FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 1. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.
ZAGREB, 1. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks ocijenio je danas da bi odgoda početka pregovora s EU obeshrabrila proeuropske snage u Hrvatskoj. Drži kako to ne bi bio poraz HDZ, već bi, kaže, cijela javnost u kojoj raste europskepticizam, bila time dodatno frustrirana. Ulažu se, navodi, veliki napori da se uvjeri EU i glavnu haašku tužiteljicu da takav postupak ne bi bio korektan prema Hrvatskoj te da se prije odgode trebaju sagledati sve posljedice. Šeks je najavio da će Hrvatska u utorak ili srijedu poslati pismo članica Europske unije s argumentacijom o naporima koje čini da bude prepoznata kao zemlja koja ispunjava sve obveze, posebice u vezi suradnje s Haagom. Podsjeća da državni aparat, sve institucije imaju jasan nalog državnog vodstva za 'slučaj Gotovina' - identificirati, otkriti, uhititi i transferirati u Haag ili utvrditi da nije u Hrvatskoj.

ZAGREB - Predsjednik udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić ponovio je danas jučer iznijet stav Glavnog odbora udruge da nema raskola u HVIDR-i zbog slučaja generala Gotovine rekavši da i osobno smatra da se Gotovini treba omogućiti razgovor s haaškim istražiteljima u Zagrebu. Đakić je rekao da za "Jutarnji list" nije izjavio kako genaral Gotovina svoju nevinost treba braniti na sudu u Haagu. "Nikada se kao čovjek, ratni vojni invalid i časnik Hrvatske vojske te predsjednik HVIDR-e nisam odrekao generala Gotovine. Naša je dužnost i obaveza, a to stoji i u Statutu i Kodeksu HVIDR-e da uvijek budemo skupa, i u miru", rekao je Đakić.

SPLIT - Saborski zastupnik Hrvatske stranke prava Tonči Tadić izjavio je danas u Splitu kako ne dolazi u obzir da bez odobrenja svoje stranke bude u sastavu hrvatskoga pregovaračkog tima za pristup Europskoj uniji. Tadić je na novinarski upit je li točno, po pisanju jednog od dnevnih listova, da HSP neće odobriti njegovo imenovanje u pregovarački tim, premda se njegovo ime našlo na popisu mogućih pregovarača, odgovorio kako to ne želi komentirati, "jer će o ulasku HSP-a i bilo kojeg njegova člana odlučiti predsjednik stranke Anto Đapić, odnosno mjerodavna stranačka tijela". Nije želio komentirati ni tvrdnju kako se bez znanja stranke i na vlastitu inicijativu s premijerom Ivom Sanaderom dogovorio o svojem ulasku u pregovarački tim, te da se njegovo ime na popisu našlo upravo zbog toga.

ZAGREB - Zadnje tromjesečje prošle i prva dva mjeseca ove godine, izuzme li se '90./91., najplodnije su razdoblje Hrvatskoga sabora, ocijenio je danas predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Samo na prošloj 12. sjednici, naveo je, Sabor je raspravio 61 akt, donio 15 zakona, četri uskladio sa zakonodavstvom EU-a. Sabor, koji će zasjedati od 9. ožujka do 1. travnja, već sada očekuje 40-ak akata, a Šeks najavljuje da će Vlada predložiti još neke zakone, među njima i one vezane za skore lokalne izbore. Konkretno, očekuju se prijedlozi izmjena zakona o izboru članova lokalnih predstavničkih tijela te zakona o prebivalištu.

VARAŽDIN - Predsjednik Glavnog odbora Demokratskog centra (DC) Slobodan Lang rekao je danas u Varaždinu da ta stranka traži imenovanje pomoćnika ministra za javno zdravstvo, bolničku i izvanbolničku zaštitu te za pravo i financije. "Ministar zdravstva u Hrvatskoj ne mora biti liječnik niti član političke stranke - stranačko članstvo bi morao zamrznuti, a na njegovo imenovanje mora utjecati samo stručnost i sposobnost", rekao je Lang na konferenciji za novinare. DC ne prihvaća da se ravnatelji zdravstvenih ustanova smjenjuju zajedno s promjenom vlada, rekao je, uz ostalo, Lang, istaknuvši da tu stranku zanima red u javnom zdravstvu.

DUBROVNIK - Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović izjavila je danas u Dubrovniku da u SDP-u nisu zadovoljni kako aktualna vlast upravlja Hrvatskom. "Za nas su ključna pitanja (ne)zaposlenost, stagnacija gospodarstva, usmjeravanje novca iz inozemnih kredita", ustvrdila je Antunović koja je sudjelovala i na političkoj tribini "Recite nam!" koju njezina stranka organizira u povodu predstojećih lokalnih izbora. "Nesposobna se vlast ne zna nositi s aktualnim problemima", rekla je Antunović.

ZAGREB - Sindikat državnih službenika i namještenika u današnjim je dnevnim novinama objavio oglas o plaćama njegovih članova u kojem poziva Vladu da novom politikom plaća popravi stanje zaposlenih u državnim službama. Sindikat pojašnjava kako se radi o jednoj u nizu akcija koje će uslijediti u sklopu pregovora s Vladom o koeficijentima, posebnim uvjetima rada i nagrađivanju, s ciljem razbijanja predrasuda o visini plaća i statusu državnih službenika i namještenika. Prosječna plaća državnih službenika u studenom 2004. iznosila je 4.627 kuna, što je nešto više u odnosu na obrazovanje i znanost (4.301 kuna), no u stvarnosti je niža jer treba odbiti plaće državnih dužnosnika koje znatno podižu prosjek.

ZAGREB - Kaznenu prijavu djelatnika Ministarstva vanjskih poslova Davorina Zagorščaka protiv bivšeg ministra vanjskih poslova Tonina Picule i još petero zaposlenika tog ministarstva USKOK je proslijedio zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu jer je ocijenio kako za sada nema osnovane sumnje da je počinjeno neko kazneno djelo za koje je taj Ured nadležan. Picula i još petero zaposlenika MVP-a u prijavi se sumnjiče da su nesavjesnim radom omogućili, a potom i prikrili pljačku hrvatskog veleposlanstva u Beogradu iz kojega je, tvrdi Zagorščak, blagajnik veleposlanstva 2002. odnio više od 10 tisuća eura.

ZAGREB - Povjerenstvo za dodjelu državnih stipendija Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na osnovi natječaja odobrilo je 3501 državnu stipendiju redovitim studentima dodiplomskih studija, izvijestilo je danas Ministarstvo. Na natječaj za dodjelu državnih stipendija redovitim studentima dodiplomskih studija i naknadu dijela troškova školarine studentima poslijediplomskih studija za 2005., objavljen u javnim glasilima, prispio je 13.741 zahtjev, koji su obrađeni u 55 radnih dana, što je najkraće vrijeme od kada se dodjeljuju državne stipendije, napominje se u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatski svjetski kongres (HSK) namjerava osnovati skupinu pravnika koja bi, po uzoru na izraelski Centar Simona Wiesenthala, pronašla odgovorne za bleiburšku tragediju, najavio je danas predsjednik HSK-a Šimun Šito Ćorić. "Svjesni smo da nismo u mogućnosti krivce izvesti pred lice pravde, ali iz poštovanja prema žrtvama, moramo barem reći tko su bili njihovi krvnici", rekao je Ćorić na konferenciji za novinare. Činjenicu da nitko do sada nije odgovarao za bleiburšku tragediju Ćorić smatra sramotnom.

ZAGREB - Nagrade i diplome Hrvatskoga arheološkog društva za 2004. dodijeljene su danas na svečanosti priređenoj u Arheološkome muzeju a nagrade je Ružici Drechsler-Bižić, Vesni Girardi-Jurkić i Darji Pirkmajer predao predsjednik društva Ivan Šarić. Nagradu "Don Frane Bulić" za životno djelo primila je Ružica Drechsler-Bižić, godišnju Nagradu "Josip Brunšmid" Vesna Girardi-Jurkić, a diplomu počasnoga člana HAD-a slovenska arheologinja Darja Pirkmajer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙