FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šah - Najviše dva stranca u klubovima

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Na drugoj sjednici Upravnog odboraHrvatskog šahovskog saveza koju je vodio predsjednik Saveza StjepanŠturlan doneseno je nekoliko važnih odluka iz domene sustavanatjecanja, te određivanja priprema naših selekcija za Mitropa kup iEuropsko prvenstvo.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Na drugoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog šahovskog saveza koju je vodio predsjednik Saveza Stjepan Šturlan doneseno je nekoliko važnih odluka iz domene sustava natjecanja, te određivanja priprema naših selekcija za Mitropa kup i Europsko prvenstvo.

Najznačajnija je novost da će od 1.01.2006. godine u sastavima naših prvoligaša moći igrati najviše po dva stranca, a u svim nižim ligama samo po jedan stranac. Pri tome se pod pojmom stranac podrazumijevaju svi oni igrači koji nisu na hrvatskoj rang listi, bez obzira imaju li hrvatsku putovnicu ili ne. Novost je i da se za momčadsku, odnosno ekipnu pobjedu ukida bonifikacija od jednog dodatnog boda, tako da će o konačnom poretku odlučivati samo bodovi osvojeni u odigranim partijama.

Seniorske momčadi i dalje će biti sastavljene od 6 igrača, a juniorske od četiri, dok će šahistice igrati na tri ploče.

Izbornik hrvatske reprezentacije velemajstor Krunoslav Hulak najavio je da će na sljedećem Mitropa kupu Hrvatsku predstavljati mlada momčad jer je to poligon za stjecanje iskustava. Već sada je sigurno da će nastupiti prva četiri igrača iz pobjedničke momčadi s prošlogodišnjeg natjecanja u Slovačkoj (Ante Brkić, Alojzije Janković, Davorin Kuljašević i Ante Šarić), a peti igrač bit će naknadno određen.

U momčadi za Europsko prvenstvo igrat će samo najbolji igrači, a u ovom trenutku samo su Zdenko Kožul i Mladen Palac potpuno sigurni. Ostala trojica odredit će se nakon priprema, koje će se provesti u dvije etape od po 5 dana, a na njima će sudjelovati osam kandidata. Uz "nedodirljivi" dvojac tu će biti još Ognjen Cvitan, Robert Zelčić, Hrvoje Stević, Goran Dizdar i najvjerojatnije Bogdan Lalić.

Natjecanje za Kup HŠS bit će otvoreno, a dobit će i međunarodni karakter. Igrat će se 9 kola u 7 dana, a pravo sudjelovanja neće imati samo registrirani klubovi i sekcije, već i "grupe građana" čime se otvara prostor za uključivanje što više sponzora u ovu popularnu manifestaciju. Posebno će se nagrađivati najuspješniji hrvatski klubovi, a posebno klubovi iz inozemstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙