FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 18. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Saborski Odbor za zakonodavstvo jednoglasno je danas podržao Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU za 2005., koji se predlaže kao dodatak Nacionalnom programu za pridruživanje EU, a po kojemu bi Hrvatski sabor u ovoj godini trebao donijeti 36 tzv. europskih zakona. Osim tih 36 zakona, kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s onim u EU, Sabor bi, po predloženom Planu, trebao donijeti i 168 podzakonskih akata te 135 mjera iz Plana provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Planom se predviđa da bi Hrvatska, za provedbu tih usklađenih zakona, u ovoj godini trebala izdvojiti oko 1,6 milijardi kuna, a po projekcijama, u iduće dvije godine ukupno 5,7 milijardi kuna.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić izjavio je danas da je u njegovom Ministarstvu već formiran tim za izmjene Zakona o policiji kojima bi se povećala zaštita policajaca na dužnosti, kao što traže i sindikati. Na pitanje planiraju li se zakonskim izmjenama povećati ovlasti policajaca u korištenju vatrenog oružja, Mlinarić je rekao da će se zakonske odredbe u tom pitanju "voditi europskim standardima". Ocijenio je da je zbog što kvalitetnije zaštite policajaca nužno prilagoditi i Kazneni zakon koji je, kako je kazao, u tom pitanju "nedorečen".

ZAGREB - Hrvatska policija danas je od njemačkih kolega preuzela 12 terenskih vozila namijenjenih nadzoru državne granice i doniranih u okviru Protokola o pružanju pomoći u obrazovanju i opremanju hrvatske policije. Ugovor o primopredaji vozila u Ravnateljstvu policije potpisali su ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić i njemački veleposlanik u Zagrebu Juergen A. R. Staks. Šest vozila isporučeno je krajem prošle godine, a još toliko u posljednjih nekoliko dana. Svako terensko vozilo u potpunosti je opremljeno za potrebe granične policije, a vrijedno je oko 60 tisuća eura. Mlinarić je najavio da će dio policajaca iz drugih službi uskoro prijeći u graničnu, jer Hrvatska prema europskim normativima još uvijek ima previše policajaca u odnosu na broj stanovnika.

ZAGREB - Predsjednik Kluba zastupnika HNS/PGS-a Dragutin Lesar danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru izjavio da mu je jedan član Vlade, kojeg nije želio imenovati, prijetio da će protiv njega upotrijebiti "sva sredstva i načine" ako njegov klub ne odustane od osnivanja povjerenstva koje bi ispitalo način stjecanja imovine premijera Ive Sanadera i njegovog bivšeg ministra Miomira Žužula. Kazao je da se ne boji prijetnji te je najavio da će njegov klub inzistirati na osnivanju sva četiri istražna povjerenstva koja se nalaze na dnevnom redu predstojeće saborske sjednice. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček rekao je kako toj izjavi nije potreban nikakav komentar.

ZAGREB - Hrvatska i Europska komisija parafirali su sporazum u području zračnog prometa, a taj dokument predstavlja uvod prema sve većoj liberalizaciji hrvatskog zrakoplovnog tržišta koje treba postati dio zajedničkog europskog zrakoplovnog tržišta, čime će se otvoriti prostor većoj konkurenciji između hrvatskih i zračnih prijevoznika Europske unije. Pomoćnik ministra za zračni promet Pero Bilas i Carlos Mestre Zamarren, glavni pregovarač za bilateralne Sporazume iz zračnog prometa između Europske komisije i zemalja nečlanica EU, sporazum su parafirali u petak, 14. siječnja, priopćeno je danas Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

ZAGREB - Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore zatražio je danas od hrvatske Vlade da predstavnicima Ceha omogući aktivno sudjelovanje u predstojećim pregovorima s EU, koji će dugoročno odrediti sudbinu hrvatskog ribarstva. Na sjednici je predsjednik Ceha Tonči Božanić upozorio i na javno obećanje predsjednika Vlade Ive Sanadera kako se neće odstupiti od primjene zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa i za članice EU i da je pregovore o zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu trebalo početi prošle jeseni. Ceh je od Vlade danas zatražio da se, neovisno o pregovaračkom timu za ulazak u EU, osigura hitan početak dogovora o zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu, a od Hrvatskog sabora da donese odluku kojom bi se zaštićeni ekološko-ribolovni pojas primjenjivao i na članice EU.

GORNJA STUBICA - Pedeset i troje radnika "Done", poduzeća za preradbu voća u Gornjoj Stubici, prosvjedovalo je danas u krugu poduzeća jer im je Uprava predočila plan preustroja poduzeća po kojemu će oni ostati bez posla. Ogorčeni najavljenim otkazima radnici ističu kako svi imaju više od dvadeset godina staža u "Doni" i više od 40 godina pa ne vide mogućnost za novo zapošljavanje. Optužuju vlasnika "Done" Andriju Klarića da ne pokreće proizvodnju, iako je to najavio, nego da će preostalih 15-ak radnika u proizvodnji lijepiti "Donine" naljepnice na uvezenu robu, a da će gornjsotubički pogon "Done" uskoro biti i zatvoren.

ZAGREB - Sindikat tekstila upozorio je danas da bi zbog interesa pojedinaca uskoro moglo doći do gašenja tvrtke Tekstilni kombinat Zagreb i gubitka oko 240 radnih mjesta. Prema novom planu rješavanja tehnološkog viška, bilo bi otpušteno 134 radnika i ukinut pogon dorade tekstila. Predsjednik sindikata Josip Zidanić rekao je da će, ako se to dogodi, ubrzo biti ugašeno i cijelo poduzeće jer se proizvodnja sirove tkanine ne isplati. Sindikat sumnja da se to radi jer je 20.000 četvornih metara zemljišta tvrtke, na kojem se nalazi i pogon dorade, prodano tvrtki Niva bivšeg premijera Nikice Valentića.

ZAGREB - Telekomunikacijska tvrtka VIPnet predstavila je danas svoju prvu komercijalnu uslugu treće generacije mobilne telefonije-3G temeljenu na UMTS tehnologiji pod nazivom "City Broadband" te novu podatkovnu karticu Vodafone Mobile Conect Card-UMTS, čime se korisnicima putem prijenosnog računala nudi brži nego do sada bežični pristup Internetu i prijenos podataka. Predstavljajući te novosti na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave VIPneta Josef Vinatzer istaknuo je zadovoljstvo što korisnicima samo mjesec dana od potpisivanja koncesijskog ugovora za UMTS mogu ponuditi prvu uslugu te mreže.

ZAGREB - Zagrebačka policija osumnjičila je bivšeg predsjednika Uprave PIK Vrbovec Bojana Bevca da je gospodarskim zlouporabama oštetio to poduzeće za gotovo 17 milijuna kuna. Policija nije otkrila identitet osumnjičenog nego je samo navela da je riječ o 55-godišnjem slovenskom državljaninu, no iz izvora bliskog MUP-u koji je želio ostati neimenovan doznaje se da je riječ o Bojanu Bevcu. Bevc je osumnjičen da je novcem PIK Vrbovca plaćao rate kredita koje je podigao za svoju tvrtku Adria Menagement te da je PIK-ovo ribogojilište kod Sinja, vrijedno oko 5,5 milijuna kuna, nezakonito prodao za manje od 19 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙