FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte razgovarala s Barrosom

BUXELLES, 3. veljače 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda(ICTY) Carla del Ponte sastala s u četvrtak popodne u Bruxellesu spredsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, s kojim jerazgovarala o suradnji zemalja zapadnog Balkana s ICTY-em.
BUXELLES, 3. veljače 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte sastala s u četvrtak popodne u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, s kojim je razgovarala o suradnji zemalja zapadnog Balkana s ICTY-em.

Del Ponte i Barroso nisu nakon sastanka davali izjave novinarima, a kako se saznaje od visokog izvora Komisije, tužiteljica je izvijestila Barrosa o radu Haškog suda i tužiteljstva i o suđenjima, te o problemima nedovoljne suradnje zemalja bivše Jugoslavije sa sudom, uključujući i Hrvatsku.

Kada je riječ o Hrvatskoj, Del Ponte smatra da puna suradnja znači uhićenje generala Ante Gotovine, rekao je isti izvor.

Barrroso je izrazio nadu da će doći do pune suradnje hrvatskih vlasti s Haagom, rekao je izvor, ističući kako će biti "vrlo teško za Komisiju i za Europsko vijeće odobriti početak pristupnih pregovora s Hrvatskom za 17. ožujka ako ICTY ne izvijesti da postoji puna suradnja.

Ostvarivanje pune suradnje Hrvatske s Haagom važno je kao test i primjer za ostale zemlje regije, naveo je izvor.

Del Ponte je prijepodne u Bruxellesu sudjelovala na sastanku Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), a razgovorala je i s visokom predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Nakon sastanka sa Solanom na konferenciji za novinare je pozdravila javni poziv hrvatskog premijera Ive Sanadera na uhićenje Gotovine. Potvrđujući da je u kontaktu s hrvatskom Vladom oko Gotovine, odbila je iznijeti podrobnosti, no kazala je da je sigurno da "premijer Sanader želi postići da se Gotovina dragovoljno preda, ali on nije iskoristio svoj trenutak".

"Vrlo me odobrovoljilo kada nam je premijer Sanader proteklih dana rekao, a to je ponovio i javno, da je spreman uhititi Gotovinu. Mislim da će se to vrlo brzo učiniti", istaknula je Del Ponte.

Na pitanje o mogućnosti da preporuči početak pregovora s Hrvatskom i ako Gotovina ne bude u Haagu, odgovor je prepustila Solani, rekavši kako izbjegava politiku i samo je potrebe Suda objasnila vlastima, te će biti zadovoljna ako to pridonese njihovu ostvarenju.

Solana je ponovio kako je puna suradnje s ICTY-em preduvjet za pregovore, zapisan u odlukama Europskog vijeća i Vijeća ministara, te da će EU prije odluke saslušati Del Ponte, čiji će stav biti "apsolutno temeljan".

Del Ponte i Solana zajednički su naglasili važnost 2005. godine u radu ICTY-e, posebno zbog činjenice da se ove godine obilježava 10-godišnjica genocida u Srebernici, a njegovi glavni vinovnici Radovan Karadžić i Ratko Mladić, još su na slobodi. Del Ponte je ponovo pozvala međunarodnu zajednicu na jačanje napora za njihovo uhićenje, a Solana je čelnike SCG, Hrvatske i BiH upozorio da će bez čvrste i poštene suradnju sa Haškim sudom njihove zemlje imati teškoće u približavanju EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙