FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati
ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati

ZAGREB - Jutros u 7 sati počet će drugi krug hrvatski predsjednički izbori. Hrvatski građani danas u drugom krugu izbora, odlučuju tko će biti hrvatski predsjednik idućih pet godina - Jadranka Kosor, kandidatkinja vladajućeg HDZ-a ili Stjepan Mesić, čiju kandidaturu podržava osam oporbenih stranaka. U prvom krugu izbora, 2. siječnja niti jedan od 13 kandidata, koliko ih se natjecalo, nije uspio osvojiti potrebnu većinu, odnosno većinu glasova svih birača koji su glasovali, pa su Mesić i Kosor, kao kandidati s najviše glasova, ušli u drugi krug. Predsjednikom će postati onaj tko dobije više glasova. U biračke popise upisano je oko 4, 4 milijuna birača u zemlji i inozemstvu. U Hrvatskoj ih je oko četiri milijuna, a s prebivalištem u inozemstvu oko 400 tisuća. Ukupno će biti otvoreno 6.724 biračka mjesta - 6.569 u Hrvatskoj i 155 u 50 država koje su odobrile glasovanje u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

ZAGREB - Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić pozvao je birače da iskoriste svoje pravo i danas izađu na drugi krug izbora za predsjednika države. Glas građana je doprinos demokraciji i izraz volje naroda, rekao je Crnić. U ime DIP-a pozvao je sva izborna tijela da s punom odgovornošću provedu predsjedničke izbore. Osudio je propuste koji su se u prvom krugu dogodili na nekim biralištima u BiH, naglasivši da su ostavili ružnu sliku na izbore, nanijeli veliku štetu, ne samo tisućama drugih biračkih odbora, nego i ugledu Hrvatske.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) održat će konferencije za tisak u 12 i 17 sati, na kojima će izvještavati o odazivu birača i drugim događajima. Također, održat će konferenciju za tisak u ponoć, na kojoj će izvijestiti o privremenim rezultatima izbora. DIP je pozvao sve da se suzdrže od bilo kakvih promidžbenih aktivnosti za vrijeme izborne šutnje, koja traje od subote u ponoć do nedjelje u 24 sata.

ZAGREB - Prijedlog sporazuma o ujedinjenju HNS-a i Libre jednoglasno je prihvatio Središnji odbor HNS-a, priopćio je glasnogovornik te stranke. Prema Prijedlogu sporazuma, stranka će se zvati Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, a kao kratica i znak te stranke ostaje HNS. Predsjednica HNS-a (Vesna Pusić) ostaje predsjednica stranke, predsjednik Libre (Jozo Radoš) bit će njezin potpredsjednik, a tri člana predsjedništva Libre članovi predsjedništva HNS-a. Po istom načelu provest će se i promjene na nižim razinama stranke. Sabor ujedinjenja stranke najavljen je za 6. veljače u Zagrebu.

ŠIBENIK - Tunel Dumbočica kroz brdo Kamenar, kroz koji će prolaziti spojna cesta za čvor Šibenik na autocesti Zagreb - Split, prvi je koji je probijen na šibenskim prometnicama, i to mjesec dana prije planiranog roka. Tunel je dug 500 metra i u budućnosti će zapravo biti dio brze ceste Šibenik - Drniš - Knin. Investitor su Hrvatske ceste a radove, koji su počeli 25. kolovoza prošle godine, izvodi zagrebačka "Hidroelektra - niskogradnja". Po riječima Domagoja Broza, glavnog inženjera Hrvatskih cesta, probijanjem tunela napokon je povezano i cijelo gradilište što će "uvelike olakšati daljnje radove". Trenutačno se radi na betoniranju tunelskih obloga, a tunel će biti pušten u promet krajem lipnja, dovršetkom autoceste Zagreb - Split.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙