FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 17. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 17. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Prema prvim, privremenim i nepotpunim podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Stjepan Mesić pobijedio je u drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora i dobio još jedan petogodišnji predsjednički mandat. Do 23,30 sati obrađeno je 99,40 posto biračkih mjesta. Stjepan Mesić dobio je 66 posto, odnosno 1.452.940 glasova, a Jadranka Kosor 34 posto odnosno 748.400. Nevažećih listića bilo je 1,59 posto. Na birališta je izašlo 51,12 posto birača ili 2.236.907 od ukupno 4.375.032 birača u Hrvatskoj i inozemstvu.

ZAGREB - Stjepan Mesić, koji je na četvrtim hrvatskim predsjedničkim izborima po drugi put izabran za predsjednika pozvao je sve građane i političke opcije na konsenzus oko nacionalnih strateških pitanja - ulazak u Europsku uniju i gospodarski razvoj. "Danas Hrvatska kroči velikim koracima u Europu i sada trebamo biti udruženi, treba nam nacionalni konsenzus da ostvarimo svoje ciljeve", izjavio je Mesić. Zahvaljujući svim biračima koji su mu na izborima ukazali povjerenje te svim onima koji su izašli na izbore Mesić je naglasio kako su izbori potvrdili da se može pobijediti u afirmativnoj kampanji. Bilo je, kaže, "podmetanja, podvala i notornih laži", ali to je, ističe, iza nas, jer je pred Hrvatskom ostvarenje strateških ciljeva.

ZAGREB - Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je noćas da je 34 posto glasova koliko je ostvarila u drugom krugu predsjedničkih izbora respektabilan rezultat i zahvalila svima koji su imali vjere u nju i njezin program. Zahvalila je premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu koji je, rekla je, imao snage i hrabrosti kandidirati ženu kao kandidata najveće i povijesne stranke u Hrvatskoj. Kosor je na pobijedi čestitala novom hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću. Ustvrdila je kako je u kampanji uspjela održati iznimno visoku razinu dijaloga bez diskvalifikacija svojih protukandidata.

O Mesiću u kampanji nisam rekla ni jednu ružnu riječ niti sam ga uvrijedila ili nazvala nadimcima s ulice, kao što je on mene nazivao. Borila sam se snagom argumenata, a to sam tražila i od njega, ustvrdila je.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader zahvalio je sinoć svim biračima na povjerenju HDZ-ovoj kandidatkinji Jadranki Kosor, ocjenivši da da su rezultati pokazali da HDZ ima čvrsto i odano biračko tijelo. Iz ovih rezultata ne može se izvlačiti ništa drugo nego to da je HDZ najjača politička stranka u Hrvatskoj, rekao je Sanader, ustvrdivši da je Kosor imala protukandidata koji je iza sebe imao devet, deset stranaka, a pokazala je da se može nositi s takvim izazovom. Također je dodao kako je od hrvatske samostalnosti Jadranka Kosor najuspješnija političarka jer je pokazala da se može nositi s jakim kandidatom i ući u drugi krug, napominjući kako je nadmašila i političarke poput Savke Dabčević Kučar, Vesne Pusić i Željke Antunović. Navodeći da su on i Mesiću proteklih godinu dana dobro surađivali, izrazio je nadu da će tako biti i nadalje.

ZAGREB - Stjepan Mesić, prije nego što je Državno izborno povjerenstvo objavilo rezultate predsjedničkih izbora, najavio je da će od premijera Ive Sanadera zatražiti "pojašnjenje pojedinih izjava izrečenih tijekom kampanje". "Više njih će morati, računajući i premijera, objasniti svoje izjave", odgovorio je Mesić na novinarsko pitanje očekuje li nastavak dobre suradnje sa Sanaderovom Vladom. "Izborna kampanja može se voditi afirmativno, može se prigovarati protukandidatima, ali se ne smije lagati, čega je bilo", rekao je Mesić po dolasku u svoj izborni stožer u Hrvatskom novinarskom društvu.

Komentirajući Sanaderovu ocjenu da je kampanja bila suzdržana, Mesić je kazao kako "ovo nije bila suzdržana nego prljava kampanja". Upitan stoji li pri ranijoj najavi da će tužiti neke predsjedničke kandidate koji su u kampanji iznosili neistine na njegov račun, Mesić je rekao da će "to morati učiniti kako bi novcem od odštete pomogao djeci u Nazorovoj".

ZAGREB - Udruga GONG ocijenila je sinoć da su predsjednički izbori uglavnom provedeni sukladno izbornim propisima, iako su na pojedinim mjestima uočene neke nepravilnosti, a atmosfera na biračkim mjestima bila je tolerantna i demokratska. Predstavnici GONG naveli su da je bilo problema s poštivanjem izborne procedure od strane biračkih odbora, glasovanjem birača koji nisu mogli pristupiti biračkom mjestu, popisima birača, nezakonitim sastavljanjem biračkih odbora u kojima su bili članovi političkih stranaka i kršenjem izborne šutnje. Uz neke iznimke, profesionalnost biračkih odbora varirala je od zadovoljavajućeg do vrlo dobrog, rekli su predstavnici GONG-a sinoć na konferenciji za novinare. Komentirajući rad državnih tijela GONG je ocijenio da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) vrlo dobro odradilo svoj posao u organizaciji izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙