FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erdogan sumnja u demokratičnost iračkih izbora

ANKARA, 29. siječnja 2005. (Hina) - Turski premijer Recep TayyipErdogan izjavio je kako smatra da opći irački izbori, prvi nakonuklanjanja s vlasti režima Sadama Huseina, neće biti demokratični,javili su u subotu turski mediji.
ANKARA, 29. siječnja 2005. (Hina) - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako smatra da opći irački izbori, prvi nakon uklanjanja s vlasti režima Sadama Huseina, neće biti demokratični, javili su u subotu turski mediji.

Erdogan je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, na improviziranoj konferenciji za tisak, rekao da nedjeljne iračke izbore vidi više kao tranziciju prema demokraciji.

Turski premijer iznio je pritom ocjenu da će odbijanje najvećih sunitskih političkih stranaka i koalicija da sudjeluju u izbornoj utrci ostaviti vrlo teške i složene posljedice na cjelokupni poratni politički život Iraka.

Erdogan je pozvao SAD i UN da ne dozvole, kako je kazao, negativan razvoj političkih i drugih zbivanja oko grada Kirkuka, na sjeveru zemlje. "Ako se to ne učini, morat će se platiti vrlo visoka cijena takve greške", upozorio je.

Turska već mjesecima uporno upozorava na nasilnu izmjenu demografske strukture na području Kirkuka i njegove okolice gdje se nalazi oko 5 posto poznatih svjetskih rezervi najkvalitetnije nafte. Tvrdi se da je u oblast Kirkuka doselilo oko 350.000 Kurda kako bi se osigurala njihova izborna pobjeda na lokalnoj razini.

Jedan od visokih kurdskih dužnosnika Nahcivan Barzani u subotu je jasno stavio do znanja da je Kirkuk "povijesni kurdski grad". On je izrazio spremnost da se takav status grada brani po svaku cijenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙