FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet, za srijedu 26. siječnja

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za srijedu, 26. siječnja:
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 26. siječnja:

PARIZ - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks razgovarat će s predsjednikom Nacionalne skupštine Jeanom Louisom Debreom, predsjednikom Senata Christianom Ponceletom, a primit će ga i francuska ministrica za europske poslove Claudia Haignere. Teme razgovora bit će bilateralni odnosi i mogućnosti njihovog produbljivanja te predstojeći pregovori Hrvatske s EU kao i reforme koje je ostvarila za brže pristupanje Uniji.

DAVOS - Svjetski gospodarski forum (do 30. siječnja). Petodnevni skup okupit će više od 2250 sudionika iz 96 zemalja svijeta.

DEN HAAG - Haško suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću nastavlja se izvođenjem novog svjedoka obrane. Milošević je optužen za zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, te za genocid u BiH. U utorak je svjedočio Mitar Balević, Srbin s Kosova i lokalni dužnosnik Miloševićevog SPS-a koji se svojim tvrdnjama o progonu kosovskih Srba suprotstavio optužbama haškog tužiteljstva o sustavnom progonu kosovskih Albanaca koji je kulminirao egzodusom njih 800 tisuća u 1999. godini.

BEOGRAD - Svjedočenjem bivšeg načelnika Uprave sigurnosti JNA Aleksandra Vasiljevića na beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine nastavlja se suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine. Vasiljević, koji je u haškoj optužnici protiv Slobodana Miloševića označen kao sudionik u "zajedničkom zločinačkom pothvatu", posvjedočio je u postupku protiv Miloševića da je za zločin na Ovčari odgovorna paravojna postrojba "Leva Supoderica", koju je osnovala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Njezin zapovjednik Milan Lančužanin i pripadnici te postrojbe, uz pripadnike Teritorijalne obrane Vukovara, optuženi su u postupku pred Specijalnim sudom u Beogradu.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predstavlja u Europskom parlamentu strateške prioritete svoje Komisije u idućih pet godina, u kojima najvažnije mjesto zauzima reforma Lisabonske strategije.

WASHINGTON - Američki Senat glasuje o potvrdi Condoleezze Rice za državnu tajnicu.

WASHINGTON - Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage putuje u Bruxelles na konzultacije sa supredsjedateljima Tokijske donatorske konferencije o obnovi i razvitku Šri Lanke.

PORTO ALEGRE, Brazil - Svjetski socijalni forum (do 31. siječnja).

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Bernard Ćavar

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Večer: Sonja Djerasimović

Tel. 385 1 4808 645

Fax. 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙