siječnja 1999. iznosila je 2.106 kuna. Krajem 2004. takva je mirovina bila 29 posto niža i iznosila je 1.383 kune, rekao je predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić.

ZAGREB - Vanjski članovi saborskoga Odbora za ljudska prava osudili su Vladinu namjeru da kroz novi Zakon o Državnom sudbenom vijeću sjednice tog tijela zatvore za javnost, ocjenjujući da je riječ o protuustavnom rješenju i koraku natrag u demokratizaciji pravosuđa. Vanjski članovi Odbora su i protiv rješenja po kojem stegovni postupak više ne bi vodio DSV u punom sastavu, nego tročlano stegovno vijeće, u kojemu bi sjedili suci koji su ujedno i članovi DSV-a. "Riječ je o smanjenju mogućnosti kontrole stegovnih postupaka, koja miriše na komunistički mentalitet, kad se mišljenje donosilo u malim laboratorijima, a potom je samo formalno potvrđivano u širem krugu", ocijenio je vanjski član Odbora Ivan Zvonimir-Čičak.

ZAGREB - Saborski Odbor za zakonodavstvo je podržao izmjene i dopune saborskog Poslovnika, kojima Odbor za Ustav i Poslovnik, na temelju konsenzusa koji su ranije postigle parlamentarne stranke, predlaže pojednostaviti rad Hrvatskog sabora i izbjeći dosadašnje zapreke. Predloženim izmjenama Poslovnika predviđa se da Sabor može raspraviti zakonske i druge prijedloge i bez mišljenja Vlade i matičnog odbora. Predviđeno je i da se dnevni red tekuće saborske sjednice može mijenjati ako o tome postoji suglasje među saborskim klubovima, ako je riječ o zakonskim prijedlozima kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima EU, te ako se radi o prijedlozima po hitnom postupku.

ZAGREB - Odbor za ljudska prava podupro je prijedlog potvrđivanja sporazuma sa SiCG o zaštiti hrvatske manjine u toj državi te srpske i crrnogorske manjine u Hrvatskoj, no bez odjeka je prošao prijedlog vanjskog člana Odbora Sime Rajića da Sabor posebnom izjavom osudi nedavno proglašenje vlade Republike Srpske Krajine u izbjeglištvu. Rajić je ocijenio da na to u Hrvatskoj nisu primjereno reagirale državne, ali ni institucije srpske manjine. "Ne želim biti pristaša ocjene (predsjednika Republike Stjepana) Mesića da je taj događaj potpuno bez značenja, a ni teorije (potpredsjednika Hrvatskih socijaldemokrata Zdravka) Tomca o međunarodnoj uroti, ali zabrinjava me činjenica da međunarodna zajednica o tome šuti, iako bi imala što reći, s obzirom na ulogu koju je odigrala u događanjima početkom 90-ih", kazao je Rajić. On je Odboru predložio da se ratifikacija sporazuma sa SiCG o zaštiti manjina veže uz izjavu kojom bi Sabor osudio događanja u susjednoj državi. Republiku Srpsku Krajinu proglasili su, pod patronatom Beograda, pobunjeni hrvatski Srbi na okupiranim područjima Hrvatske početkom '90-tih godina prošlog stoljeća.

ZAGREB - Prijedlog da se neobrađeno poljoprivredno zemljište, pa i privatno, daje u zakup do tri godine, načelno je podržan na tematskoj raspravi o stanju državnog poljoprivrednog zemljišta što ju je organizirao saborski Odbor za poljoprivredu i šumarstvo. Taj prijedlog tek je jedna od izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu što ih sprema Ministarstvo poljoprivrede, a koje bi se pred Vladom trebale naći već slijedeći četvrtak, najavio je resorni ministar Petar Čobanković. Prođe li taj prijedlog Vladu i Sabor, sredstva od zakupnine za privatno zemljište vodila bi se na posebnom računu općine, odnosno grada čija bi vijeća imala nadležnost odlučivati o davanju zakupa. Na primjedbe da bi se time narušilo načelo vlasništva, vanjski član Odbora Ive Krpina uzvratio je da se vlasništvo previše potencira, te da treba imati na umu i da je zemlja nacionalno bogatstvo.

ZAGREB - Prva elektronska zemljišna knjiga u Hrvatskoj može se očekivati već u lipnju, najavila je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt obilazeći štand Ministarstva na međunarodnom sajmu geodezije, upravljanja zemljištem, geoinformacije i okoliša "InterGeo East" na Zagrebačkom Velesajmu. Reforma zemljišnih knjiga započela je u kolovozu lani, a po ministričinim riječima do sada je riješeno 100 tisuća predmeta više nego ranijih godina. "Sve gruntovnice, a posebno zagrebačka pokazuju bolje rezultate nego prijašnjih godina", kazala je Škare Ožbolt, ponavljajući kako se nada da će cijela reforma koju u najvećoj mjeri financira Svjetska banka završiti do 2007. godine. Najavila je da će uskoro započeti i novi projekt uređenja zemljišnih knjiga na otocima i u dolini Neretve te ocijenila da će uređene gruntovnice u konačnici privući i inozemne i domaće investicije.

VUKOVAR - Čelnici vukovarskih oporbenih stranaka HSS-a, HNS-a, SDP-a, DC-a, HPS-a i HDZ-a Vukovar 1990. zatražili su na zajedničkoj konferenciji za novinare ostavku gradonačelnika Vukovara Vladimira Štengla i predsjednika Gradskog vijeća Pilipa Karaule. Marin Krizmanić iz HNS-a izjavio je kako vukovarske oporbene stranke čelnike Vukovara optužuju za "nepotizam, sukob interesa, prekoračenje ovlasti i neispunjenje predizbornih obećanja". "Za osam mjeseci rada Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, pod vodstvom Željka Tice, u proračunu grada Vukovara našlo se 40 milijuna kuna kojima je raspolagalo gradsko Poglavarstvo bez raspisanih natječaja, a nad potrošnjom tih sredstava nije obavljen nadzor", rekla je Anica Marić iz HSS-a.

ZAGREB - Pjesnikinja, prozaistica, književnica za djecu, esejistica i prevoditeljica Ljerka Car Matutinović dobila je u Italiji prestižnu nagradu ocjenjivačkog suda na međunarodnom natječaju za poeziju i prozu "Citta di Salo" 2005. Društvo hrvatskih književnika priopćilo je kako je 11 članova ocjenjivačkoga suda, među kojima su poznata kritičarska pera kao što su Giorgio Barberi Squarotti, Alessandro Quasimodo, Guido Zavanone te Rina Gambini, nagradilo pjesmu hrvatske književnice "Sonet o povratku molitvi", u prijevodu autorice, koja će biti tiskana u zasebnoj antologiji. Na natječaj se prijavilo oko 850 sudionika, a nagrada će joj biti uručena 13. ožujka u gradu Salo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙