FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti:
ZAGREB, 16. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti:

BEJRUT - Bivši libanonski premijer Rafik Hariri, ubijen u bombaškom atentatu, bit će pokopan u srijedu u dijelu Bejruta koji je obnovio kad je stupio na dužnost 1992., a pogreb će se održati u podne u džamiji Mohammeda al-Amina, koja se još gradi. "To je njegova džamija i on je želio biti tamo pokopan... Džamija još nije dovršena, ali on i njegovi tjelohranitelji bit će pokopani tamo", izjavio je jedan njegov rođak, koji nije želio biti imenovan. Hariri je s još 14 ljudi poginuo u ponedjeljak u terorističkom napadu koji je izazvao gnjev diljem svijeta, koji je odlučio poslati svoje predstavnike na njegov posljednji ispraćaj.

WASHINGTON - Sjedinjene Države imaju "nekoliko jako dobrih razloga" zbog koji su odbile protokol iz Kyota koji stupa na snagu u srijedu, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće, naglašavajući da Washington prednjači u istraživanjima o klimatskim promjenama. "Američki je Senat prije nekoliko godina bio vrlo jasan u pogledu protokola iz Kyota kad je zbog nekoliko jako dobrih razloga jednoglasno odbio takav pristup", rekao je Scott McClellan na konferenciji za novinare ne navodeći koji su to razlozi. Protokol iz Kyota, koji je ratificirala 141 država, stupa na snagu u srijedu, a cilj mu je do 2012. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova u industrijskim zemljama za 5,2 posto u odnosu na 1990. Protokol iz Kyota nisu potpisale SAD i Australija.

WASHINGTON - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan rekao je u utorak kako se nada da će Sirija u naredna dva mjeseca početi povlačiti svoje snage iz Libanona. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je u rujnu prošle godine rezoluciju 1559 u kojoj traži povlačenje stranih snaga iz Libanona. Annan, koji je prošloga tjedna u Libanon i Siriju poslao svojega posebnog izaslanika za provedbu rezolucije Terjea Roed-Larsena, rekao je novinarima kako je objema zemljama poslana poruka da se očekuje više napretka u provedbi rezolucije. Rezolucija 1559 poziva na povlačenje svih preostalih stranih snaga iz Libanona, raspuštanje svih milicija i proširenje kontrole libanonske vlade na cijelu zemlju.

BRUXELLES - Njemački kancelar Gerhard Schroeder rekao je u utorak u Bruxellesu da "ostaje" pri svojim kontroverznim izjavama koje je prošlog vikenda dao na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, gdje je kritizirao slabosti NATO-a i zatražio njegovu temeljitu reformu. "Ostajem pri onome što sam rekao na konferenciji o sigurnosti, zapravo pri onome što sam drugome povjerio da kaže u moje ime", kazao je Schroeder čiji je govor pročitao njegov ministar obrane Peter Struck, budući da zbog gripe nije mogao sudjelovati. Njemački je kancelar u subotu izazvao kritike zbog svojih izjava o nužnosti temeljite reforme ustroja prekoatlantske suradnje u kojima je istaknuo da NATO "više nije glavno mjesto na kojemu prekoatlantski partneri razgovaraju i usklađuju svoje strategije".

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon u utorak je istaknuo nove uvjete za bilo kakve pregovore sa Sirijom, ustvrdivši kako Damask najprije mora povući svoje vojnike iz Libanona, u skladu s rezolucijom Ujedinjenih naroda. Izrael je dosad govorio kako Sirija samo treba prestati podupirati palestinske militantne skupine koje imaju urede u Damasku da bi se pregovori, prekinuti 2000., mogli nastaviti. Sirija, koja želi povratak Golanske visoravni, koja je pod izraelskom okupacijom, nedavno je pozvala na obnovu pregovora. "Sirija mora sa svojeg teritorija protjerati stožere terorističkih organizacija", izjavio je Sharon na konferenciji za novinare u Jeruzalemu.

WASHINGTON - Sjedinjene Države pozvale su svoju veleposlanicu u Siriji na hitne konzultacije nakon ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, objavio je u utorak State Department. Prije nego je napustila Damask ona je uručila oštru diplomatsku notu sirijskoj vladi u kojoj je prenijela "duboku zabrinutost" Sjedinjenih Država kao i "duboku ljutnju zbog ovoga gnusnog terorističkog djela", rekao je Boucher. Boucher nije optužio Siriju za umiješanost u bombaški napad u ponedjeljak u Bejrutu u kojem je poginuo Hariri. On je rekao kako Sjedinjene Države za sada ne znaju tko je počinio ubojstvo. Međutim, rekao je kako napad pokazuje da je vojna i politička nazočnost Sirije u Libanonu problem i ne donosi sigurnost toj zemlji. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u jesen prošle godine na povlačenje svih stranih snaga iz Libanona u rezoluciji kojoj su pokrovitelji bili SAD i Francuska. SAD je već dugo nezadovoljan sirijskom vojnom nazočnošću i utjecajem u Libanonu premda Sirija svoju ulogu u toj zemlji opisuje kao stabilizirajuću.

ZAGREB - Iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi u utorak je rekao kako njegova zemlja želi ozbiljne razgovore s Europskom unijom o svojem nuklearnom programu, izražavajući optimizam u pogledu postizanja "plodnog sporazuma". "Optimist sam. Treba uložiti više napora i povjerenja u pregovore kako bi se pretvorili u plodan i pozitivan proces do sredine ožujka", roka dogovorenog za dovršetak pregovora s trojkom EU (Francuska, Njemačka i Velika Britanija), izjavio je Kharazi nakon razgovora sa zamjenikom luksemburškog ministra vanjskih poslova Nicolasom Schmitom, kako prenosi dpa. Schmit, koji se s Kharazijem sastao umjesto ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna, koji je u nedjelju završio u bolnici nakon prometne nesreće, rekao je kako EU želi postići "trajan sporazum" s Iranom u "otvorenom dijalogu

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙