FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 23. veljače 2005. godine

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 23.veljače 2005. godine
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 23. veljače 2005. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.611,20 -

Tokyo/NIKKEI 11.500,18 11.597,71

London/FTSE-100 4.980,60 5.032,90

Frankfurt/DAX 30 4.291,77 4.323,21

--------------------------------------------------

Američke dionice u utorak su znatno pojeftinile kako je cijena nafte skočila iznad 51 dolar po barelu, a tečaj dolara kliznuo naniže zbog zabrinutosti da će središnje banke u svijetu slijediti južnokorejsku u diversifikaciji svojih deviznih rezervi.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 1,6 posto, na 10.611 bodova. Gotovo svih 30 dionica sadržanih u Dow Jones indeksu zabilježilo je pa cijena, a dnevni gubitak tog njujorškog indeksa izražen u postotku bio najoštriji u proteklih pet mjeseci. Tehnološki Nasdaq potonuo je 1,4 posto, na 2.030 bodova.

Tijekom trgovanja najviše je u fokusu ulagača bilo poskupljenje nafte na najvišu razinu u proteklih 15 tjedana uslijed hladnoća u Europi i SAD-u, što pojačava potražnju za gorivom. To je ponovno raspirilo zabrinutosti da će visoki energetski troškovi narušiti korporativne zarade i ograničiti osobnu potrošnju.

I tečaj dolara pritisnuo je tržišta kako je nastavio oštro kliziti prema najvažnijim svjetskim valutama, posebice euru. Južnokorejske monetarne vlasi, koje posjeduju četvrte po veličini u svijetu devizne rezerve, u ponedjeljak su objavile da ih planiraju diversificirati iz tradicionalne valute dolara, u više međunarodnih valuta. Taj potez mogao bi i druge središnje banke potaknuti na isti korak, čime bi se smanjio apetit za američku imovinu i potaknuo novi pad dolara.

"Uzroci gubitaka su snažan skok cijena nafte i najave iz južnokorejske središnje banke", ocijenio je Jeffrey Saut, investicijski strateg pri Raymon James Financialu.

Iz općeg trenda prodaje iskočile su dionice rudnika zlata, budući je zlato jedno od tradicionalnih sigurnih utočišta za kapital. Tako je dionica najvećeg svjetskog rudnika zlata Newmont Mining Corp ojačala gotovo pet posto.

Na europskim burzama cijene dionica također su se spustile, pritisnute gubicima u telekom i sektoru zrakoplovne industrije. Londonski Ftse indeks spustio se 0,6 posto, na 5.032 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,7 posto, na 4.323 boda.

Cijene nafte oko 51 dolara, razočaravajuće procjene automobilskog proizvođača Peugeot i slabiji od predviđanja Ifo indeks njemačkih poslovnih očekivanja, srušili su u srijedu europske burzovne indekse na najniže razine u zadnja dva i pol tjedna.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio oko jedan posto, na 4.980 bodova. Frankfurtski DAX indeks istodobno je oslabio 0,7 posto, spustivši se na 4.291 bod.

Cijene nafte ponovo iznad 50 dolara po barelu uznemirile su ulagače, potaknuvši njihovu zabrinutost da će viši troškovi energenata naštetiti dobitima kompanija. Dionice proizvođača guma Michelin i proizvođača auto dijelova Valeo, koji koriste naftu kao sirovinu, oslabile su po 1,8 posto.

Gubitke među proizvođačima automobila predvodio je Peugeot, čije su dionice oslabile 2,1 posto, nakon što je taj francuski proizvođač razočarao ulagače procjenama u najboljem slučaju stabilne operativne margine u 2005. i komentirao kako ne vidi naznake popuštanja teških uvjeta na europskom tržištu automobila.

Zabrinutosti oko visokih cijena sirovina koje bi mogle oslabiti profitne margine pritisnule su i proizvođače čelika Arcelor i Corus, čije su dionice oslabile 0,9 i 1,3 posto.

Ulagače je razočarao i budno praćeni indeks njemačkog istraživačkog instituta Ifo, koji je pokazao pad poslovnih očekivanja i slabljenje poduzetničke klime u Njemačkoj u veljači, kada je većina ekonomista predviđala njihovo blago povećanje. Čelnik toga instituta Hans-Werner Sinn u srijedu je za njemački dnevni list Handelsblatt izjavio da njemačko gospodarstvo vjerojatno neće zabilježiti dugotrajni oporavak.

"Brojke su ispod očekivanja i potvrđuju da najvećem europskom gospodarstvu ne ide dobro. To, zajedno s neizvjesnošću oko cijena nafte, zasigurno neće pomoći tržištu da izađe iz ovog pesimističnog raspoloženja", kazao je dealer u jednoj francuskoj banci.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,84 posto, na 11.500 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,3215 1,3273 1,3206

USD/JPY 104,73 104,88 103,94

GBP/USD 1,9082 1,9118 1,9044

USD/CHF 1,1631 1,1640 1,1573

-------------------------------------------------

Nakon oštrog jučerašnjeg klizanja tečaja američkog dolara na deviznim tržištima, u srijedu je uslijedio njegov oporavak kako je južnokorejska središnja banka izvijestila da neće prodavati dolare, a razočarao je i indeks njemačke poslovne optimističnosti potkopavši izglede za daljnjim jačanjem eura.

Tečaj dolara jučer je potonuo na 1,3257 dolara prema euru, nakon što je južnokorejska središnja banka objavila da planira dugoročno diversificirati svoje četvrte po veličini devizne rezerve, od 200 milijardi dolara, iz američke u ostale međunarodne valute.

To je potaknulo velike prodaje dolara i najveći gubitak na njegovoj vrijednosti u jednome danu od prosinca lani, jer su ulagači pretpostavili da bi i druge velike središnje banke mogle poduzeti taj potez.

No, danas su južnokorejske monetarne vlasti objavile da njezini dugoročni planovi diversifikacije ne podrazumijevaju prodaju američke valute. Također, japanska središnja banka kazala je da ne planira svoje rezerve, najveće u svijetu, u visini gotovo 850 milijardi dolara, preusmjeriti u eure.

To je rezultiralo oporavkom dolara do podneva prema najvažnijim valutama. Tako euro stoji 1,3215 dolara, a britanska funta 1,9082 dolara.

"Tržište trguje na temelju špekulacija, umjesto čvrstih dokaza", izjavio je Shahab Jalinoos. "Jučer je dolar bio na udaru prodaja, a današnje najave iz Južne Koreje tržište su smirile".

Tečaj eura oslabio je i nakon što je njemački Ifo institut objavio svoj indeks poslovne optimističnosti koji je u veljači neočekivano oslabio na 95,5 bodova. To je potaknulo pitanja oko snage njemačkog oporavka, kojeg muči stagnacija domaće potrošnje, visoka nezaposlenost i sve slabije socijalne beneficije koje potkopavaju povjerenje potrošača.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

22.02. USLIB 2,57 2,61 2,86 3,11

22.02. EULIB 2,09 2,10 2,13 2,18

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙