FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Stanje u plinoopskrbi je na donjoj granici sigurnosti djelovanja sustava, no, redukcije plina distributerima nema, doznaje se danas iz Ine u kojoj se nadaju da te redukcije neće ni biti. Direktorica Sektora komercijalnih poslova INA-Naftaplina Nataša Vujec apelirala je na sve koji mogu da svoju potrošnju, ako je moguće, zamijene nekim drugim gorivom. S obzirom da je temperatura danas za oko 2 stupnja Celzija niža nego jučer potrošnja plina u širokoj potrošnji i dalje je u porastu, oko 10 posto u odnosu na jučer, kažu u Ini. U Osijeku je tako jutros izmjerena najniža temperatura ove godine, minus 22 Celzijeva stupnja. Niske temperature, kaže osječki meteorolog Željko Lazanin, potrajat će do petka, kada se već "očekuje jutarnja temperatura od minus 10, a dnevna oko 0 stupnjeva".

ZAGREB - Zagrebačkoj Gradskoj plinari INA nije smanjila isporuke prirodnog plina, ali je najavila takvu mogućnost, doznaje se danas iz Gradske plinare. Po njihovim podacima, potrošnja plina u Zagrebu ovih je dana oko 3,5 milijuna prostornih metara, što je oko 20 do 30 posto više u odnosu na prosjek za ovaj mjesec. U Gradskoj plinari kažu da bi u slučaju smanjenja isporuke plina to prije svega značilo obustavu isporuke industrijskim potrošačima.

ZAGREB - U Hrvatskoj je jučer zabilježena rekordna dnevna potrošnja električne energije od oko 58 milijuna kilovatsati, izvijestili su danas iz Hrvatske elektroprivrede. U HEP-u ističu da je ovih dana zbog ekstremne hladnoće zabilježena rekordna potrošnja struje u Hrvatskoj. Jučer je ostvarena maksimalna dnevna potrošnja električne energije od 57.872 megavatsati (približno 58 milijuna kilovatsati). Maksimalno opterećenje elektroenergetskog sustava iznosilo je 2.847 megavata. Usporedba s prethodnim godinama pokazuje da je ovih dana zabilježena najveća potrošnja u povijesti HEP-a.

ZAGREB - Nevladina udruga Eko Kvarner danas je uputila predstavku Vladi u kojoj upozorava da postoje ozbiljne sumnje da cijevi Jadranskog naftovoda nisu u zadovoljavajućem stanju kao i da ne postoji mogućnost dovoljno kvalitetne reakcije u slučaju incidenta, pogotovo u području Gorskog Kotara. Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić je na konferenciji za novinare rekao da su do tih spoznaja došli temeljem dokumentacije, izjava svjedoka i u razgovoru s domaćim i stranim stručnjacima. Piršić je pozvao Vladu da raspiše javni natječaj kako bi se izabrala nezavisna tvrtka za ispitivanje cijevi naftovoda na svim dionicama, tim prije što se predviđa povećano transportiranje ruske nafte koja sadrži visok postotak sumpora i vrlo je korozivna. Janaf je do sada "priznao" sedam incidenata, rekao je Piršić, ali i dodao kako ne stoje Janaf-ove tvrdnje da ti incidenti nisu ostavili posljedice na okoliš i ljude.

ZAGREB - Čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) usprotivili su se danas sklapanju nacionalnog sporazuma o politici plaća dok se prethodno ne ostvari čitav niz preduvjeta, kao što je izrada gospodarskog i socijalnog razvitka zemlje. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ustvrdio je da taj sindikat "neće srljati u takav pakt, a one središnjice koje to podržavaju nek se nose s time i sa svojim članstvom". Smatra da bi sindikati o tome ipak trebali pitati radnike za mišljenje. Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca dogovorili su u subotu u Karlovcu osnivanje skupine za izradbu sporazuma o plaćama u javnom i državnom sektoru.

ZAGREB - Ustavni sud odbio je danas kao neustavnu odluku Gradskog vijeća Oroslavja za raspisivanjem referenduma na kojemu su se stanovnici naselja Slatina trebali izjasniti o namjeri MUP-a da u bivšoj vojarni uredi prihvatilište za azilante. Odluka o raspisivanju referenduma donesena je u travnju prošle godine, a Ustavni sud smatra da bi izjašnjavanje građana o prihvatilištu za azilante bilo neustavno, jer nije riječ o pitanju u nadležnosti lokalne samouprave. Ustavni sud je ponovno odbio ukinuti zakonske odredbe koje zaštićenim najmoprimcima onemogućavaju stjecanje stanarskog prava i otkup stanova u privatnom vlasništvu.

ZAGREB - Hrvatski seljački savez, tvrdeći da su potpore stočarskoj proizvodnji lani smanjene za 40 posto, zatražio je danas od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića da javno objavi sve podatke o isplaćenim potporama u stočarstvu i poljoprivredi iz proračuna za 2004. godinu. Ocjenjujući stanje u hrvatskom stočarstvu svakim danom sve gorim, Hrvatski seljački savez u priopćenju kao probleme navodi i, nakon osam godina, ukidanje poticaja za proizvodnju rasplodnih junica te smanjenje poticaja za rasplodnu telad. Hrvatski seljački savez je još jednom upozorio na povećanje uvoza poljoprivrednih proizvoda, koji je lani iznosio 1,45 milijardi dolara, kao i na jak uvozni trgovački lobi.

ZAGREB - Hrvatski sabor počeo je raspravu o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga za 2002. i 2003., po kojemu se iz godine u godinu bilježi porast smrtnosti kod ovisnika, uglavnom zbog predoziranja. Izvješće je zastupnicima predstavio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Velimir Božikov, rekavši da je u 2003. za deset posto porastao broj umrlih od droge u odnosu na godinu ranije. Božikov je izvijestio da je 2003. bilo registrirano 5678 liječenih ovisnika o drogi, oko 2,3 posto manje nego godinu ranije, te da su u najvećem dijelu (4659) ovisnici bili muškarci. Najveći broj liječenih ovisnika 2003. je zabilježen u Istarskoj županiji, a slijede Zagreb, Šibensko-kninska i Zadarska županija.

ZAGREB - Svi saborski klubovi zastupnika u današnjoj su raspravi dali punu potporu Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji - Hini u njezinom budućem radu, ocjenjujući da bi i drugi mediji mogli slijediti Hinin primjer u nepristranom i objektivnom izvještavanju javnosti. U raspravi o Izvješću o radu Upravnog vijeća Hine od kolovoza 2003. do rujna 2004., u ime klubova, zastupnici su isticali da je nacionalna novinska agencija, sukladno Zakonu o Hini, uspješno završila preustroj iz državne u javnu ustanovu i da se uspješno razvija u uvjetima ograničenog medijskog tržišta i konkurencije. Ravnatelj Hine Mirko Bolfek rekao je da je Hina na dobrom putu, ali i da je blizu svojih 'limita', posebno financijskih, u ostvarenju cilja da omjer financiranja 2007. bude polovica iz proračuna, a polovica iz vlastitih sredstava. Najavio je da će od Vlade tražiti da financijski potpomogne otvaranje novog Hininog servisa Eu-Info, koji će pratiti događaje vezane uz pregovore o ulasku Hrvatske u EU, a koji će iziskivati i otvaranje dopisništva u Bruxellessu.

ŠIBENIK - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić istaknula je danas u Šibeniku da je Vlada odlučna u zaštiti okoliša pa će se u ovoj godini nastaviti rušiti bespravno sagrađene objekte koji se ne mogu uklopiti u prostorne planove. Na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa šibensko-kninskim županom i predstavnicima gradskih vlasti Šibenika i Vodica, ministrica je rekla da je lani srušeno više od 300 bespravnih objekata. Izvijestila je da prostorni planovi u gradovima i općinama na obalnom području moraju biti završeni do kraja svibnja, a u ostalom dijelu Hrvatske do kraja prosinca, te je najavila da bi prostorni plan Šibensko-kninske županije trebao za koji dan dobiti suglasnost Ministarstva. Ustvrdila je i da u Hrvatskoj više neće biti nekontroliranog gomilanja otpada, te da je osnivanje Fonda za zaštitu okoliša znatno pridonijelo bržoj i djelotvornijoj sanaciji komunalnih deponija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙