FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 16. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - U Hrvatskoj su večeras u 19 sati zatvorena birališta na kojima je oko četiri milijuna glasača, u drugom krugu, imalo pravo birati predsjednika države između Stipe Mesića, kandidata osam stranaka i Jadranke Kosor, kandidatkinje HDZ-a. Drugi krug predsjedničkih izbora obilježio je slab odaziv birača - do 16 sati glasovalo ih je nešto više od 1,4 milijuna ili 40 posto. To je dva posto slabije u odnosu na prvi izborni krug. Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić izvijestio je da je do 16 sati najviše birača, preko 48 posto, glasovalo je u Varaždinskoj županiji, te u gradu Čakovcu (52, 85 posto). Najslabiji odaziv je u Vukovarsko-srijemskoj (29,42 posto), a od gradova u Vukovaru (oko 13 posto). U Zagrebu je do 16 sati glasovalo 42,5 posto birača ili 2,6 posto manje nego u prvom krugu, 2. siječnja. Predsjednik DIP-a izvijestio je da glasovanje u BiH teče u skladu s propisima i da nema dojava o nečem što bi ukazivalo na pogreške. Član DIP-a Branko Hrvatin kazao je da je, prema dojavama, odaziv birača u Mostaru, Livnu i Ljubuškom veći nego u prvom krugu.

ZAGREB - Nevladina udruga GONG priopćila je poslijepodne da su izbori do 16 sati na većini biračkih mjesta u Hrvatskoj protekli u snošljivom i demokratskom ozračju. GONG je zaprimio oko 400 upita i dojava građana, a u velikom broju slučajeva građani su javljali o problemima vezanim uz biračke popise te o kršenju izborne šutnje. U priopćenju se također ističe da su promatrači GONG-a koji nadziru provedbu hrvatskih predsjedničkih izbora u BiH javili o nekim kršenjima izborne procedure.

ZAGREB - Prema rezultatima izlaznih anketa koje su danas na 200-injak biračkih mjesta napravile agencije Puls i GfK, a večeras poslije 19 sati, nakon zatvaranja birališta objavile hrvatske televizijske postaje, Stjepan Mesić pobijedio je Jadranku Kosor i osvojio drugi predsjednički mandat. Prema izlaznoj anketi Pulsa u kojoj je anketirano oko 20 tisuća građana, Stjepan Mesić osvojio je 70,85 posto glasova, a protukandidatkinja Jadranka Kosor 29,15 posto glasova. Rezultati obje ankete, naglašeno je u prvim javnim istupima Pulsa i GfK-a, barataju podacima prikupljenim do 17 sati, a izlaznim anketama nisu obuhvaćena birališta u inozemstvu. Prve privremene neslužbene rezultate izbora Državno izborno povjerenstvo će objaviti iza ponoći, kada prestaje izborna šutnja.

SPLIT/TRILJ - Nepoznate osobe postavile su noćas na javnoj površini u Trilju mramornu ploču s natpisom "Žrtvama komunističkog terora i svim ustašama", koja je jutros uklonjena, potvrdila je Hini splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Splitsko-dalmatinska Policijska uprava izvijestila je da pri uklanjanju ploče nije bilo nikakvih teškoća. Policija pokušava utvrditi tko je odgovoran za postavljanje ploče kako bi protiv njega podnijela prekršajnu prijavu.

ĐAKOVO - Velikom pokladnom povorkom gradskim središtem, u kojoj je pod maskama prošlo oko 1500 sudionika, u Đakovu su danas završeni 11. đakovački bušari, jedna od najvećih pokladnih priredaba u istočnoj Hrvatskoj, koja je ove godine trajala tri dana. Osim skupina iz Đakovštine, pozivu organizatora - grada Đakova i gradske Turističke zajednice odazvale su se i skupine iz Ivanić Grada, Trilja i Bjelovara, predstavljajući Đakovčanima pokladne običaje svojega kraja. Uoči polaska pokladne povorke, ispred zgrade đakovačkoga Gradskog poglavarstva gradonačelnik Zoran Vinković, za tu prigodu nazvan "Vinko Mračak", predao je ključeve grada bušarskome čavi, nakon čega je i službeno proglašena vladavina "Bušarske Republike".

RIJEKA - Protekla dva dana u Njivicama, na otoku Krku, održan je prvi ovogodišnji skup Kvarnerske ekološke inicijative, saveza ekoloških udruga, osnovanog godine 2003. kako bi se onemogućila provedba projekta "Družba Adria". U priopćenju Kvarnerske ekološke inicijative ističe se da je povod skupu bio sve veći problem vezan uz neautohtonu divljač na kvarnerskim otocima - divlje svinje, medvjede, jelene lopatare i čaglje, zbog koje su nedavno otrovani bjeloglavi supovi na Rabu. Ekolozi su zaključili da problem neautohtone divljači treba otkloniti nenasilnim metodama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙