FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 3. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 3. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Hrvatski će sabor danas u nastavku 12. sjednice nastaviti jučer započetu raspravu o HDZ-ovu prijedlogu osnivanja istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi jesu li Zlatko Tomčić (HSS) i Radimir Čačić (HNS) u vrijeme dok su obnašali dužnosti predsjednika Sabora, odnosno ministra graditeljstva, obnove i razvitka, bili u sukobu interesa. Sudeći po jučerašnjoj raspravi, Sabor će osnovati to povjerenstvo jer su se HDZ-ovu prijedlogu usprotivili jedino klubovi SDP-a, HSP-a i IDS-a. Na dnevnom su redu tekuće sjednice i prijedlozi osnivanja još dvaju istražnih povjerenstava: povjerenstva koje bi trebalo utvrditi okolnosti pod kojima je poništen prvi natječaj za dodjelu koncesije za trećeg mobilnog operatera u Hrvatskoj, koja je u ponovljenom natječaju dodijeljena konzorciju "Tele2" te povjerenstva koje bi trebalo ispitati jesu li agenti POA-e prekršili zakon ispitujući novinarku Helenu Puljiz.

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas bi trebala utvrditi Konačni prijedlog zakona o obveznim odnosima i poslati ga Saboru na raspravu i donošenje. Novim bi se zakonom o obveznim odnosima uredilo i pitanje kamata, pa bi se zakonske zatezne kamate vezale uz eskontnu stopu Hrvatske narodne banke, a ograničila bi se i najviša ugovorna kamatna stopa. Odredbe o kamatama iz novog zakona, kako je bilo predviđeno u prijedlogu za prvo čitanje, primjenjivale bi se za dvije godine, a do tada bi vrijedio postojeći Zakon o kamatama. Novi zakon predviđa novine vezane i za naknadu nematerijalne štete, pa bi primjerice u slučajevima ozljeda u prometnim nesrećama kamata počela teći danom podnošenja tužbe, te neke nove institute, kao što su ugovori o posudbi i darovanju, o doživotnom i dosmrtnom osiguranju, i slično. Koje će se teme još naći pred članovima Vlade, odlučit će uži kabinet koji se sastaje prijepodne. Po dostupnim informacijama, za uži kabinet pripremljen je Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći stradalnicima iz Domovinskog rata.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je jučer kako bi bilo dobro da se odbjegli general Ante Gotovina preda, ali da je Hrvatska svejedno obvezna utvrditi gdje se on nalazi. Hrvatska je to obvezna učiniti i radi davanja mogućnosti generalu Gotovini da se izjasni o onome što se dogodilo i za što ga se tereti prema optužnici, ali i radi naše povijesti, kazala je ministrica na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Dodala je kako se teško može prihvatiti činjenica da sve one stvari s neprihvatljivim sadržajem kakav postoji u optužnici protiv generala Gotovine, ostanu dugi niz godina. Ministrica Škare-Ožbolt ocijenila je da prekjučerašnji zajednički istup predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera samo još jasnije pokazuje kako Hrvatska čini sve što je moguće kako bi otkrila gdje se Gotovina nalazi. "Ta poruka govori da će Hrvatska doista učinit sve, kako bi konačno prestale špekulacije koje se uvijek javljaju kod važnih događaja, da se ne poduzimaju svi potrebni koraci", kazala je ministrica pravosuđa. Ponovila je da Vlada nije u kontaktu s Gotovinom, a zanimljivim je ocijenila da oni koji tvrde kako je odbjegli general u Hrvatskoj, nikada ne kažu gdje se točno nalazi.

OPATIJA - U organizaciji Instituta za europsko pravo i poredbeno zakonodavstvo riječkog Pravnog fakulteta u Opatiji počinje dvodnevni međunarodni znanstveni skup "Zaštita potrošača i ulagatelja u europskom i hrvatskom pravu - izazovi međunarodnog tržišta roba i kapitala". Na skupu se sudjelovati stručnjaci iz Njemačke, Italije, SAD-a i Hrvatske, a raspravljat će se o razini pravne zaštite potrošača u europskom pravu i stupnju usklađenosti hrvatskog prava s europskim pravom te dostupnosti pravne zaštite u domaćem i inozemnom okruženju. Bit će predstavljene odrednice Nacionalnog programa zaštite potrošača, a razgovarat će se i o pravnim problemima koji su nastali u provedbi Zakona o zaštiti potrošača.

ZAGREB - Stranim je državljanima, od 1995. do kraja 2004. godine, pozitivno riješeno 3.444 zahtjeva za kupnjom nekretnina u Hrvatskoj, doznaje se iz Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva vanjskih poslova. Zahtjevi stranih državljana prvenstveno se odnose na izgrađeno i neizgrađeno građevinsko zemljište, a slijede stanovi i apartmani, uglavnom na obali. Stjecanje prava vlasništva nad nekretninama u Hrvatskoj regulirano je Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koji kaže da stranci mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj ako postoji reciprocitet, odnosno ako njihove zemlje istu mogućnost daju hrvatskim državljanima. No, stranci kupuju nekretnine i mimo toga postupka, osnivajući tvrtke u Hrvatskoj putem kojih onda lakše i brže dolaze do zemljišta i objekata na kojima grade i apartmane za iznajmljivanje.

SPLIT - Radnici imotske tvrtke Imostroj u stečaju odustali su od za danas najavljenog prosvjeda na Markovu trgu u Zagrebu jer su Ministarstvo financija i Središnji državni ured za zapošljavanje uputili Županijskom državnom odvjetništvu svu dokumentaciju potrebnu za isplatu njihovih potraživanja, potvrdio je voditelj županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) Jozo Marić. Nakon što Županijsko državno odvjetništvo u Splitu dostavi Trgovačkom sudu podnesak kojim se potvrđuje vladina odluka o odustajanju od razlučnog prava nad imovinom imotske tvrtke u korist 168 bivših radnika, koji su posljednju plaću primili još prije šest godina, bit će ispunjene sve zakonske pretpostavke za isplatu oko 6,2 milijuna kuna potraživanja, od čega najveći dio ide za neisplaćene radničke plaće i otpremnine, rekao je Marić.

ZAGREB - Investicijski fond "Quaestus Private Eqiuty Partneri" iz Zagreba, koji je Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) predao obvezujuću ponudu za osnivanje javno-privatnog partnerstva (JPP) u hotelskoj tvrtki Sunčani Hvar, zatražit će od HFP-a da njihovu i drugu ponudu luxemburške tvrtke "Orco Hotel Group" u cijelosti objave na web stranicama HFP-a. Najavio je to jučer Borislav Škegro, jedan od tri punopravna partnera u fondu Quaestus. Budući je riječ o javno privatnom partnerstvu Škegro smatra da bi HFP obje obvezujuće ponude za JPP u Sunčanom Hvaru trebao staviti na svoje web stranice zbog interesa javnosti i kako bi proces JPP-a bio što transparentniji. U vezi s tim u HFP-u su jučer kazali da takav zahtjev još nisu zaprimili te da će ga razmotriti ako ga dobiju. Iz HFP-a dodaju da su obvezujuće ponude za Sunčani Hvar javno i pred novinarima otvorene 21. siječnja, kada su i predočeni svi bitni elementi iz obje ponude.

ZAGREB - Knjiga "U se vrime grodišća", fra Izaka Špralje, crkvenoga glazbenika, muzikologa i dirigenta, predstavljena je sinoć u Muzeju Mimara. Autor je u knjizi objavio pretiske najstarijih napjeva te najpopularnije hrvatske božićne pjesme, koja se - prema njegovim istraživanjima - najranije spominje u 11. stoljeću. Božićna popjevka "U se vrime godišća" u Hrvatskoj se pjevala na više od sto napjeva, koji su zasigurno najbogatije očitovanje hrvatskog crkvenog pučkog pjevanja. Pjesma ima oko 40 kitica, a autor kao zanimljivost navodi da se ona u Šibeniku pjevala na hrvatskom i latinskom jeziku, te na tri napjeva. Prema sačuvanim pisanim spomenicima Hrvati su pjesmu "U se vrime godišća" pjevali na sjeveru i jugu domovine, a zbog bogatstva hrvatske glazbene izričajnosti, ona je prozvana 'pjesmom nad pjesmama', a naročito među božićnim pjesmama, istaknuo je fra Izak Špralja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙