FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 17. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić potvrdio je danas kako će izborni proces, unatoč tome što će se drugi krug predsjedničkih izbora ponoviti na dva birališta, završiti do 18. veljače kada istječe mandat aktualnom predsjedniku države. DIP, pojasnio je, službene izborne rezultate ne može proglasiti sve dok se 23. siječnja ne ponove izbori na biračkom mjestu u Šibeniku i u Grebaštici Gornjoj, te dok ne proteknu rokovi za prigovore. Ako 48 sati nakon ponavljanja izbora ne bude prigovora, službeni bi rezultati mogli biti 26. siječnja, kazao je Crnić te istaknuo kako i u najlošijoj varijanti, dakle uz prigovore i žalbe, izborni postupak mora biti dovršen prije 18. veljače.

ZAGREB - Danas do 11 sati Državno izborno povjerenstvo (DIP) obradilo je 99,73 posto biračkih mjesta s jučerašnjih izbora za predsjednika Republike Hrvatske. Na izborima je glasovalo 2.241.488 od 4.390.574 birača ili 51,05 posto. Nevažećih listića je bilo 35.610 ili 1,59 posto. Stjepan Mesić osvojio je 1.454.252 ili 65,93 posto glasova, a Jadranka Kosor 751.626 ili 34,07 posto glasova. U inozemstvu je glasovalo 101.425 od 387.258 birača ili 26,19 posto. Jadranka Kosor osvojila je 82,56 posto, a Mesić 17.620 ili 17,44 posto.

ZAGREB - Na današnjoj prvoj sjednici Komisije za ocjenu cjelovitosti Studije projekta Družba Adria članovi Komisije raspravljali su o dijelu koji se odnosi na kopneni dio, a u raspravama su iznijeta vrlo različita mišljenja i stavovi. Govoreći svaki sa svog aspekta članovi Komisije rekli su da Studija nije cjelovita i da traži stručne dopune. Nakon današnje sjednice sutra će se u Malinskoj raspraviti o dijelu Studije vezano za terminal Omišalj i turizam, a u srijedu u Rijeci o balastnim vodama i ribarstvu. Nakon tih rasprava Komisija će u četvrtak u Zagrebu odlučiti, je li Studija utjecaja na okoliš projekta "Družba Adria" cjelovita i stručno utemeljena, rekao je predsjednik Komisije i načelnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nenad Mikulić.

SPLIT - Čelnici splitske gradske vladajuće koalicije (SDP, HSS, HNS, LS, Libra, HSU) na današnjoj su konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a prozvali Vladu zbog, kako su rekli, političkog i pravnog nasilja kojim žele spriječiti projekt poticane stanogradnje u Splitu. Predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević poručio je kako će se gradska vlast svim zakonskim sredstvima boriti protiv toga da se izmjenama ugovora između grada, države i izvođača, gradnja stanova iz POS-a na Brodarici dovede u pitanje, zbog čega bi bez krova nad glavom, kako je ustvrdio, ostalo ne samo 400-injak obitelji koje bi tu trebale dobiti stanove nego i sve ostale od ukupno 1500 s popisa.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) završio je 2004. godinu s 1,7 milijardi kuna gubitka koliko, po riječima predsjednika Upravnog vijeća Stjepana Bačića, nedostaje za podmirenje dospjelih obveza prema zdravstvenim ustanovama i dobavljačima. HZZO najviše duguje bolnicama - 835 milijuna kuna, te veledrogerijama za lijekove na recept - 769 milijuna kuna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u HZZO-u. Bačić je najavio da će se problem nedostatka novca pokušati riješiti sanacijom iz državnog proračuna. Prilikom ugovaranja zdravstvene zaštite HZZO će pojačati kontrolu potrošnje svakog pojedinog liječnika, a bolničkim ljekarnama bit će naloženo da izdaju recepte po pacijentu, rekao je Bačić.

ZAGREB - Nacionalna zaklada za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske financirat će pet doktorskih studija iz strateškog područja reforme sustava visokog obrazovanja. Ugovore o financiranju potpisali su danas u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu predsjednik Upravnog odbora Zaklade Pero Lučin s voditeljima studija i predstavnicima ustanova na kojima će se izvoditi. Zaklada će financirati, u iznosu od po 200.000 - 300.000 kuna po studiju, međunarodni doktorski studij iz fiziologije i fiziološke genomike, doktorski interdisciplinarni sveučilišni studij: Jezik i kognitivna neuroznanost, doktorski poslijediplomski studij biomedicina i zdravstvo, razvoj kurikulima poslijediplomskoga studija "Biomedicina" te pripremu poslijediplomskoga studija statistike.

ZAGREB - Prvi dan Kurban-bajrama je 20. siječnja, a ne, kako je bilo najavljeno, 21. siječnja, izjavio je predsjednik Islamske zajednice u Zagrebu Mirsad Srebreniković, ispričavši se u svoje i u ime predsjednika Mešihata Islamske zajednice muslimankama i muslimanima za nesporazum zbog nadnevka bajramskog blagdana. Predsjednik Mešihata muftija Ševko ef. Omerbašić čestitao je danas muslimanima blagdan te ih pozvao da 20. siječnja ujutro pohode mesdžide i džamije na molitvu Bajram-namaz te dostojno obilježe najveći islamski blagdan. Po Omerbašiićevim riječima nesporazum se dogodio zbog toga što je proglašenje nadnevka toga blagdana u izričitoj ovlasti Visokog savjeta za fetve u Mekki.

ZAGREB - Dvojezično hrvatsko-englesko izdanje knjige Danice Plazibat "Od doma do muzeja Ivan Meštrović u Zagrebu" predstavila je danas u Atelijeru Meštrović zagrebačka Zaklada Ivana Meštrovića. O knjizi su govorili u ime Ministarstva kulture Eva Brunović, recenzentica knjige Irena Kraševac i autorica knjige. Govoreći o odnosima grada Zagreba i Ivana Meštrovića, Irena Kraševac je napomenula da je velikog kipara zagrebačka Obrtna škola zbog starosti odbila školovati, a kasnije je s njim uspostavio i razvijao veze ljubitelj umjetnosti Iso Kršnjavi. Kraševac je pozvala zagrebačke gradske vlasti da otkupe i kuću u Mletačkoj ulici br. 10, u kojoj je svojedobno stanovala prva Meštrovićeva žena, jer se u toj kuće također osjeća duh Meštrovićevih ruku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙