FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjski izvoznici upozoravaju da tečaj ugrožava radna mjesta

BUKUREŠT, 16. veljače 2005. (Hina/AP) - Rumunjski izvoznici traže odsredišnje banke da intervenira radi ublažavanja rasta nacionalnevalute prema euru i američkom dolaru, tvrdeći da jaki lev ugrožavaradna mjesta i izvoz, pišu rumunjski mediji.
BUKUREŠT, 16. veljače 2005. (Hina/AP) - Rumunjski izvoznici traže od središnje banke da intervenira radi ublažavanja rasta nacionalne valute prema euru i američkom dolaru, tvrdeći da jaki lev ugrožava radna mjesta i izvoz, pišu rumunjski mediji.

Izvršni direktor Nacionalnog udruženja izvoznika Mihai Ionescu izjavio je za dnevne novine Evenimentul Zilei da je 90 posto poteškoća koje imaju izvoznici uzrokovano zbog precijenjenosti leva. Od početka godine lev je prema euru ojačao 9,1 posto.

"Ako Nacionalna banka Rumunjske ne intervenira da bi održala tečaj leva na čvrstoj uzici, doživjet ćemo slom", rekao je. Milijun radnih mjesta u izvozno orijentiranim industrijama u opasnosti je ako se nastavi jačanje leva. Jak tečaj valute povisuje cijenu roba za inozemne kupce i čini je manje konkurentnom.

Tečaj nacionalne valute ojačao je djelomično uslijed toga što su rumunjski radnici koji rade u inozemstvu poslali kući oko dvije do tri milijarde eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙