FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 22. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 22. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Najviša stranačka tijela Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Klub zastupnika HDZ u Hrvatskom saboru analizirali su danas protekle predsjedničke izbore i pripreme za predstojeće lokalne izbore koji bi se trebali održati na proljeće, izvijestio je novinare predsjednik stranke Ivo Sanader. HDZ-ovo stajalište u odnosu prema različitim inicijativama s terena za promjenom datuma lokalnih izbora je da se oni održe sukladno zakonu - u treću nedjelju u svibnju. HDZ nije i neće ići s inicijativom za promjenom datuma lokalnih izbora, rekao je Sanader, podsjetivši da su to predlagale neke jedinice lokalne samouprave u turističkim mjestima. One su smatrale da nakon izbora treba mjesec dana za formiranje koalicija, gradskih i županijskih vijeća, pa bi se to oduljilo u turističku sezonu.

PULA - Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić podupro je danas na konferenciji za novinare u Puli jučerašnji sastanak hrvatskog i slovenskog premijera Janeza Janše i Ive Sanadera, ocjenjujući ga pomirljivim i dobrosusjedskim. Istaknuo je pritom da se njihovi "sadašnji tonovi" razlikuju od onih kada su bili u oporbi. Dijalog između vlada je nužan i pridonosi ozračju dobrosusjedskih odnosa, rekao je, ističući kako se nada da neće biti daljnjeg zaoštravanja hrvatsko-slovenskih odnosa. Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin smatra da su, kako je rekao, u problem Piranskog zaljeva, to jest Savudrijske vale "dosad bili involvirani desničari sa slovenske i hrvatske strane dok su bili u oporbi", a sada, kada su na vlasti, "ne mogu više nastupati s tih pozicija".

OSIJEK - Saborski zastupnik HNS-a Antun Kapraljević izjavio je danas u Osijeku kako ta stranka neće odustati od zahtjeva da se osnuje istražno povjerenstvo za ispitivanje načina na koji su imovinu stjecali premijer Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova u ostavci Miomir Žužul. Na konferenciji za novinare Kapravljević je kazao kako je "priča o navodnom ratu istražnim povjerenstvima" krenula tek nakon ovog zahtjeva HNS-a, ocijenivši kako "vjerojatno nekome ne odgovara da se to povjerenstvo osnuje". Ustvrdio je da je HNS odbio, kako je rekao, posredničku ponudu SDP-a o ukidanju svih istražnih povjerenstava, a da je nakon toga uslijedilo povlačenje potpisa sa zahtjeva za osnivanjem ovog povjerenstva. Potpise su povukli Šime Lučin (SDP) te Zlatko Kramarić i Ivo Banac (LS).

JASENICE - Priredbama pod zajedničkim nazivom "Da se ne zaboravi" u općini Jasenicama podno Velebita danas je proslavljena 12. obljetnica Vojno-redarstvene akcije "Maslenica" i 13. obljetnica priznanja neovisne i samostalne hrvatske države. Proslavu su organizirale općina Jasenice, Novigrad i Posedarje. Već tradicionalno, dr. Velimir Šušak, poznati hrvatski plivački maratonac, danas je u spomen na akciju "Maslenica" plivao od starog masleničkog mosta do Obale dr. Franje Tuđmana u Maslenici. Dionicu dugu oko tisuću matara dr. Šušak je preplivao za 15-ak minuta. Temperatura mora bila je sedam stupnjeva, kao i temperatura zraka. Organiziran je i trkački maraton od Novigrada do Maslenice, a u njemu su sudjelovali zadarski atletičari.

ZAGREB - Videokonferencijski seminar za nastavnike informatike i računalstva o izradi interaktivnih školskih portala održan je danas, putem akademske i istraživačke računalne mreže CARNeta, na pet hrvatskih tehničkih fakulteta. Predavanje s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pratilo je oko 200 nastavnika informatike i računalstva Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Tehničkog fakulteta u Rijeci, Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu i Sveučilišta u Zadru. Seminar je organizirao Zavod za školstvo Republike Hrvatske u sklopu, kako je priopćio, svojih aktivnosti na kontinuiranom stručnom usavršavanju nastavnika.

ZAGREB - U četiri kaznena djela koja su se u protekla 24 sata dogodila u Zagrebu žrtve su maloljetnici, kojima su pod prijetnjom, čak i nožem, ukradeni mobiteli i novac, rečeno je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Policijskoj upravi. Policija je priopćila da su najvjerojatnije počinitelji svih tih djela Romi. Policija je izvijestila da je jučer ujutro u Ulici Gjure Prejca u Dubravi nepoznati počinitelj ušao u zajedničku garažu, te je kroz već razbijeno vjetrobransko staklo zapalio automobil VW transporter zagrebačkih registarskih oznaka 34-godišnjeg vlasnika, a u požaru je oštećen i Fiat stilo.

OSIJEK - Policija je u kući 22-godišnjeg mladića iz Karanca u Baranji pronašla veću količinu oružja, priopćila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. U premetačini na temelju sudskog naloga policajci iz Belog Manastira pronašli su i oduzeli tri automatske puške, sedam ručnih bombi, 18 spremnika za streljivo i veću količinu streljiva. Protiv 22-godišnjaka će biti podnesena kaznena prijava.

ŠIBENIK - Vijeće šibenskog Međunarodnog dječjeg festivala (MDF) na današnjoj je sjednici potvrdilo nove članove i prihvatilo pravila 45. festivala, koji će se održati u Šibeniku od 18. lipnja do 2. srpnja ove godine. Na natječaj, koji je bio otvoren do 15. siječnja, stiglo je 16 prijava za dramski program, 10 za lutkarski te 12 za glazbeno-scenski program, a prema pravilima 45. festivala, konačni program bit će utvrđen polovicom travnja. Za službeni program bit će izabrane po četiri predstave. Za službeni dio ovogodišnjeg MDF-a već je izabrano osam ansambala od gotovo stotinu prijavljenih iz 40 zemalja, među kojima su Kanada, Alžir, BiH, Irska, Italija, Izrael, Letonija i Wales, a u neslužbenom programu na trgovima i ulicama nastupit će i ansambli iz Poljske, Brazila, SAD-a i Mađarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙