FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danas drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika

ZAGREB,16. siječnja 2005.(Hina) - Hrvatski građani danas u drugom kruguizbora, odlučuju tko će biti hrvatski predsjednik idućih pet godina -Jadranka Kosor, kandidatkinja vladajućeg HDZ-a ili Stjepan Mesić, čijukandidaturu podržava osam oporbenih stranaka.
ZAGREB,16. siječnja 2005.(Hina) - Hrvatski građani danas u drugom krugu izbora, odlučuju tko će biti hrvatski predsjednik idućih pet godina - Jadranka Kosor, kandidatkinja vladajućeg HDZ-a ili Stjepan Mesić, čiju kandidaturu podržava osam oporbenih stranaka.

U prvom krugu izbora, 2. siječnja niti jedan od 13 kandidata, koliko ih se natjecalo, nije uspio osvojiti potrebnu većinu, odnosno većinu glasova svih birača koji su glasovali, pa su Mesić i Kosor, kao kandidati s najviše glasova, ušli u drugi krug.

Predsjednikom će postati onaj tko dobije više glasova.

Mesić i Kosor natječu se za naklonost 4, 4 milijuna birača koliko ih je u biračke popise upisano u zemlji i inozemstvu. U Hrvatskoj ih je oko četiri milijuna, a s prebivalištem u inozemstvu oko 400 tisuća.

Za njih će biti otvoreno ukupno 6.724 biračka mjesta, 6.569 u Hrvatskoj i 155 u 50 zemalja koje su odobrile glasovanje u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Najviše birališta - 42 određeno je u BiH, po 15 u Njemačkoj i Australiji, te sedam u SiCG.

Zbog prigovora da je 2. siječnja na nekim biralištima u BiH bilo nepravilnosti, iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) najavili su da će njihovi predstavnici danas pratiti provedbu izbora u BiH, a posebnu će pozornost posvetiti 'spornim' biralištima.

I u Hrvatskoj i inozemstvu birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati, ovisno o lokalnom vremenu, a s obzirom na vremensku razliku prvo će se, u subotu navečer, otvoriti biralište na Novom Zelandu.

Hoće li za predsjednika države biti izabran Mesić ili Kosor znat će se u nedjelju u ponoć kada će DIP, nakon istekla izborne šutnje objaviti prve privremene rezultate izbora.

Na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, preciznije u njihovom prvom krugu natjecalo se rekordnih, 13 kandidata, pet godina prije bilo ih je devet, 1997. trojica, a 1992. osam kandidata.

Izbore će pratiti 222 promatrača više nego u prvom krugu. Ukupno će ih biti 2039 i to 2016 domaćih i 23 strana, OESS-ova.

Na provođenju izbora bit će angažirano oko 46.000 osoba, a drugi krug predsjedničkih izbora državu će koštati približno kao i prvi, dakle 50-ak milijuna kuna.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ivica Crnić pozvao je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na drugi krug izbora za predsjednika države. Njihov glas je doprinos demokraciji i izraz volje naroda, poručio je Crnić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙