FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na dnu Marijanske brazde otkriveni mikroskopski organizmi

WASHINGTON, 4. veljače 2005. (Hina/AFP) - Mikroskopski jednostaničniorganizmi, među kojima je velik broj nepoznat, otkriveni su unajdubljim dijelovima Tihog oceana na 10.896 metara dubine, premapodacima japanskih znanstvenika čije je otkriće u četvrtak objavljenou SAD-u.
WASHINGTON, 4. veljače 2005. (Hina/AFP) - Mikroskopski jednostanični organizmi, među kojima je velik broj nepoznat, otkriveni su u najdubljim dijelovima Tihog oceana na 10.896 metara dubine, prema podacima japanskih znanstvenika čije je otkriće u četvrtak objavljeno u SAD-u.

Ti su organizmi pronađeni u komadu sedimenta iz ponora Challenger jugozapadno od otoka Guam, u pacifičkoj Marijanskoj brazdi.

Ti tipovi planktona obično su bujni blizu površine oceana i imaju krutu ljušturu, primijetili su istraživači sveučilišta Shizuaka u Japanu u rezimeu istraživanja objavljena u časopisu Science od 4. veljače.

Te stotine foraminifera iz velikih dubina imaju naprotiv meke stijenke, rekli su istraživači naglašavajući veliku geološku i biološku važnost tog otkrića.

Vrsta kojoj pripadaju nove foraminifere uključuje jedinu vrstu koja je emigrirala u slatku vodu i na tlo.

Analiza njihove DNK kaže da potječu od organizma iz prekambrijskog doba (prije više od 500 i 600 milijuna godina), iz kojih su se razvili složeniji organizmi, kažu istraživači.

Ponor Challenger, čija se geološka dob smješta između 6 i 9 milijuna godina, bio je pribježište za te mikroorganizme koji su se postupno mogli prilagoditi vrlo visokim tlakovima.

U tim dubinama pritisak vode je 1100 puta jači od onog u atmosferi na površini oceana.

Ti organizmi vjerojatno mogu preživjeti apsorbirajući čestice organske materije pale s površine ili tvari koje su se raspale u slanoj vodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙