FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolivijski predsjednik podnio ostavku

LA PAZ, 7. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Bolivijski predsjednik CarlosMesa u nedjelju kasno navečer je objavio da, nakon 17 mjeseci napredsjedničkoj dužnosti i najnovijeg vala prosvjeda, ponosi ostavku.
LA PAZ, 7. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Bolivijski predsjednik Carlos Mesa u nedjelju kasno navečer je objavio da, nakon 17 mjeseci na predsjedničkoj dužnosti i najnovijeg vala prosvjeda, ponosi ostavku.

Mesa je o svojoj odluci javnost obavijestio putem radija i televizije, a svoju će ostavku Kongresu predati u ponedjeljak. Za sada nije jasno tko će ga zamijeniti, hoće li dužnost preuzeti privremeni predsjednik ili će izbori biti sazvani prije okončanja predsjedničkog mandata 2007. godine.

Mesa, nezavisni političar, obnašao je potpredsjedničku dužnost kada je u listopadu 2003. tadašnji predsjednik Gonzalo Sanchez de Lozada pobjegao iz zemlje uslijed narodne pobune u kojoj je poginulo oko 80 ljudi. Nakon njegova bijega na čelo države dolazi Mesa, bivši televizijski novinar, koji je uživao popularnost u narodu, no pokazalo se da su mu ruke vezane jer Kongresom vladaju tradicionalne stranke.

Prvi se put s prosvjedima Mesa suočio u siječnju. Siromašni Indiosi su prosvjedovali jer opskrbu vodom kontrolira francuska tvrtka, dok je bogatija pokrajina Santa Cruz istodobno pozivala na autonomiju. Prošli tjedan je tu zemlju u Andama, s osam milijuna stanovnika, ponovno pogodio niz raznih štrajkova zbog kojih trpi gospodarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙