FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska još ne zna sudbinu diplomata Wallenberga

STOCKHOLM, 17. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Točno šezdeset godina nakonšto su švedskoga diplomata Raoula Wallenberga uhitile sovjetske snage,Švedska i dalje želi saznati kakva mu je bila sudbina, izjavila je uponedjeljak ministrica vanjskih poslova Laila Freivalds.
STOCKHOLM, 17. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Točno šezdeset godina nakon što su švedskoga diplomata Raoula Wallenberga uhitile sovjetske snage, Švedska i dalje želi saznati kakva mu je bila sudbina, izjavila je u ponedjeljak ministrica vanjskih poslova Laila Freivalds.

Wallenberg je radio u švedskome veleposlanstvu u Budimpešti za Drugoga svjetskog rata, a pomogao je tisućama Židova da izbjegnu nacističke logore jer je izdavao posebne putovnice i osnivao sigurne kuće pod švedskom diplomatskom zaštitom.

Sovjetske su ga snage uhitile 17. siječnja 1945. i 12 mu je godina sudbina bila nepoznata sve dok službena Moskva nije priznala da je nepravedno uhićen te da je umro 1947. u Moskvi, rekla je Freivalds.

U siječnju 2001. Rusija je priopćila da Wallenberg "nije umro prirodnom smrću već da je ubijen u logoru Lubyanka u Moskvi", dodala je. "Švedska vlada to ne može prihvatiti kao konačnu istinu o sudbini Raoula Wallenberga. Još uvijek ima previše pitanja bez odgovora", rekla je šveska ministrica i dodala kako Švedska i dalje traži odgovore "kontaktima, kad je to nužno i na najvišoj političkoj razini, s ruskim vlastima i u ruskim arhivima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙