FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP: Skandal u finalu skoka u dalj, poništen pobjednički skok Nijemice Kappler

MADRID, 6. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Europsko dvoransko prvenstvo uatletici, koje danas navečer završava u Madridu, obilježio je velikiskandal koji se je dogodio u subotnjem finalu ženskog skoka u dalj.
MADRID, 6. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Europsko dvoransko prvenstvo u atletici, koje danas navečer završava u Madridu, obilježio je veliki skandal koji se je dogodio u subotnjem finalu ženskog skoka u dalj.

Naime, pobjednici 27-godišnjoj Nijemici Bianci Kappler, koja je ustvari bila tek sedma, bit će dodijeljena brončana medalja. Ne radi se o igri riječima, već o običnoj ljudskoj pogrešci.

Službeni mjeritelji proglasili da je posljednji skok Nijemice Kappler, u šestoj seriji finala, dugačak 6,96 metara. No, dužnosnici Europske atletske federacije (EAA) ubrzo su utvrdili da je skok pogrešno izmjeren, te su nakon dugotrajnih konzultacija odlučili da Nijemica mora ponoviti skok iz šeste serije i to u nedjelju, u večernjem programu, kada završava EP.

Kappler je to odbila, a sudački žiri odlučio joj je dodijeliti brončanu medalju, iako je njen najbolji skok, ne računajući pogrešno izmjerenih 6,96 m, iznosio 6,53 metra i on bi joj donio tek sedmo mjesto.

"Sudački žiri odlučio je dodijeliti dvije brončane medalje. Posljednji skok Nijemice Kappler pogrešno je izmjeren i taj je rezultat poništen. Koliko je stvarno iznosio taj skok ne možemo reći sa sigurnošću, ali je sigurno da nije bio 6,96 metara. Vjerujemo da nije problem u opremi za mjerenje, već da se radi o ljudskoj pogrešci", izjavio je u nedjelju Nicolas Russi, predstavnik za odnose s javnovšću EAA.

Kappler, čiji je osobni dvoranski rekord 6,71 m, izjavila je danas kako joj je odmah nakon posljednjeg skoka bilo jasno da nije dobro izmjeren.

"Znala sam da je krivo izmjereno. Nisam skočila 6,96 m, ali sam sigurna da je skok bio veći od 6,60 m. Pogledala sam televizijsku snimku na kojoj se vidi da je skok bio oko 6,65 m, što bi bilo dovoljno za medalju. Odbila sam prijedlog da ponovim skok u nedjelju, jer to nije predviđeno niti jednim pravilom. Bilo bi najbolje da se ponovi čitavo finale", kazala je Kappler.

Tako će u konačnici zlatna medalja pripasti Portugalki Naidei Gomes, koja je skočila 6,70 metara. Srebro će pripasti Grkinji Stiliani Pilatou (6,64 m), a broncu će podijeliti Rumunjka Adina Anton (6,59) i Bianca Kappler.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙