FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kobe: Završena konferencija o prirodnim katastrofama

KOBE, 22. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodna zajednica obvezalase u subotu, nakon petodnevne konferencije u japanskom Kobeu, da ćeizgraditi sustav za pravodobno obavješćivanje i prevenciju šteta odtsunamija, mjesec dana pošto su orijaški tsunamiji poharali obalejužne Azije.
KOBE, 22. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodna zajednica obvezala se u subotu, nakon petodnevne konferencije u japanskom Kobeu, da će izgraditi sustav za pravodobno obavješćivanje i prevenciju šteta od tsunamija, mjesec dana pošto su orijaški tsunamiji poharali obale južne Azije.

No, kao što se i predviđalo, završna izjava i "okviri djelovanja za razdoblje od 2005. do 2015." sa svjetske konferencije o sprječavanju prirodnih katastrofa jesu općeniti dokumenti i u njima nema točno utvrđenih rokova, što je izazvalo kritiku nevladinih organizacija.

"U sljedećem desetljeću moramo upola smanjiti ljudske gubitke koji su posljedica prirodnih katastrofa", upozorio je UN-ov koordinator za humanitarnu pomoći Jan Egeland.

Na konferenciji je sudjelovalo 4.500 stručnjaka i čelnici iz 168 država.

U završnoj izjavi s konferencije ističe se da je "iznimno važno da se smanjenje rizika od prirodnih katastrofa postavi kao prioritetna zadaća".

Egeland je priznao da su zaključci konferencije prilično simbolični, ali su zato "moralno" korisni.

UN je izabrao grad Kobe kao mjesto održavanja ove konferencije budući da je 17. siječnja obilježena deseta obljetnica strašnog potresa iz 1995. u kojemu je smrtno stradalo 6.400 građana te velike japanske luke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙