FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici Imostroja odustali od prosvjeda

SPLIT,2. veljače 2005.(Hina) - Radnici imotske tvrtke Imostroj ustečaju odustali su od za sutra najavljenog prosvjeda na Markovu trguu Zagrebu jer su Ministarstvo financija i Središnji državni ured zazapošljavanje uputili Županijskom državnom odvjetništvu svudokumentaciju potrebnu za isplatu njihovih potraživanja, potvrdio jevoditelj županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) JozoMarić.
SPLIT,2. veljače 2005.(Hina) - Radnici imotske tvrtke Imostroj u stečaju odustali su od za sutra najavljenog prosvjeda na Markovu trgu u Zagrebu jer su Ministarstvo financija i Središnji državni ured za zapošljavanje uputili Županijskom državnom odvjetništvu svu dokumentaciju potrebnu za isplatu njihovih potraživanja, potvrdio je voditelj županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) Jozo Marić.

Nakon što Županijsko državno odvjetništvo u Splitu dostavi Trgovačkom sudu podnesak kojim se potvrđuje vladina odluka o odustajanju od razlučnog prava nad imovinom imotske tvrtke u korist 168 bivših radnika, koji su posljednju plaću primili još prije šest godina, bit će ispunjene sve zakonske pretpostavke za isplatu oko 6,2 milijuna kuna potraživanja od čega najveći dio ide za neisplaćene radničke plaće i otpremnine, rekao je Marić.

Vlada je tu odluku donijela još u rujnu prošle godine, podsjetio je Marić, te je kao odgovorne za "odugovlačenje s njezinim ostvarenjem" prozvao mjerodavno ministarstvo i Središnji ured za zapošljavanje, jer je dokumentacija o tome na adresu Županijskog državnog odvjetništva stigla tek jučer, odnosno nakon što su bivši radnici Imostroja uputili pismo premijeru Ivi Sanaderu u kojemu su tražili obrazloženje za neprovođenje odluke o ustupanju potraživanja u njihovu korist, te najavili prosvjedni skup u Zagrebu.

Naglasio je kako su radnici ipak "zahvalni Vladi što je iskazala visok stupanj socijalne osjetljivosti".

Idućih bi dana tako, najavio je Marić, stečajna upraviteljica Imostroja trebala operacionalizirati vladinu odluku i početi s isplatom potraživanja. Od 6,2 milijuna kuna državnih potraživanja, prenesenih na bivše radnike, namirit će se i troškovi stečajnog postupka, odnosno Trgovački sud, no HUS-ov čelnik smatra kako poštivanje te zakonske obveze neće bitno umanjiti iznos koji će na kraju pripasti radnicima.

HUS je danas zagrebačkoj Policijskoj upravi i službeno uputio dopis u kojemu se, rekao je Marić, navodi kako bivši radnici Imostroja odustaju od prosvjednog skupa ispred sjedišta vlade "budući da više ne postoje razlozi za njegovo održavanje".

Takozvana afera Imostroj prošle je godine uzburkala javnost budući da je oporba u Saboru tražila smjenu ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, navodeći kako se ministar upleo u sumnjive poslovne transakcije oko Imostroja. "Optužili" su ga da je imotskom poduzetniku Ivanu Karinu, suvlasniku tvrtke svoje supruge, omogućio da postane vlasnik imovine Imostroja, a nakon čega se Vlada odrekla svojih potraživanja u korist bivših radnika, što je protumačeno kao dokaz "sukoba interesa" i korupcijske afere u koju je umiješan ministar Žužul.

Državno odvjetništvo nije pronašlo elemente kaznenog djela u slučaju Imostroja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙