FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grammy: Ray Charles pobjednik 47. dodjele

LOS ANGELES, 14. veljače 2005. (Hina/AFP) - Ray Charles, blues-legendapreminula u lipnju prošle godine, nadmašio je mladu generaciju na 47.dodjeli američkih glazbenih nagrada Grammy u nedjelju u Los Angelesu.
LOS ANGELES, 14. veljače 2005. (Hina/AFP) - Ray Charles, blues-legenda preminula u lipnju prošle godine, nadmašio je mladu generaciju na 47. dodjeli američkih glazbenih nagrada Grammy u nedjelju u Los Angelesu.

Pijanist je osvojio ugledne glazbene nagrade za najbolji album "Genius Loves Company", ostvaren u suradnji s nekoliko umjetnika, i najbolji singl "Here We Go Again", snimljen u duetu s glazbenicom Norom Jones. Osvojio je i Grammyje za pop album i suradnju za isti duet.

Glazbeniku su počast odali, između ostalih, glumac Jamie Foxx (koji ga utjelovljuje u filmu "Ray"), producent Quincy Jones i pjevačica Alicia Keys, koji su izveli "Georgia on my mind", dok su u pozadini prikazivane crno-bijele fotografije.

Iako vrlo prisutna u nominacijama, mlada generacija je pored ovakvog velikana podbacila.

Rapper Kanye West koji je imao 11 nominacija i to u glavnim kategorijama, osvojio je nagradu za rap album.

Nagradu za otkriće godine West je morao prepustiti kalifornijskoj pop-rock skupini Maroon, dok je pjevač John Mayer dobio Grammyja za pjesmu godine s "Daughters".

Od osam nominacija Alicia Keys dobila je nagradu za najbolji R&B album ("The Diary of Alicia Keys") i najbolju žensku izvedbu u tom žanru. Dobila je i nagradu za R&B interpretaciju u duetu s rapperom Usherom.

U2 je nagrađen za najbolju rock izvedbu skupine i rock pjesmu "Vertigo". Bono je bio "jako iznenađen" i ovogodišnju je dodjelu Grammyja proglasio "najboljom svečanošću" koju je vidio.

Skupina Green Day nagrađena je za najbolji rock album ("American Idiot").

Što se tiče world musica, nagradu za tradicionalni album dobila je južnoafrička skupina Ladysmith Black mambazo.

Akademija za glazbu i njezinih 10 tisuća glasača dodijelila je ukupno približno 107 Grammyja tijekom svečanosti koju je vodila pjevačica i glumica Queen Latifah.

Jennifer Lopez i njezin suprug Marc Anthony prvi put su pjevali u duetu i to tugaljivu pjesmu na španjolskom u scenografijom predviđenoj spavaćoj sobi. Anthony je osvojio Grammyja za najbolji latino pop album.

Pjesmu posvećenu žrtvama tsunamija, Beatlesovu "Across the universe", izveli su Bono, Steven Tyler, Stevie Wonder, Evanescence i Alicia Keys.

Nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton osvojio je nagradu za audio verziju autobiografije "My Life".

Britney Spears osvojila je svojeg prvog Grammyja za pjesmu "Toxic", proglašenu najboljim dance nosačom zvuka.

Jednako tako i Rod Stewart otišao je kući s prvim Grammyjem u karijeri za najbolji tradicionalni pop album "Stardust... The Great American Songbook: Volume III".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙