FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 3. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati
ZAGREB, 3. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Čelnici saborskih stranaka s premijerom Ivom Sanaderom dogovorili su jučer gotovo sva imena članova Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU koji će i formalno biti imenovan iduće srijede. "Čeka se još samo ime osobe koja će u Odboru predstavljati HNS, a ta bi se dvojba trebala riješiti danas ili sutra (četvrtak)", rekao je novinarima premijer Sanader nakon jučerašnjeg sastanka. Iz saborske većine u Odbor ulaze Luka Bebić, Nevenka Majdenić, Mario Zubović, Emil Tomljanović, Ivan Čehok i Vladimir Jordan, a iz oporbe Ivica Račan, Ljubo Jurčić, Anto Đapić, Zlatko Tomčić i Ivan Jakovčić. Predsjednik Odbora bit će Račan, a potpredsjednik Bebić. Formalno imenovanje Nacionalnog odbora planirano je za srijedu, 9. ožujka, kada Hrvatski sabor počinje novu sjednicu. Od ranije je poznato da će poslodavce i sindikate u Odboru predstavljati Darko Marinac i Vesna Dejanović, akademsku zajednicu Helena Jasna Mencer, a Ured Predsjednika Davor Božinović, te da po položaju u Odbor ulaze predsjednici saborskih odbora za vanjsku politiku, europske integracije i međuparlamentarnu suradnju Goran Jandroković, Neven Mimica i Milorad Pupovac. Dan nakon imenovanja, Odbor će razmotriti Opća stajališta Republike Hrvatske, dokument kojim bi se Hrvatska 17. ožujka predstavila na međuvladinoj konferenciji.

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je, na prvoj radnoj sjednici u novom sastavu, odlučilo na svojim internetskim stranicama objaviti imovinske kartice svih 1.147 državnih i lokalnih dužnosnika iz nadležnosti Povjerenstva. Imovinske kartice bit će objavljene bez adresa, registarskih tablica i drugih podataka koji bi mogli ugroziti sigurnost dužnosnika i njihove imovine, izvijestio je predsjednik Povjerenstva Josip Leko (SDP). Povjerenstvo je do sada zaprimilo ukupno 65 podnesaka. Njih 11 po stanju spisa ne zahtijeva daljnju istragu i bit će riješeni već na slijedećoj sjednici, u četvrtak. Među preostalih 54 podnesaka, 15 je zahtjeva za mišljenjem Povjerenstva o tome je li neka situacija bila sukob interesa, a ostalo su prijave za sukob interesa. Deset posto prijava je anonimno, a Povjerenstvo će prioritet dati dokumentiranim i potpisanim prijavama, kazao je Leko.

ZAGREB - Malo vijeće HSLS-a na jučerašnjoj redovitoj sjednici raspravljalo je, uz ostalo, o koaliciji koju je zagrebački ogranak stranke sklopio s HIP-om i Hrvatskim socijaldemokratima (HSD). Iako je dio HSLS-ovaca, među kojima i potpredsjednica stranke Đurđa Adlešić, nezadovoljnih koalicijom zagrebačkog HSLS-a s HIP-om i HSD-om, najavljivao burnu sjednicu Malog vijeća, ona je, prema riječima predsjednika HSLS-a Ivana Čehoka, prošla u mirnoj i tolerantnoj atmosferi. Na sjednici su bili i potpredsjednici zagrebačkog ogranka, koji su objasnili programske smjernice nove koalicije, a koje su, procijenio je Čehok, "na tragu socijaldemokratskih i liberalnih ideja". Čehok je u telefonskoj izjavi Hini rekao i da će Malo vijeće HSLS-a o koalicijskom programu raspravljati na još jednoj sjednici, te da je zagrebački HSLS o izbornoj suradnji pregovarao i s drugim strankama.

SPLIT - Zajednica udruga svehrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske (ZUSVDDRH) u jučerašnjem je priopćenju izvijestila o zaključcima s druge redovite skupštine Zajednice održane prošli vikend u Splitu, među kojima je i najava o izdavanju proglasa hrvatskim građanima. U priopćenju što ga je potpisao predsjednik Zajednice Ivo Jelić, kaže se i kako su odlučili osnovati koordinaciju braniteljskih udruga na razini države te da se jedan proglas objavi zbog nezadovoljstva moralnim i gospodarskim stanjem u državi, a drugi zbog "nezadovoljstva načinom pregovaranja o ulasku u EU i odnosa vlasti prema zaštiti vrijednosti Domovinskog rata". Tajnik Zajednice Frane Rogulj kazao je u telefonskom razgovoru za Hinu da će proglase objaviti 18. ožujka, kad će se znati počinju li pregovori za ulazak Hrvatske u EU ili ne. Rogulj kaže da su o tome vodili računa kako im se ne bi prigovorilo da otežavaju situaciju prije tog nadnevka.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić potvrdio je sinoć Hini da zdravstvena inspekcija, koja je prošli tjedan obavljala nadzor rada nekoliko ustanova koje se bave medicinski potpomognutom oplodnjom, nije pronašla nove nepravilnosti u njihovu radu, a da se dokumenti koji su upućeni Državnom odvjetništvu odnose na prošli nalaz inspekcije iz 2003. godine. Naime, godine 2003. zdravstvena inspekcija utvrdila je da je u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj pohranjeno 388 zamrznutih zametaka pacijentica koje su se postupcima umjetne oplodnje podvrgnule u drugim zdravstvenim ustanovama. Prije svega na Svetom Duhu, te u Modernom medicinskom centru (MMC) u vlasništvu supruge prof. dr. Asima Kurjaka .

ZAGREB - Velika izložba slika hrvatskog slikara Gabrijela Jurkića, pod nazivom "Gabrijel Jurkić od secesije do impresije", otvorena je sinoć u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori. Oko 200 Jurkićevih radova prvi je put nakon više od 60 godina izloženo u Hrvatskoj, a neki se značajni radovi prvi put pokazuju u Hrvatskoj, poput "Vila naroda moga", "Visoravan u cvatu" i "Put u vječnost". Izložba je označena kao retrospektivna i revalorizirajuća, jer je pokazano "ono što je najbolje u Jurkićevu djelu". "Jurkić je opsesivno posvećen krajoliku, uglavnom bosanskom, ali i primorskom, te pripada i hrvatskom i bosansko-hercegovačkom slikarstvu. Izgradio je načela u kojima je dosegao vrhunac; sve je podredio osjećaju cjeline, bez ijedne krive note", ocijenila je dr. Ivanka Reberski. Kako je naglasila, Hrvatska mu je javnost ostala dužna, jer je nakon zagrebačke izložbe 1934., kad su ga napali s pozicija socijalno angažiranog slikarstva, Jurkić prestao izlagati u Hrvatskoj, te prestao samostalno izlagati uopće.

ZAGREB - Arhivsku građu klasika hrvatske fotografije, Toše Dabca, treba kvalitetno obraditi, a njegov atelijer u zagrebačkoj Ilici 17 trebalo bi pretvoriti u foto-centar, istaknula je dokumentaristica Marija Gattin iz Muzeja za suvremenu umjetnost (MSU) na jučerašnjem okruglom stolu Muzejsko-dokumentacijskog centra. Dabčeva će ostavština odlukom Poglavarstva grada Zagreba biti predana MSU na upravljanje, što po mišljenju Gattin nije najbolje rješenje, jer je ta ostavština institucija koja bi trebala funkcionirati zasebno. Govoreći o Dabčevoj ostavštini, najvećoj i najbogatijoj fotografskoj zbirci u Hrvatskoj, Marija Gattin je podsjetila kako je riječ o više od 180 tisuća negativa, velikom broju fotografija, osobnoj korespondenciji te velikom dijelu opreme kojom se Dabac koristio tijekom četiri desetljeća profesionalnog rada. Upozorila je kako su o tom umjetniku fotografije napisane tek tri male monografije i nekoliko kataloga, što je žalosno jer je riječ o jednoj od najpoznatijih osoba hrvatske kulture 20. stoljeća. Tošo Dabac (1907.-1970.), klasik hrvatske fotografije, svoje je najviše domete dosegnuo reportažnom i portretnom fotografijom. Njegova je fotografija živa kronika, memorija izgubljenih pejzaža, ljudskih vještina, gradova i sela.

OSIJEK - Na sajamskom prostoru Pampas u Osijeku otvara se danas 12. Osječki proljetni sajam - sajam poljoprivrede i prehrane. Do 6. ožujka na tom će se sajmu predstavit 150 izlagača iz zemlje i inozemstva, a u sklopu sajma održat će se stručni skupovi i okrugli stolovi. Nakon otvaranja na sajmu će biti potpisan i ugovor o provođenju Projekta poljoprivredne proizvodnje kod podizanja višegodišnjih nasada između Osječko-baranjske županije, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i zavoda za tlo u Osijeku.

ZAGREB -Turističke tvrtke i lokalna uprava u sedam jadranskih županija u pripremu ovogodišnje turističke sezone, poboljšanje ponude i podizanje kvalitete objekata, planiraju ukupna ulaganja od oko 3,6 milijardi kuna, od čega najviše u Istarskoj županiji, 1,39 milijardi kuna, podatci su Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka s kraja veljače ove godine. Od ukupno planiranih ulaganja u Istri najviše ili 626 milijuna kuna ulažu hotelsko-turističke tvrtke, dok će po 250 milijuna kuna u sezonu uložiti malo i srednje poduzetništvo te gradovi i općine te županije. Po visini planiranih ulaganja u ovogodišnju turističku sezonu slijedi Primorsko-goranska županija sa gotovo milijardu kuna (992,4 milijuna) ulaganja, od čega će većinu ili 653,8 milijuna kuna uložiti hotelske i druge gospodarske tvrtke.

ZAGREB - Zaposlenost u Hrvatskoj u siječnju 2005. šesti je mjesec zaredom, na mjesečnoj razini, zabilježila pad - za 0,7 posto u odnosu na mjesec prije. Ukupno zaposlenih u siječnju ove godine u Hrvatskoj je bilo 1.368.368, što je za 9.689 osobe manje nego u prosincu lani. Po privremenim podatcima Državnog zavoda za statistiku, pritom je u siječnju broj zaposlenih u pravnim osobama iznosio 1.067.775. U usporedbi sa mjesecom prije to je smanjenje za 0,6 posto ili za 6.665 osoba. U obrtu i slobodnim profesijama u siječnju je zabilježen pad broja zaposlenih za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec. Tako je u prvom ovogodišnjem mjesecu u obrtu i slobodnim profesijama bilo ukupno 249.361 zaposlen, što je za 2.465 osoba manje nego u mjesecu prije. U siječnju je osiguranika poljoprivrednika bilo 51.232, a to je za 1,1 posto (ili za 550 osoba) manje nego u prosincu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙