FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australija: Charlesovo vjenčanje potaknulo raspravu o republici

SYDNEY, 11. veljače 2005. (Hina/AFP) - Vijest o skorom vjenčanjubritanskog prijestolonasljednika Charlesa s njegovom dugogodišnjomljubavnicom Camillom Parker Bowles, objavljena u četvrtak, uAustraliji je ponovno pokrenula raspravu o napuštanju monarhije iuspostavljanju republike.
SYDNEY, 11. veljače 2005. (Hina/AFP) - Vijest o skorom vjenčanju britanskog prijestolonasljednika Charlesa s njegovom dugogodišnjom ljubavnicom Camillom Parker Bowles, objavljena u četvrtak, u Australiji je ponovno pokrenula raspravu o napuštanju monarhije i uspostavljanju republike.

Poglavar države te bivše britanske kolonije je britanska kraljica koju zastupa generalni guverner, a ona ga postavlja na prijedlog australskog premijera. Nosilac zakonodavne vlasti u Australiji, zemlji koja je podijeljena na šest saveznih država i dva teritorija, je federalni parlament.

U priopćenju Australskog republikanskog pokreta (ARM), koji je prije šest godina izgubio na referendumu na kojemu se trebalo odlučiti o mogućoj uspostavi republike, kaže se kako bi vijest o skorom vjenčanju princa Charlesa trebala potaknuti Australce da ponovno razmisle o uspostavi republike.

"Ako ne postanemo republika prije nego što princ Charles sjedne na britanski tron, princ i njegova buduća supruga Camilla postat će važne osobe na ustavnoj razini u životu Australaca, a mi smatramo da se stvari ne bi smjele razvijati u tom smjeru", rekao je predsjednik ARM-a John Warhurst.

Britanski prijestolonasljednik Charles, koji je dio školovanja proveo u australskoj državij Viktoriji, popularan je u cijeloj zemlji, a vijest o njegovu drugome braku prenijeli su svi mediji.

Australski premijer John Howard, odan britanskoj kruni, odbacio je mogućnost oživljavanja zamisli o potpori stvaranju republike, ocijenivši kako te dvije stvari ne treba dovoditi u vezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙