FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 8. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Na upit kako komentira napise u tjedniku "Globus" da je POA 2003. i 2004. prisluškivala neke hrvatske i strane novinare, predsjednik SDP-a Ivica Račan odgovorio je na konferenciji za novinare da o tome, kao bivši premijer, nije imao saznanja. No, naglasio je kako je iz "Globusova" teksta vidljivo da su takvi postupci prema novinarima obavljani krajem 2003. i početkom 2004., dakle dolaskom nove, HDZ-ove vlasti. Stoga, dodaje, ljude iz aktualne vlasti treba pitati o tome, kao i o tzv. prezentaciji tadašnjeg ravnatelja POA-e Franje Tureka, koju, ustvrdio je, nije vidio. "Ako je točno da je POA prisluškivala novinare onda zahtijevam učinkoviti istražni postupak i utvrđivanje istine", rekao je Račan.

ZAGREB - Demokarstki centar u današnjem priopćenju navodi da su predsjednik Stjepan Mesić i tadašnji premijer Ivica Račan znali zašto je POA 2003. i 2004., za mandata bivšeg ravnatelja Franje Tureka nadzirala novinare. DC podsjeća kako su Vijećem nacionalne sigurnosti tada kao i danas, supredsjedali premijer i Predsjednik Republike koji su i supotpisali Turekovo imenovanje te da te činjenice obvezuju Mesića i tadašnjeg premijera Račana da se javno odrede prema toj aferi. DC je pozvao predsjednika Mesića i premijera Sanadera da sazovu sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti, od kojega su zatražili da obavi stručni nadzor.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić podigao je jučer privatnu tužbu zbog klevete protiv Borisa Mikšića, a zbog izjave da je "Mesić od francuske obavještajne službe dobio vilu na francuskoj rivijeri". Mikšić je to o Mesiću izjavio u izbornoj kampanji za predsjednika Hrvatske u kojoj su obojica sudjelovala. Građansku parnicu Mesić je povjerio zagrebačkom odvjetniku Čedi Prodanoviću koji je protiv Mikšića podigao dvije tužbe - privatnu zbog klevete, te tužbu za naknadu štete u vrijednosti od 60 tisuća kuna. Predsjednik Mesić već je ranije najavio da će novac od odštete, koju će Mikšić, izgubi li na sudu morati platiti, darovati Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas da su slovenski mediji pogrešno prenijeli njegovu izjavu da će, odgode li se pregovori o pristupu Hrvatske EU, doći do krize vlasti koja će završiti prijevremenim izborima. "Moju izjavu slovenski su mediji krivo prenijeli, ne pada mi na pamet priželjkivati prijevremene izbore zbog datuma pregovora. No, ako se nastave negativni gospodarski trendovi prijevremeni su izbori mogući, ti se trendovi neće moći dugo braniti i pravdati", kazao je Račan na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Analiza uzoraka kemikalije pronađene krajem siječnja u blizini tunela Mala Kapela pokazuje da je riječ o otopini natrijevog aluminata koji se inače koristi u građevinskoj industriji kao aditiv za poboljšanje svojstava betona, doznaje se danas u MUP-u, čiji je Centar za kriminalistička vještačenja proveo analizu. "Ocjenu štetnosti analiziranog sadržaja po okolinu dat će mjerodavni stručnjaci zaštite okoliša, a rezultati analize iz Centra za kriminalistička vještačenja upućeni su u kriminalističku policiju koja nastavlja obradu cijelog slučaja", ističu u MUP-u.

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi danas je, uoči Korizme, pozvalo pušače da se suzdrže od pušenja jer time produžuju život i doprinose vlastitom zdravlju i zdravlju bližnjih, a pretilne osobe da se suzdrže od pretjeranog konzumiranja hrane. "Korizma može pomoći u jačanju snage duha i volje", ustvrdio je Božikov na konferenciji za novinare, održanoj u Zagrebu. Posljedice konzumiranja cigareta su velike. Svaki drugi pušač umire zbog bolesti uzrokovanih pušenjem. U svijetu godišnje zbog pušenja umre pet milijuna, a u Hrvatskoj 10.000 ljudi, naveo je Božikov.

ZAGREB - Peteročlano vijeće Vrhovnog suda danas je počelo razmatrati žalbu Fikreta Abdića na prošlogodišnju odluku tog suda kojom mu je potvrđena 20-godišnja zatvorska kazna Županijskog suda u Karlovcu zbog ratnog zločina počinjenog u tzv. autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, od 1993. do 1995. U novoj žalbi, koja se razmatra u ovom postupku, Abdić traži ukidanje presude i oslobađanje od krivnje jer tvrdi da u tzv. AP Zapadna Bosna nije bilo nikakvog organiziranog progona i ratnog zločina.

ZAGREB - Na naplatnim kućicama autoceste nedaleko Zagreba policija je sinoć uhitila 25-godišnjaka, zbog sumnje da je preko granice ilegalno pokušao prebaciti dva Indijca i dva državljana Bangladeša, izvijestila je danas policija. U policiji ističu da je mladić uhićen kada su u njegovu automobilu, zaustavljenom na naplatnim kućicama u Sv. Heleni, sinoć oko 18,30 sati zatečeni stranci bez ikakvih dokumenata. Kriminalistička obrada je u tijeku.

ZAGREB - Ciklus "Velikani dokumentarnoga filma" u MM Centru zagrebačkog Studentskog centra posvećen je poznatom francuskom filmskom stvaratelju i etnografu Jeanu Rouchu (1917.-2004.), jednom od nositelja glasovitog smjera u kinematografiji - filma istine (cinema verite). "Hommage a Jean Rouch" počeo je 7. veljače filmom "Ludi gazde" iz 1955. godine, koji je dobio Grand Prix na Međunarodnom biennalu u Veneciji. Ciklus je organiziran u suradnji s Francuskim kulturnim institutom. Rad Jeana Roucha i njegova suradnika Edgara Morina imao je golem utjecaj na filmaše francuskog Novog vala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙