FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Orgulje u crkvi sv. Euzebija i Poliona - zaštićeno kulturno dobro

VINKOVCI, 6. ožujka 2005. (Hina) - Uprava za zaštitu kulturne baštineMinistarstva kulture RH utvrdila je da orgulje u vinkovačkoj crkvi sv.Euzebija i Poliona, u posjedu župnog ureda, imaju svojstvo kulturnogadobra, te da predstavljaju zaštićeno kulturno dobro, izvijestila jeInformativna katolička agencija (IKA).
VINKOVCI, 6. ožujka 2005. (Hina) - Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH utvrdila je da orgulje u vinkovačkoj crkvi sv. Euzebija i Poliona, u posjedu župnog ureda, imaju svojstvo kulturnoga dobra, te da predstavljaju zaštićeno kulturno dobro, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA).

Mehaničke oruglje - s 18 registara, dva manuala i pedalom s pozitivom u korskoj ogradi i zasebnim sviraonikom - povijesni su instrument te vrijedno umjetničko ostvarenje Franza Vogta iz Pečuha,

Građene su oko 1850. godine, a prepravljane su godina 1926. i 1959.

No, kako se navodi u rješenju Uprave za zaštitu kulturne baštine, pažljivo su čuvane i njegovane, te danas posjeduju odličnu zvučnost, dobro prilagođenu crkvenom prostoru.

Orgulje u vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona imaju i vrlo kvalitetno klasicističko kućište s dva krila, koja povezuju zajednički zabat.

Raskošno ornamentirane rezbarene zavjese prekrivaju kosinu svirala. Stolarija je obojena u boji bjelokosti, a plastična je dekoracija pozlaćena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙