FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smijenjen predsjednik bugarskog parlamenta

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Bugarski zastupnici u petak suopozvali predsjednika bugarskog parlamenta Ognjena Gerdžikova, kojegaoporba optužuje za "kršenje Ustava jer je parlament podvrgnuo izvršnojvlasti".
ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Bugarski zastupnici u petak su opozvali predsjednika bugarskog parlamenta Ognjena Gerdžikova, kojega oporba optužuje za "kršenje Ustava jer je parlament podvrgnuo izvršnoj vlasti".

Glasujući za opoziv predsjednika parlamenta, prvi put od pada komunizma, socijalisti (PSB, bivši komunisti) udružili su glasove s trima strankama desnice, piše agencija France presse.

Za opoziv predsjednika parlamenta glasovalo je 119 zastupnika oporbe, a protiv je bilo 114 zastupnika vladine koalicije u kojoj su Nacionalni pokret Simeon II (čiji je član Gerdžikov) te manjinska turska stranka.

Gerdžikova optužuju da je kršio parlamentarne propise pomažući manjinskoj vladi da izbjegne parlamentarnoj kontroli. Poglavito se to odnosi na njegovu akciju prošloga tjedna kada je spriječio parlamentarnu istragu privatizacije duhanske industrije Bulgartabac, o čemu ovisi 300.000 radnih mjesta.

Prema poslovniku bugarskog parlamenta u kojemu je 240 zastupnika, novi predsjednik mora biti imenovan u roku od dva tjedna, podsjeća Reuters.

Promatrači ocjenjuju da bi zbog današnjih događaja u parlamentu moglo doći i do rušenja vlade premijera Simeona Sakskoburggotskog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙