FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić prima čestitke brojnih svjetskih dužnosnika

ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) -
ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) -

Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću u ponedjeljak, dan nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora dobio drugi mandat, stižu čestitke iz čitavog svijeta.

"Vaš reizbor dolazi u zaista važnom trenutku, kada bi trebali započeti pregovori o ulasku Hrvatske u EU", kazao je u svojoj čestitki predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "Uvjeren sam da će vaše iskustvo i vaša predanost pridonijeti uspješnom radu u novoj fazi naših odnosa", nastavio je Barroso ističući da će EK i dalje pružati punu podršku Hrvatskoj.

Mesiću je čestitao i američki predsjednik George W. Bush, koji je također istaknuo da "Sjedinjene Države i dalje podupiru napredak koji Hrvatska postiže na putu prema članstvu i u Europskoj uniji i u Sjevernoatlantskom savezu".

Hrvatskom predsjedniku čestitao je i njegov mađarski kolega Ferenc Madl koji je poručio da će se "Budimpešta založiti za što skoriju integraciju Hrvatske u EU i NATO".

Austrijski predsjednik Heinz Fischer u svojoj je čestitki također naglasio da će "Austrija svim snagama poduprijeti ulazak Hrvatske u EU".

Mesiću su tijekom dana čestitali i slovenski predsjednik Janez Drnovšek, član trojnog predsjedništva BiH Sulejman Tihić, albanski predsjednik Alfred Moisiu, austrijski premijer Wolfgang Schuessel, glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, a hrvatski je predsjednik telefonski razgovarao i s Visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Prema privremenim službenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Stjepan Mesić osvojio je u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora drugi predsjednički mandat. Za Mesića, kandidata osam stranka, glasovalo je 66 posto birača (oko 1,5 milijuna).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙