FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tri nove vrste sićušnih životinja iz dinarskoga podzemlja

ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski su biolozi predstavili danastri do sada nepoznate vrste sićušnih životinja nađenih proteklihgodina u dinarskom podzemlju, koje, kako drže, učvršćuju Hrvatsku iskupinu susjednih zemalja međ vodeće u svijetu po podzemnombiodiverzitetu.
ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski su biolozi predstavili danas tri do sada nepoznate vrste sićušnih životinja nađenih proteklih godina u dinarskom podzemlju, koje, kako drže, učvršćuju Hrvatsku i skupinu susjednih zemalja međ vodeće u svijetu po podzemnom biodiverzitetu.

Na konferenciji za novinare Hrvatskoga biospeleološkog društva (HBSD) u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu rečeno je da tri nove vrste špiljskih kornjaša pripadaju jednom novootkrivenu i jednom već poznatu rodu, opisanu prije pet godina.

Tri novoopisane životinjice, duge po otprilike tri milimetra, pripadaju visokorazvijenoj skupini podzemljara (porodica Cholevidae) i žive isključivo u dubokim krškim jamama. Ondje pročišćavaju vodu na mjestima gdje se ona u većoj količini okomito procjeđuje, rekao je predsjednik HBSD-a Roman Ozimec.

Biolog Branko Jalžić je dodao da je dugim promatranjem uočio da ti kornjaši duže borave i na suhom, što mijenja dosadašnje spoznaje i nameće potrebu za novim istraživanjima.

Nove vrste pronađene su u najdubljim jamama na Velebitu - Slovačkoj i Lukinoj jami - te u špilji Lokvarki u Gorskom kotaru, gdje su speleolozi pronašli nove tzv. ekološke niše, rekao je Jalžić.

Iz Slovačke je jame opisan novi rod Velebitodromus (velebitski šetač) čiji je prvi primjerak pronašao Jalžić još 1993., ali je tek 2002. u Lukinoj jami skupio dostatan broj primjeraka da bi se mogao obaviti znanstveni opis. Znanstveni rad je objavljen u novom broju časopisa "Natura Croatica", a osim Jalžića rad potpisuju talijanski specijalisti Achile Casale i Pier Mauro Giachino.

Nova vrsta Croatodirus ozimeci opisana je na temelju samo jednog do sada pronađena primjerka, 1996., kazao je Jalžić.

Najnoviji opisi izazvali su veliko zanimanje biospeleologa i entomologa širom svijeta, rečeno je.

Šteta je da Hrvatska nema ustanovu koja bi se time bavila i imala laboratorije za promatranje podzemne faune, drži Ozimec.

Do sada je pronađeno šest rodova s osam vrsta takvih kornjaša i svi su vezani isključivo za dinarsko podzemlje.

Prva takva vrsta nađena je u Dinaridima 1911., a u Hrvatskoj 1998.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙