FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 26. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 26. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u petak da je trenutačno stanje u vezi s početkom pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (EU) možda najozbiljnije do sada, premda se slično stanje ponavljalo prije svake važne odluke. Ministrica je rekla da je premijer Ivo Sanader na sastanku izvijestio čelnike parlamentarnih stranaka o aktivnostima hrvatske diplomacije u vezi s rješavanjem pitanja vezanih za početak pregovora s EU-om. Najavila je da će Sanader ovih dana uputiti pismo europskim čelnicima i prijateljima te da će to učiniti i oporbeni lideri, kako bi partnere izvijestili o naporima koje Hrvatska čini radi ispunjavanja kriterija suradnje s Haaškim sudom. Na novinarsko pitanje ministrica je odgovorila da nema informacija o mogućem dolasku još jedne optužnice iz Haaga.

RIJEKA - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u Rijeci u nazočnosti predsjednika stranke Ive Sanadera proslavila je u petak 15. obljetnicu osnutka. U svojem govoru Sanader je istaknuo da hrvatski nacionalni interes nije samo ulazak u Europsku uniju i NATO nego i postizanje dobra života i blagostanja hrvatskih obitelji. Sanader je rekao da je politika HDZ-a jačanje međunarodnog položaja Hrvatske, ali i jačanje i rast standarda hrvatskih građana. Ustvrdivši da Hrvatska zaslužuje da pregovori s EU-om počnu 17. ožujka, ocijenio je da bi bilo dobro postići zajedništvo svih parlamentarnih stranaka u bitnim točkama pristupa EU, kako bi Hrvatska ojačala svoj položaj.

OSIJEK - Ujedinjenje Hrvatske narodne stranke (HNS) i Libre u stranku HNS-Liberalni demokrati Vesna Pusić, predsjednica te stranke, ocijenila je prvim korakom prema postavljenu cilju "sjedinjavanja građanskoga političkog centra u Hrvatskoj". "Sve je prošlo tako glatko da se pitamo što smo čekali", kazala je Vesna Pusić na konferenciji za novinare u Osijeku, istaknuvši kako je očito "sazrelo vrijeme da se okupe građanske opcije".

HERCEGOVAC - U Hercegovcu nedaleko od Bjelovara otvoreni su u petak 11. dani hrvatskoga pučkog teatra na kojima osim domaćih sudjeluju i kazališne skupine hrvatskih manjina iz Austrije, Srbije i Crne Gore i Makedonije. Dane hrvatskoga pučkog teatra otvorio je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić, posebno istaknuvši zadovoljstvo što na toj priredbi prvi put sudjeluju Hrvati iz Makedonije. Važnost okupljanja radi očuvanja materinskog jezika hrvatskih manjina istaknuo je i načelnik Odjela za manjine, useljeništvo i iseljeništvo Ministarstva vanjskih poslova Andrija Jakovčević.

RIJEKA - Balet "Marquezomanija", nadahnut djelom književnika Gabriela Garcie Marqueza, autora Staše Zurovca, praizveden je u petak u HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci. Staša Zurovac, ravnatelj Baleta riječkog HNK, koreograf je, redatelj i dramaturg baleta, asistentica koreografa je Olja Jovanović-Zurovac, scenograf Žorž Draušnik, kostimografkinja Katarina Radošević-Galić, a svjetlo je oblikovao Zurovac. U izvedbi je sudjelovao cjelokupan ansambl riječkog baleta od 25 članova.

OSIJEK - U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u petak je izvedena nova premijera u 98. sezoni te kazališne kuće, drama "Vodena koka", poljskog dramatičara, romanopisca i filozofa Stanislawa Ignacya Witkiewicza. Riječ je o tragediji u tri čina, napisanoj 1921. godine, i metafizičkoj drami koja, uz ostalo, problematizira različite vrste dualizama - rođenja i smrti, stvaranja i uništenja, pojedinca i svijeta, a ujedno analizira probleme poput identiteta i gubitka osobnosti. Redatelj predstave Damir Munitić napomenuo je kako je ovo prvo uprizorenje nekog Witkiewiczevog djela na službenom repertoaru u nekom od profesionalnih hrvatskih kazališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙