FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alkohol predstavlja istu opasnost zdravlju kao i nikotin

LONDON, 5. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Alkohol je kao uzrok smrti iinvaliditeta jednako opasan kao cigarete i visoki krvni pritisak,tvrdi profesor Robin Room sa sveučilišta u Stockhomu.
LONDON, 5. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Alkohol je kao uzrok smrti i invaliditeta jednako opasan kao cigarete i visoki krvni pritisak, tvrdi profesor Robin Room sa sveučilišta u Stockhomu.

"Alkohol je u ukupnom postotku zastupljen sa 4 posto kao uzrok smrti u svijetu, što je skoro jednako kao cigarete (4,1 posto) i visoki krvni pritisak (4,4 posto)", izjavio je on za Reuters.

"Alkoholizam je bitan zdravstveni problem u svijetu. To je poseban problem kako u razvijenim tako i u nerazvijenim zemljama", dodao je Room.

On je zajedno sa svojim kolegama u časopisu Lancet objavio da alkoholizam ne izaziva teškoće samo ljudima koji su ovisnici o alkoholu već i njihovim bližnjima, povećavajući rizik od nasilja i ozljeda. Broj smrti zbog pušenja veći je kod starije populacije dok alkohol pogađa i mlađe uzraste.

Jedan od načina smanjenja opasnosti od alkohola je povećavanje cijena alkoholnih pića, naglasio je Room. Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da bi se povećanjem cijena pića smanjila ovisnost od alkohola za 28,8 posto kod muškaraca i 37,4 posto kod žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙